www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn maja 12, 2025 10:43 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 11:43 pm 

hubertok napisał(a):
Moze dlatego dobrze, ze KK z pewną podejżliwością traktował samodzielne czytanie pisma - to sposób niemal pewny na wylęganie się herezji :wink: :wink: :lol: :P :P

Taaa... Wszystkie sekty bardzo podejrzliwie traktują samodzielne czytanie Pisma, bo to sposób niemal pewny na odejście od jedynie słusznej herezji danej sekty. :D

Cóż, mimo ryzyka "śmiertelnego udławienia" podczas samodzielnego jedzenia, nie można bez jedzenia żyć. Można sobie zdrowy pokarm czymś niezbyt zdrowym przyprawić i podtruć się bardziej czy mniej, ale nadal żyć. Dlatego wolę różnorodność, a nawet dyskusję wśród żywych na oddziale gastrologicznym od stuprocentowej jedności nieżywych na cmentarzu. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 21, 2005 10:23 am 
Marck5 napisał(a):
Kościoły domowe zawsze były w historii i były the best w oczach Bożych. Szybko też i bez żadnego hałasu medialnego (bo takiego nie było) usuwała je międzynarodowa sekta i mafia rzymsko-katolicka.

Myślę, ze dyskusja z tobą nie ma większego sensu - wybacz.

sekta, mafia??

Współczuje czarno-białej wizji swiata. Nawet tak zakłamanej jak rzym- zły i mordujacy, albigensi dobrzy i pokój czyniący. Ciekawe kto wyrżnął papieskich legatów. Czytałem też o kompletnej napaści na katolicką miejscowość i wyrżnięcie w pień ludności.

Nie zamierzam jednak wdawać się z Tobą w dyskusję. Dołączam się do kubola i jego wyniosłego ignorowania :P
Z takimi uprzedzeniami trudno nawet rozpocząć dyskusję... a ja z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 21, 2005 11:39 am 

Marc5, myślę, że nie możemy popadać w skrajność z kościołami domowymi jako panaceum na bolączki Kościoła.
Spotkania domowe dają możliwość realnej społeczności pomiędzy wierzącymi - bez tego Kościół nie spełnia swoich funkcji. Można rozmawiać, modlić się, troszczyć o siebie, wreszcie wyznac grzech jeśli trzeba.
Natomiast kościół domowy pociąga za sobą bardzo duże prawdopodobieństwo przeobrażenia się w patologiczną grupę o charakterze zamkniętym. Sam mam w tej materii doświadczenia. Oczywiście można powiedziec że jeśli ludzie i liderzy poddaja się Duchowi Świętemu itd. to wszystko jest wspaniale. Ale jeśli w dużym, tradycyjnym kościele wszyscy poddają się Duchowi to tez jest nieźle, prawda?
Chodzi mi o to, że w przypadku niepoddawania się Duchowi, toksyczne zjawiska w kościele domowym są zabójcze. Duży kościół jest jak duży zbiornik wodny, jeśli wlejesz tam truciznę to część życia zginie, ale część zostanie i się jakoś odtworzy. Trucizna w akwarium to szybka i kompletna śmierć.

Co do argumentu kościołów domowych w kościele apostolskim, to pierwszy kościół miał taką forme bo było to naturalne. Przeciez nie mogli powstać z gotowymi strukturami i budynkami!

Tak więc jeśli o mnie chodzi, jestem zwolennikiem kościołów z wieloosobowymi strukturami władzy (starsi), wieloma osobami usługującymi, wielościa służb, ale kościoły te winny opierać swe życie na mocnych i zaangażowanych minikościołach, czy też grupach domowych spotykających się niezależnie od ogólnych zgromadzen kościoła..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 21, 2005 1:02 pm 
Robson napisał(a):
Tak więc jeśli o mnie chodzi, jestem zwolennikiem kościołów z wieloosobowymi strukturami władzy (starsi), wieloma osobami usługującymi, wielościa służb, ale kościoły te winny opierać swe życie na mocnych i zaangażowanych minikościołach, czy też grupach domowych spotykających się niezależnie od ogólnych zgromadzen kościoła..

zgadzam się w 100%
wierzcie lub nie ale tak dzieje się w KK (w przypadku zaangazowanych chrześcijan)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 21, 2005 1:33 pm 

Marck5 napisał(a):
Już wtedy było mnóstwo podziałów i herezji dopóki większości nie zagarneła powszechna mafia i sekta religijna sprzymierzona z władzami i uznająca się za jedyną i niepowtarzalną oraz zwalcjaca wszelką konkurencję

Merck5 według tego co powiedziałaeś postępują wszystkie denominacje i kościoły domowe. Niestety ale mała grupa czy duża nie różnią się niczym. Prędzej czy później zaczyna się walka o władzę i o to kto ma wiekszy autorytet.
Zamykanie się na innych wierzacych spoza społeczności i patrzenia na nich jak na potencjalnych heretyków, podejrzane typy.
Widziałam to w dużych zborach i grupach domowych.
Z tego co ja obserwuję przez kilkanaście ostatnich lat to przyczyna podziałów, konfliktów i wszelkich awantur wewnatrzkościelnych jest właśnie walka o władzę i uważne przygladanie sie cudzym grzechom a nie własnym.
Mało kto już pamieta o tych słowach Pana że kto chce być wielki ma służyć wszystkim.
"Służba" zamieniona została na etat, władzę.
Mnożą sie liderzy i pastorzy ale pasterzy którzy będą szukać tych którzy odeszli i starać sie ich przyprowadzic do Pana , tych którzy nie boja sie upaprać opatrując chore i ranne owce mało.
Chrześcijanie kiszą się w sosie własnym a ilu z nas może powiedzieć że jest świecą dla sąsiadów, ludzi w pracy?
Wiem z autopsji że gdy nikt przez jakis czas nie pyta mnie dlaczego jestem dziwna, inna bo np. nie klne,pomagam chociaż wiem że nie dostane za to nawet dobrego słowa, nie denrwuje się z byle powodu, nie plotkuje czy polskim zwyczajem nie narzekam to znaczy że żadna ze mnie sól czy światło.
Gdy jesteśmy chrystusowi inni to widzą, odstajemy od świata wyraźnie.
Gdy nie widzą bez paplania im o tym to mamy problem.
Skoro kościoły ( denominacyjne czy domowe) niczym nie różnia się od innych klubów, organizacji to znaczy że są światowe nie chrystusowe.
Przyszłoścć chrześcijaństwa to powrót do rozumienia "władzy" jako służby, pamietaniu o tym że mam się szanować, kochać w sposób bardzo praktyczny, tak ja to jest opisane w Dziejach ( pomoc, troska, dzielnie się, gościnność) .
Obojetnie czy jest to duża czy mala społeczność będzie ona miała przyszłośc przed soba tylko wtedy gdy władza będzie należeć do Jezusa Chrystusa a "liderem" wyznaczajacym działanie będzie Duch Święty, jeżeli ludzie w tej grupie będą dla siebie faktycznie braćmi i siostrami którzy mają i chcą z całego serca społeczności z sobą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 21, 2005 1:55 pm 

hubertok napisał(a):
Robson napisał(a):

zgadzam się w 100%
wierzcie lub nie ale tak dzieje się w KK (w przypadku zaangazowanych chrześcijan)

Nie wierzę.. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 8:37 am 
Robson napisał(a):
Nie wierzę.. :wink:

Oj człowieku małej wiary :lol: :lol: :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 6:19 pm 

Cytuj:
Myślę, ze dyskusja z tobą nie ma większego sensu - wybacz.

sekta, mafia??

Współczuje czarno-białej wizji swiata. Nawet tak zakłamanej jak rzym- zły i mordujacy, albigensi dobrzy i pokój czyniący. Ciekawe kto wyrżnął papieskich legatów. Czytałem też o kompletnej napaści na katolicką miejscowość i wyrżnięcie w pień ludności.

Widzę że nie lubisz nazywania rzeczy po imieniu. Ale Jezus to lubiał. Każdy, kto tego nie lubi wyobraża sobie że jest jeszcze strefa szarości w której może się ukryć przed osądzającym go Słowem Bożym.

Nie powiedziałem że Albigensi byli dobrzy, tylko że byli nie lubianą konkurencją. Nie ma też w regulaminie forum przepisu zabraniającego mieć jakąś wizje świata. Trzeba mieć tylko argumenty a nie blagi.
Cytuj:
Nie zamierzam jednak wdawać się z Tobą w dyskusję... Z takimi uprzedzeniami trudno nawet rozpocząć dyskusję... a ja z góry dziękuję.

Skoro brak ci argumentów ... więc zamiast argumentów będziesz stosował obelgi i drwiny albo uniesiesz się obrazisz jak dziecko, zabierzesz swoje zabawki i powiesz że odchodzisz z piaskownicy.

Mam wrażenie że masz misję na tym forum. Chcesz nam założyć" różowe okulary" na "Wielką Nierządnice" aby jawiła nam się jako piękna "Oblubienica Jezusa Chrystusa". Tylko że to nie ta liga. Ale próbować możesz. :wink: Jest tylko podobny problem. Z takimi argumentami trudno nawet rozpocząć poważną dyskusję. Trzeba też wogóle odpowiadać na argumenty innych. Może odpowiesz np. Smokowi ?
[/quote]

Ostatnio edytowano So lip 23, 2005 9:32 pm przez Marck5, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 6:25 pm 
Ups..

Ostatnio edytowano So lip 23, 2005 7:29 am przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 7:12 pm 
Ups...

Ostatnio edytowano So lip 23, 2005 7:30 am przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 7:23 pm 

:( .

Ostatnio edytowano Pt lip 22, 2005 9:10 pm przez Marck5, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 7:41 pm 

Hallelujah ! :)

Ostatnio edytowano So lip 23, 2005 9:28 pm przez Marck5, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 8:46 pm 

Robson napisał:
Cytuj:
, myślę, że nie możemy popadać w skrajność z kościołami domowymi jako panaceum na bolączki Kościoła.
Spotkania domowe dają możliwość realnej społeczności pomiędzy wierzącymi - bez tego Kościół nie spełnia swoich funkcji. Można rozmawiać, modlić się, troszczyć o siebie, wreszcie wyznac grzech jeśli trzeba.

Nie uważam tak, Robson. Może to tak zabrzmiało gdy oponowałem przeciwko temu co pisał Hubertok. Ale w sumie nie popieram Mega Kościołów tylko uznaję też autonomiczne zbory bez totalitarnych przywódców ale z autorytetem od Boga.

Cytuj:
Co do argumentu kościołów domowych w kościele apostolskim, to pierwszy kościół miał taką forme bo było to naturalne. Przeciez nie mogli powstać z gotowymi strukturami i budynkami!

Ok. Ale skoro Jezus mówił że, "gdzie dwaj lub trzej spotykają się w moim imieniu, tam Jestem pośród nich": to uważam to, za polecenie przez niego grupy domowej. W końcu Jezus nie powiedział : gdzie 20-stu lub 30-stu... a przynajmniej że nie potrzeba do tego wielkiego zgromadzenia. Jeśli jednak ta grupa rośnie prawidłowo to Pan ją może rozmnożyć w zbór.

Cytuj:
Natomiast kościół domowy pociąga za sobą bardzo duże prawdopodobieństwo przeobrażenia się w patologiczną grupę o charakterze zamkniętym. Sam mam w tej materii doświadczenia. Oczywiście można powiedziec że jeśli ludzie i liderzy poddaja się Duchowi Świętemu itd. to wszystko jest wspaniale. Ale jeśli w dużym, tradycyjnym kościele wszyscy poddają się Duchowi to tez jest nieźle, prawda?

Równie dobrze można by powiedzieć że duży tradycyjny kościół pociąga za sobą bardzo duże prawdopodobieństwo przeobrażenia się w patologiczną grupę o charakterze otwartym. Sam mam w tej materii doświadczenia. :)
Cytuj:
Chodzi mi o to, że w przypadku niepoddawania się Duchowi, toksyczne zjawiska w kościele domowym są zabójcze. Duży kościół jest jak duży zbiornik wodny, jeśli wlejesz tam truciznę to część życia zginie, ale część zostanie i się jakoś odtworzy. Trucizna w akwarium to szybka i kompletna śmierć.

Nie zgodzę się całkowicie.
W małej grupie szybciej można wyeliminować truciznę bo w dużej prychodzi ona najczęściej popierana przez totalitarne przywództwo, któremu nie sposób się oprzeć.
W małej zaś grupie, ludzie się znają i szybciej się mogą dogadać, razem coś zobaczyć oraz usunąć z pośród siebie jakiegoś "Diotrefesa" nie musząc liczyć się z kliką duchownych, będących najczęściej tymi "krzesłami elektrycznymi" o których wspominał Hubertok.
Możemy mnożyć argumenty za i przeciw w tej sprawie i może wyjść na remis. :)

Cytuj:

Pobożne życzenia.
Nie widziałem aby jakiś "wielo" - kościół funkcjonował poprawnie. Zgadzam się z tym co napisała Bea i Grażyna. :)

Ostatnio edytowano Pt lip 22, 2005 9:36 pm przez Marck5, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 9:11 pm 

DO ADMINA.
Cytuj:
W trosce o kulturę tego forum jestem za tym abyś wykasował moją (naszą) nie budującą polemikę z Kubolem i Hubertokiem w tym temacie oraz w temacie D. Wilkerson. wg. własnego uznania. Nie zaszkodzi też zapytać ich o zgodę. Czasem polemika przybiera złe emocje.

.........
W końcu zrobiliśmy to sami. :)

Przepraszam wszystkich za jakiekolwiek złe uczucia i nie miłą atmosferę w nich.

Ostatnio edytowano So lip 23, 2005 9:45 pm przez Marck5, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 10:08 pm 
Ups...

Ostatnio edytowano So lip 23, 2005 7:31 am przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 342 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1