www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn maja 12, 2025 12:39 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 2:32 pm 

Dorka

Cytuj:
Mam taką prośbę ,czy mógłbyś używając wyłącznie Biblii udowodnić, że twoje poglądy są zgodne ze Słowem Bożym a więc podobają się Bogu

Temat dyskusji niestety nie miesci sie w Biblii, no moze luzno o nia zachacza. Biblia nie ma nic do kontrowersji, co do liczby ofiar po stronie zydowskiej i polskiej, ktore padly z rak sasiadow. Nauka Jezusa nie mowi nam nic odnosnie naszych postaw w tej kwestii (badan historycznych). Zbrodnie po obu stronach byly i beda. Z polskiej strony byly to zbrodnie pochodzace glownie z nizszych, mniej wyksztalconych warstw spolecznych. Natomiast ze strony zydowskiej dochodzilo do mordow bardziej subtelnych, wyplywajacych od wyzszych warstw spolecznych (ideowcow z NKWD, UB, CZEKA), ktore w kwestii odpowiedzialnosci trudniej okreslic. Zawsze jakis nawiedzony filosemicki historyk moze stwierdzic, ze to nie byli Zydzi, tylko komunisci.
Natomiast zaden Polak nawet nie moze czynic aluzji do WYOLBRZYMIENIA liczby ofiar, bez oskarzen o antysemityzm.

Dorko, biblijne uzasadnienia stanowiska Smoka Wawelskiego mozesz znalezc u pastora McKwacza ze szkoly Biblijnej w Tuscon Texas :lol:
Pastor z gory wie, ze Kosciol mordowal Zydow od II wieku, odstepstwo zaczelo sie w 90 roku, symbole slonca i ksiezyca na monstrancji sa wziete przez Watykan z Babilonu a B16 strzela paluszkami gesty satanistyczne podczas audiencji :lol:

No, ale dosyc zartow, to powazna sprawa, szczegolnie kiedy czyta sie swiadectwa jednostek, zamordowanych przez Polakow i Zydow, losow ich rodzin, a nastepnie niecheci i szowinizmu na cale pokolenia. Mozna tylko zaplakac nad "jekiem i placzem na tym lez padole" :(
Tak sie sklada, ze osobiscie znam potomkow obu grup. Jeden znajomy mial dziadka, ktory ukrywal sie na lewych papierach w Warszawie i zostal wydany przez szmalcownika. Drugi mial dziadka w AK na Podlasiu, ktorego wsypal po wojnie sasiad -Zyd (z ktorym mial sprzeczne interesy ekonomiczne przed wojna)
Ale nie to jest najgorsze. Najgorsze jest to, ze obydwaj popadli w szowinizm.
Czego i sobie i wam nie zycze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 3:13 pm 

Wszyscy uczestnicy tej dyskusji reprezentują jakąś ideologię.
Można tę ideologię zweryfikować Słowem Bożym i będzie albo z nim zgodna,albo nie.
Moja ideologia na temat Żydów jest zgodna z Biblią i mogę ją udowodnić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 3:37 pm 

Moja ideologia rowniez "Bedziesz milowal Pana Boga swegoe z calego serca swego a blizniego swego jak siebie samego", a cale te teologie zastapienia lub nie to kwestie drugorzedne (jak dla mnie)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 3:47 pm 

Twoja ideologia zaprezentowana w toku niniejszej dyskusji jest sprzeczna ze Słowem Bożym, które jest całe prawdziwe i jest w nim coś więcej niż to jedno zdanie. Szczególnie jeśli chodzi o narody, a nie o pojedyncze osoby. A my rozmawiamy o narodach, czego Ty nie chcesz zauważyć. Miłujesz Boga, to miłuj Jego Słowo.

"Biada! Chrońcie się na Syjonie, którzy jeszcze mieszkacie u córki babilońskiej, gdyż tak mówi Pan Zastępów, którego chwała mnie posłała, o narodach, które was złupiły, że kto was dotyka, dotyka źrenicy mojego oka. Oto ja podniosę rękę przeciwko nim i staną się łupem własnych niewolników, i poznacie, że posłał mnie Pan Zastępów. Wykrzykuj z radości i wesel się, córko syjońska, bo oto Ja przyjdę i zamieszkam pośród ciebie - mówi Pan. W owym dniu przyłączy się do Pana wiele narodów i będą moim ludem, i zamieszkają wśród ciebie, i poznasz, że Pan Zastępów posłał mnie do ciebie. I weźmie Pan Judę w posiadłość dziedziczną, jako swój dział w ziemi świętej, i znowu obierze Jeruzalem" [Zach. 2:11-16]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 5:03 pm 

Niestety Smoku, podobnie jak dekret apostolski nie zawiera nakazu obrzezania, jak rowniez swiecenia szabatu, podobnie nie zawiera nakazy szczegolnego milowania Zydow. Nie ma tego w NT. Inna sprawa to kwestie eschatologiczne i rola tego narodu a wlasciwie chrzescijan z Zydow (bo przeciez tacy sa opisani w Objawieniu). wiec wg mnie Bog nie bedzie sadzil wszystkich narodow , wszystkich czaso za stosunek do Zydow z calej historii ludzkosci. Bedzie sadzil poganskich podwladnych Antychrysta za stosunek do chrzescijan z Zydow. Cala reszta to moim zdaniem wymysl i nauka nie potwierdzona przez Mesjasza w Nowym Przymierzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 5:54 pm 

Biblia jest całością, a NT w żadnym miejscu nie zmienia nauczania ST o stosunku Boga do Izraela - bez względu na to, czy chodzi o kwestie eschatologiczne czy inne. Mesjasz nie podważył ani jednego słowa z Mojżesza, Pism i proroków, dlatego pozostają one w mocy, a całe Pismo jest natchnione przez Boga [II Tym. 3:15-18]. Nasz Bóg jest Bogiem Abrahama, Izaaka i Jakuba, o czym mówił sam Mesjasz [Mat. 3:6-12]. Jest Bogiem Izraela, a my czerpiemy z dóbr duchowych Izraelitów [Rzym. 15:26-27]. Nasz Bóg miłuje Żydów w szczególny sposób [V Mojż. 7:7-8], a skoro On sam zamieszkał w naszych sercach przez Ducha Świętego, to nie musi nam nakazywać miłości do Żydów w jakiś szczególny sposób. To powinno być naturalne dla każdego odrodzonego człowieka. Natomiast oddzielanie NT od ST nie jest ani biblijne, ani naturalne.

Bóg sądził już różne narody za ich stosunek do Żydów, a podany przeze mnie fragment Zach. 2:11-16 mówi, że jest to ogólna zasada, która była i będzie stosowana dopóki nie przeminie niebo i ziemia. Słowa proroków są nadal ważne i Mesjasz o tym mówił [Mat. 5:17-19]. Chrześcijanie z Żydów nie przestali być Żydami, więc takie gimnastyki słowne na nic się nie zdadzą. Cały Izrael zostanie zbawiony, ponieważ nieodwołalne jet Boże powołanie i wybranie Izraela według ciała, który jest przez Boga umiłowany ze względu na praojców [Rzym. 11:28]. Nie chrześcijanie z Żydów, tylko Izrael czyli Jakub.

Izrael nigdy nie przestał być jak źrenica w oku Boga, a każdy naród, który robił i będzie robił mu krzywdę, naraża się Bogu. Z historii postępowania Boga z takimi narodami oraz z zapowiedzi jego postępowania z nimi należy wyciągnąć wnioski. A jeśli zamierzasz ograniczyć Pismo tylko do NT, to Twój problem, bo Mesjasz tego nie robił. Bracia Jezusa, za stosunek do których będą sądzone narody w Dolinie Jozafata, to Żydzi według ciała, a nie chrześcijanie z Żydów [Joel. 3:6-20; Mat. 25:31-46].

A w Objawieniu 12 jest mowa o Niewieście czyli Izraelu, a nie chrześcijanach z Żydów. Bo to Izrael będzie prześladowany w "czasie utrapienia Jakuba" i Izrael nawróci się pod koniec tego okresu, gdy Bóg wyleje na nich ducha łaski i błagania [Zach. 12-13; Rzym. 11:25-27]. Dopiero w Obj. 12:17 jest mowa Żydach, którzy trwają przy świadectwie o Jezusie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 6:32 pm 

a co znaczy Rzymian 11:32?Jak to rozumieć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 6:53 pm 

Milenka napisał(a):
a co znaczy Rzymian 11:32? Jak to rozumieć?
W kontekście. Jest podsumowaniem nauczania o tym, że częściowa zatwardziałość Izraela była dla dobra pogan, bo dzięki temu Ewangelia poszła do pogan - a pragnieniem Boga jest zmiłować się nad tymi, którzy zostali poddani w niewolę nieposłuszeństwa. Czyli nad Żydami i poganami, jeśli uwierzą. Poganie nie powinni wynosić się ponad Żydów według ciała, bo zostali wszczepieni w ich drzewo oliwne. Żydzi nie powinni chlubić się cielesnym pochodzeniem od Abrahama, bo obietnice są dziedziczone przez wiarę. Poganie z kolei nie powinni twierdzić, że skoro oni mają wiarę, a Żydzi według ciała jej nie mają, to Bóg już ich nie miłuje - miłuje ich ze względu na praojców i ma moc wszczepić ich ponownie w ich własne drzewo oliwne, a kiedyś wypełni obietnice dane ojcom i cały naród żydowski wejdzie w Nowe Przymierze. O tym wszystkim jest napisane w Rzym. 9-11.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 7:26 pm 

Cytuj:
"Liczbę Żydów ocalonych na ziemiach okupowanej Polski [Datner] oszacował na 100 tys. (...) Wedle dzisiejszych ocen historyków, orientacyjne szacunki Datnera dwukrotnie zawyżają liczbę Żydów, którzy ocaleli po aryjskiej stronie, oraz ponaddwukrotnie zaniżają liczbę uciekinierów z gett, którzy w rozmaitych okolicznościach zginęli po aryjskie stronie"

http://holocaustresearch.pl/nowy/photo/ ... dzenie.pdf

Szkoda że nie zacytowałeś kilku zdań dalej. Grabowski powtarza założenie o 10% ocalonych Żydów z Holokaustu powtarzane za Datnerem przez 'wszystkich', jak wyraziła się Engelking. I jak podkreślała, to jedynie są szacunki.
O tym pisałem. Nikt tego założenia nie zweryfikował. Ty piszesz o przesunięciach wewnątrz tej liczby, a ja pisałem o samej liczbie i kto ją wygenerował.

Kontrowersje wokół liczby ocalonych Żydów, w tym liczby zamordowanych i wydanych przez Polaków - są sporem, w którym biorą udział historycy, publicyści i z pewnością wymaga dalszych badań naukowych. Póki co, oskarżanie Polaków o mordy i współodpowiedzialność za holokaust Żydów w liczbach setek tysięcy lub dziesiątek tysięcy jest niezweryfikowane, a może być częścią kampanii oczerniania Polaków. Przypominam, że nie neguję mordów na Żydach, pomawianie mnie o zasiadanie w kręgu szyderców tylko dlatego, że stawiam pewne pytania, kwestionuję założenia, etc - jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 7:47 pm 

I jeszcze jedno, być może na koniec. W wywiadzie Olejnik z Grabowskim - Olejnik próbowała sprowokować Grabowskiego do oceny, porównania liczby ocalonych Żydów przez Polaków z liczbą wydanych, zamordowanych. Teraz nie mam ochoty czynić dokładnego stenogramu z tego fragmentu wywiadu, w każdym razie łatwo sprawdzić w linku podanym wcześniej, że miał miejsce taki wątek w ich rozmowie. I zapamiętałem, że Grabowski uchylił się od odpowiedzi wprost, bo jest za wcześnie by wyrokować. Natomiast Ty Smoku, gdy wspomniałem o liczbie Polaków wyróżnionych [sprawiedliwych wśród narodów] momentalnie wyskoczyłeś o liczbie wielokrotnie większej obciążającej Polaków. Ok, możesz mieć takie zdanie, widocznie miłość do Żydów przymusza Ciebie do takich ocen, na które nawet Grabowski chce poczekać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 9:05 pm 

lis napisał(a):
Szkoda że nie zacytowałeś kilku zdań dalej. Grabowski powtarza założenie o 10% ocalonych Żydów z Holokaustu powtarzane za Datnerem przez 'wszystkich', jak wyraziła się Engelking. I jak podkreślała, to jedynie są szacunki. O tym pisałem. Nikt tego założenia nie zweryfikował. Ty piszesz o przesunięciach wewnątrz tej liczby, a ja pisałem o samej liczbie i kto ją wygenerował.
Wiem, co jest napisane kilka zdań niżej. Moja odpowiedź dotyczyła tego, co napisałeś. A napisałeś coś takiego:

lis napisał(a):
Wszyscy badacze powielają tylko szacunki Datnera, szacunki, które nikt jeszcze nie zweryfikował, jedynie je powtarzają za Datnerem, a Ty za nimi.
Nieprawdą jest, że szacunków Datnera nikt nie weryfikował. Nie pisałeś o założeniu, tylko o szacunkach i do szacunków się odniosłem.

lis napisał(a):
Kontrowersje wokół liczby ocalonych Żydów, w tym liczby zamordowanych i wydanych przez Polaków - są sporem, w którym biorą udział historycy, publicyści i z pewnością wymaga dalszych badań naukowych.
Wreszcie jest coś, z czym się mogę zgodzić. :) Pod warunkiem, że mówimy o poważnych sporach poważnych ludzi, a nie endeckich gazetkach i książkach patriotów-amatorów, którzy mają ten wspólny mianownik, że nie lubią Żydów, a drugi taki, że nie mają żadnego dorobku naukowego.

lis napisał(a):
Póki co, oskarżanie Polaków o mordy i współodpowiedzialność za holokaust Żydów w liczbach setek tysięcy lub dziesiątek tysięcy jest niezweryfikowane, a może być częścią kampanii oczerniania Polaków. Przypominam, że nie neguję mordów na Żydach, pomawianie mnie o zasiadanie w kręgu szyderców tylko dlatego, że stawiam pewne pytania, kwestionuję założenia, etc - jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem.
Założenie, że twierdzenia o współodpowiedzialność Polaków za 3 fazę holocaustu są częścią kampanii oczerniania Polaków, a badacze tak twierdzący, są albo finansowani przez Żydów, albo sami są Żydami i dlatego muszą być nierzetelni, jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem. Ty nie negujesz jednostkowych mordów na Żydach, ale one nie były jednostkowe. Na dzisiaj liczba kilkudziesięciu tysięcy nie wydaje się przesadzona, a wynika z szacunków zaniżonych w porównaniu z tym, co wyliczył Datner. Gdybyś stawiał pytania na temat, to nie byłoby problemu - problem pojawił się wtedy, gdy już na wejściu postanowiłeś wypaczyć Słowo Boże i zasugerować, że Żydzi mają diabła za ojca, uciekając od tematu. I tak zamiast rozmawiać o konkretach na temat, zacząłeś rozmawiać o grzechach Żydów i "zażydzonym NKWD". Taką postawą sam stawiasz się gronie szyderców, bo dokładnie to samo robią szydercy.

Co do wypowiedzi Grabowskiego. Mówi, że od pewnego momentu Żyd przestał być człowiekiem i wobec Żyda wszystko było wolno. Mówi o zorganizowanych polowaniach na Żydów. "Nie był to margines, były to szerokie rzesze społeczeństwa. "Na podstawie trzyletnich badań mogę powiedzieć, że chodzi tu o ogromne rzesze ludzi". "Mówimy o włączeniu się w to, i to w sposób konserwatywny licząc, dziesiątków i dziesiątków tysięcy ludzi". Biorą udział w obławach, rabunkach i wydawaniu. To wszystko jest w pierwszych 5 minutach pierwszej części wywiadu. W drugiej części jest mowa o świadectwach ok. 50 tys. Żydów, którzy przeżyli i opowiadali, co się stało z tymi, których zamordowano. Ja napisałem, że nawet jeśli podzielić szacunkową liczbę 50 tys. ofiar przez 2, to i tak pozostaje kilkakrotnie więcej niż 6195 czyli liczba polskich "sprawiedliwych wśród narodów świata". Nie zauważyłem, żeby Grabowski robił jakieś uniki, a słuchałem tego kilka razy. Każdy może sobie przesłuchać i wyciągnąć wnioski.

http://www.tvn24.pl/12603,3,kropka_nad_i.html

I na koniec. Oczywiście, że trzeba poczekać na wyniki badań. Ale nie wolno oskarżać badaczy podających niewygodne dane, przed przeczytaniem i przeanalizowaniem tego, co napisali. No i nie ma sensu rozmawiać o grzechach Żydów, robiąc z tego temat zastępczy. Po prostu jedno nie usprawiedliwia drugiego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Pn lut 28, 2011 11:29 pm 

Cytuj:
Nieprawdą jest, że szacunków Datnera nikt nie weryfikował. Nie pisałeś o założeniu, tylko o szacunkach i do szacunków się odniosłem.

Wykręcasz się, Engelking mówiła o "szacunkach" w odniesieniu do 10% ocalonych Żydów z holokaustu, zaś Grabowski użył sformułowania "założenie" w odniesieniu do tej samej liczby, czyli 10%. O tym pisałem, ale Ty potrafisz kilkakrotnie podważać sens moich wypowiedzi, a ja naiwny tłumaczę, że nie jestem wielbłądem ani szydercą pośród antysemitów.

Co do kampanii przeciwko Polsce i Polakom coś jest na rzeczy, ale mało osób o tym wie, bo nasze media są litościwe dla interesów Żydostwa w PL i ich roszczeń.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izrael_Singer
W linku można przeczytać werbalne groźby skierowane do Polski przez Izraela Singera. Takie wypowiedzi świadczą nie tylko o nim, ale środowisku, które reprezentuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt mar 01, 2011 9:55 am 

Lisie, co i jak obaj piszemy, każdy może ocenić. Uważam, że o Żydach piszesz nie jak świadomy pewnych biblijnych prawd (tych dotyczących relacji Boga i Kościoła do nieodrodzonych Żydów) chrześcijanin tylko jak typowy nieodrodzony Polak z nadmiarem patriotycznej dumy, wychowany w środowisku co najmniej niechętnym do narodu wybranego. Stąd w Twoich ustach i na klawiaturze słowa, które padają chyba z obfitości serca, no bo skąd inąd mogą padać? Takie określenia jak "zażydzone" lub "Żydostwo" (nawet dużą literą) padają dzisiaj z ust antysemitów. Nawet, jeśli sam termin "żydostwo" (wymyślony zresztą przez Karola Marksa) ma kilka znaczeń, to był stosowany powszechnie przed wojną - a dzisiaj nabrał znaczenia pejoratywnego. Wystarczy sobie wejść w googla i zobaczyć jakie grona (to a propos "grona szyderców") używają tego określenia w znaczeniu ogółu Żydów, czyli tak jak użyłeś go Ty w powyższym poście. W dzisiejszym języku polskim słowo "Żydostwo" ma mniej więcej ten sam odcień znaczeniowy, jaki miałoby określenie "Polactwo" w stosunku do nas. Otwórz googla, wpisz hasło "zażydzony" albo "Żydostwo" i sam sie przekonaj, w jakim gronie przesiadujesz.

Co do Singera, to nawet, gdyby nas przeklinał, mamy go błogosławić, bo tak mówi Ewangelia. Nie interesuje mnie cielesne poczucie własnej sprawiedliwości, bo ja mam postępować tak jak Jezus. A Jezus płakał nad narodem żydowskim, bo go miłował, wyjąwszy faryzeuszy, których miał prawo osądzić. Ale umarł za wszystkich - nawet za faryzeuszy. Nasz stosunek do Izraela powinien być wyjątkowy (co nie znaczy, że niesprawiedliwy - ale o tym już pisałem), ponieważ stosunek Boga do Izraela jest wyjątkowy. Ja chcę z Tobą rozmawiać o tym na poziomie Biblii i chrześcijaństwa, a Ty ściągasz mnie na poziom cielesnego rozumowania nieodrodzonych "narodowców".

"Nasza zaś ojczyzna jest w niebie, skąd też Zbawiciela oczekujemy, Pana Jezusa Chrystusa, który przemieni znikome ciało nasze w postać, podobną do uwielbionego ciała swego, tą mocą, którą też wszystko poddać sobie może" [Flp. 3:20-21]

Jeśli chodzi o szacunki, to odpowiedziałem na Twój zarzut dotyczący szacunków - napisałeś, że szacunków Datnera nikt nie weryfikował, tymczasem weryfikowano je. Nie weryfikowano jednej liczby, która wyznaczała liczbę osób ocalonych z pierwszych 2 faz holocaustu. Nawet ostrożna prof. Engelking mówiła, że może to być 10%, a może 8%. Jakoś nie była skłonna powiedzieć, że to był 1%. Liczbę osób, które przeżyły 3 fazę holocaustu Datner przeszacował dwukrotnie, a liczbę osób zamordowanych zaniżył.

Sprawa żydowskiego mienia pozostawionego w Polsce jest trudna, a Żydzi mogą się w tej sprawie zachowywac lepiej lub gorzej i my nie mamy na to wpływu. Jednak my JAKO CHRZEŚCIJANIE powinniśmy kierować się w sprawie utraty czyjegoś mienia Słowem Bożym, a w innych sprawach, które tego wymagają, rzetelnymi badaniami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt mar 01, 2011 10:45 am 

W kontekscie tematu dyskusji,
Jezus powiedział:"Jeśli sprawiedliwość wasza nie będzie obfitsza niż sprawiedliwość uczonych w Piśmie i faryzeuszów,nie wejdziecie do Królestwa Niebios. (Ew.Mat.5;20)
Rozumiem,że jeśli np.Prawo Mojżeszowe mówiło:"oko za oko",(3Moj.24:20),to obfitsza sprawiedliwość okazuje się gdy :
"Nie sprzeciwiajcie się złemu,a jeśli cię kto uderzy w prawy policzek,nadstaw mu i drugi"(Ew.Mat.5;38-39)[/color]
Jako uczniowie Jezusa,powinniśmy chyba reprezentować obfitszą sprawiedliwość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: Wt mar 01, 2011 11:00 am 

a w jakim kontekscie o tym piszesz? Polityki wobec Zydow, mienia pozydowskiego, sprawiedliwej oceny faktow historycznych? Moglabys rozwinac ta mysl?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 575 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 39  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1