www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 10:55 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 7:30 pm 

smok

Cytuj:
oznaczałoby to, że Mojżesz rozmawiał na Synaju z Duchem Świętym, nazywanym JHWH w II Mojż. 34:29]. I bardzo dobrze. W różnych fragmentach Biblii mamy rónież opisy JHWH jako Boga Izraela, którego prawdziwą postać oglądał Abraham [I Mojż. 18:22,33], Mojżesz [IV Mojżesz 12:8] czy starsi Izraela [II Mojż. 24:9-11]. Duch nie ma postaci (a tym bardziej prawdziwej postaci), Ojca nikt nigdy nie widział, o czym zaświadcza Paweł w I Tym. 6:16], a mimo to oni wszyscy widzieli JHWH. Po prostu trzy różne Osoby JEDNEGO JHWH objawiały się człowiekowi w historii w różny sposób. Ale nie ma sensu wałkować tego kolejny raz w szczegółach.

No i problemm jest w osobach Piszesz Widzieli TRZY rózne OSOBY Jednego YHVH .
Kto i kiedy widział ich równocześnie jako TRZY OSOBY.Owszem widzieli
YHVH w róznej CHWALE czy to Ognia -Obłoky itp ale popatrz kiedy był dzień był to Obłok w nocy Światło-Ogien Mosze widział Ogien -Światło YHVH jest Ogniem trawiącym i Światłem i Lilią W Dolinie ale to jest JEDEN i TEN SAM .

Cytuj:
Po prostu trzy różne Osoby JEDNEGO JHWH objawiały się człowiekowi w historii w różny sposób. Ale nie ma sensu wałkować tego kolejny raz w szczegółach.
odrębne Osoby mają wspólną istotę i jedna może być poprzez drugą np. w sercu człowieka. Dlatego Ojciec i Syn mieszkają w odrodzonym człowieku poprzez Ducha, bo zarówno Ojciec jak i Syn osobiście przebywają w niebie.

Sam przytoczyłeś werset - Oprócz MNIE niema Innego , skoro niema to niema innej OSOBY .Innego Boga Zbawiciela.
Cytuj:
Nie rozumiem tego intelektualnie, ale nie muszę. Bóg mi to objawił poprzez Ducha na podstawie przesłanek, które mieszczą się jeszcze w granicach mojego intelektualnego poznania.

I ja tak mogę powiedziec NIE wszystko rozumiem ,ale tak mi to Objawił jako cząstke maleńka dla maluczkiej.
Cytuj:
Ojciec "osobiście" mieszka w światłości niedostępnej [I Tym. 6:16], a Jego Duch (a zarazem Duch Mesjasza) mieszka w odrodzonym człowieku. Czyli Ojciec mieszka w nas poprzez swojego Ducha. Mat 10:20 mówi o Duchu Ojca, a nie że Duch jest Ojcem.

Mieszka a czy ja temu zaprzeczam? Światłem jest JAHszua i to jest niedostępne dla tych ,których On nie pociagnie.
Cytuj:
Oliwko, Słowo Boże nie jest równocześnie "tak" i "nie" [II Kor. 2:18]. Syn objawił Ojca i dlatego ten, kto widział Syna, widział objawionego Ojca. Tylko tak można było widzieć Ojca, ponieważ Ojca nikt zobaczyć nie może. Tak mówi Pismo. I nie próbuj Pisma podważać.

Nie smiałabym , własnie powołuje sie na Slowa Ust Jego Samego - kto mnie widzi Widzi Ojca - Ojca Wieczność- AD.
dlatego tak Umiłował Świat Wieczny-AD ,że posłał Syna.
[
Cytuj:
quote]
Cytat:
Jeśli połaczę ,ze Duch Mesjasza jest tym ,który mówi a tu ,ze jest to Duch Ojca to znaczy ,ze musi byc to TEN SAM DUCH bo Duch jest JEDEN. To, również znaczy, ze Duch Mesjasza który mówił w Dawnych Prorokach to nie kto inny jak SAM Duch OJCA - YHVH.
Cytuj:
Brawo! Czyżbyśmy jednak czynili jakieś postępy w naszej rozmowie?
[/quote]
Oczywiscie i widze ,ze w wielu miejscach mamy bardzo podobnie ,jednak
podział na OSOBY a nie na Objawienie sie w Postaci sprawia problem,
dlatego nie uzywam okreslenia któego ŻADEN aPOSTOŁ NIE UZYŁ
trójjedyny. Nie :roll:

ps
czysbys sugerował o ZBANOWANIU mnie . :shock:

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 9:19 pm 

W takim razie powiedz Lisie gdzie widzisz Ducha Świętego jako osobę?
Np: tak jak w objawieniu widac Ojca i po prawicy Syna?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 9:34 pm 

Cytuj:
W takim razie powiedz Lisie gdzie widzisz Ducha Świętego jako osobę?

A Ty swoim ynteligentnym pytaniem chcesz Ducha Świętego znieważyc, czy tylko zasmucić?
Nie mam wątpliwości, że jak zwykle dasz wyczerpująca i błyskotliwą odpowiedź.

Cytuj:
Np: tak jak w objawieniu widac Ojca i po prawicy Syna?

Mówisz, że tuż obok nie widać Ducha Świętego?
Gratulacje, dołączasz w szybkim tempie do świadków...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 9:46 pm 

Oliwka napisał(a):
No i problemm jest w osobach Piszesz Widzieli TRZY rózne OSOBY Jednego YHVH . Kto i kiedy widział ich równocześnie jako TRZY OSOBY.

Podczas chrztu Jezusa w Jordanie widziano Ducha Świętego pod postacią gołębicy, równocześnie widziano Syna Bożego wcielonego czyli Jezusa i równocześnie słyszano głos Ojca z nieba [Mat. 3:16-17]. Ponadto w kilku momentach widziano Syna i równocześnie słyszano z nieba głos Ojca [II Piotra 1:17; Jan 12:28]. Tak więc widziano i słyszano 2 albo nawet 3 Osoby równocześnie. Widzę, że niewygodne fragmenty uduchawiasz i przekręcasz, jak I Tym. 6:16 czy Jan 5:37. A do innych się zupełnie nie odnosisz [Oz. 1:7; Zach. 2:12-15]. Tak się dyskutować nie da.

P.S.

Nie sugeruję niczego o zbanowaniu Ciebie. Gdziez bym śmiał...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 10:22 pm 

No cóż, nic mi nie wyjaśniłeś a jedynie ubliżasz Lisie. Skoro jestem slepy to czemu mnie tak traktujesz?

Jesli zgorszenie kogoś przypisujesz za pomoc w ugruntowaniu w Panu, to owszem jest i tak, ale twój los określony jest jako: biada tym którzy...
I znów nic innego mi nie wypada jak podziekować ci Lisie za rozmowę?

Hej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 04, 2006 10:22 am 

Cytuj:
No cóż, nic mi nie wyjaśniłeś a jedynie ubliżasz Lisie.

Napisz jeszcze, że Ciebie prześladuję.

Cytuj:
Skoro jestem slepy to czemu mnie tak traktujesz?

Z Tobą prowadzę rozmowę twoim jezykiem.
Napisałeś: A gdzie Duch Święty wyznał że jest osobą?
No to, grzecznie się zapytałem:
A gdzie Ojciec wyznał, że jest osobą?
A gdzie Syn wyznał, że jest osobą?
- na co Ty oczywiście nic nie odpowiedziałeś.
Cytuj:
Jesli zgorszenie kogoś przypisujesz za pomoc w ugruntowaniu w Panu, to owszem jest i tak, ale twój los określony jest jako: biada tym którzy...

Zastanawia mnie, czy Ty sam rozumiesz, co chciałeś tu powiedzieć, bo ja ani mru, mru. Jedynie z koncówki wnioskuję, że mnie straszysz. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 11:54 am 

tomewangelista napisał(a):
Smoku Wawelski masz rację ,by być ostrożnym przy nakładaniu rąk. Osobiście modlę się z nałożeniem rąk, ale zawsze też pytam daną osobę czy sobie tego życzy.

Hej, jesteś ze Słupska! To może się już gdzieś spotkaliśmy! Do jakiego Kościoła należysz? Parę zborów już w Słupsku odwiedziłem. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 3:30 pm 

Smok Wawelski"]
Oliwka napisał(a):
No i problemm jest w osobach Piszesz Widzieli TRZY rózne OSOBY Jednego YHVH . Kto i kiedy widział ich równocześnie jako TRZY OSOBY.

Cytuj:
Podczas chrztu Jezusa w Jordanie widziano Ducha Świętego pod postacią gołębicy, równocześnie widziano Syna Bożego wcielonego czyli Jezusa i równocześnie słyszano głos Ojca z nieba [Mat. 3:16-17].

pytałam czy widziano a nie Słyszano , pozatym chyba nie myslisz ,że Duch Świety jest zwierzęciem-gołębiem to był ZNAK a nie OSOBA .
Czy tak sobie wyobrażasz Boga? no to popatrz na początek listu do Rzym zamienili Prawdziwego na zwierzęta?
No a w Górnej izbie kiedy było WYLANIE DUCHA to Ogień sie nie lał ale
iskierki /płomyki ,płoneły nad ich głowami, czy to było TYLE duchów czy Jeden i TENSAM.
Cytuj:
Ponadto w kilku momentach widziano Syna i równocześnie słyszano z nieba głos Ojca [II Piotra 1:17; Jan 12:28]. Tak więc widziano i słyszano 2 albo nawet 3 Osoby równocześnie. Widzę, że niewygodne fragmenty uduchawiasz i przekręcasz, jak I Tym. 6:16 czy Jan 5:37. A do innych się zupełnie nie odnosisz [Oz. 1:7; Zach. 2:12-15]. Tak się dyskutować nie da.

Nic nie przekręcam nadewszystko pragne Poznać Prawdę bo NIC innego nie mam w tym życiu na czym mogłoby mi TAK zależeć ,ale tyle lat w kk byłam okłamywana ,ze teraz kiedy Duch Prawdy Objawia mi Prawde nie mogę zawrócić jak ten prorok który zawrócił i lew go rozszarpał.

Ty jedynie powtarzasz ze Jednego widziano a i słyszano a dla mnie TRZY
OSOBY to widzieć TRZY razem w jednym gronie a nie coś tam komus
sie zdawało /Konstantyn / przeciwko Żydom.

każdy który widział mówił ;Widziałem Króla siedzącego naTRONIE.
Żaden nie widział trzech a przecież to ICH BÓG a my tylko przez ŁASKE
I teraz my śmiemy im mówic ,że oni nie rozumieli przez te wieki ?

Zgodnie z ustaleniami na forum usunąłem długą wklejkę, która tutaj była.

Admin

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt gru 05, 2006 4:10 pm 

Oliwka napisał(a):
Smok napisał(a):
Podczas chrztu Jezusa w Jordanie widziano Ducha Świętego pod postacią gołębicy, równocześnie widziano Syna Bożego wcielonego czyli Jezusa i równocześnie słyszano głos Ojca z nieba [Mat. 3:16-17].

Pytałam czy widziano a nie Słyszano, pozatym chyba nie myslisz ,że Duch Świety jest zwierzęciem - gołębiem to był ZNAK a nie OSOBA .
Czy tak sobie wyobrażasz Boga? No to popatrz na początek listu do Rzym zamienili Prawdziwego na zwierzęta? No a w Górnej izbie kiedy było WYLANIE DUCHA to Ogień sie nie lał ale iskierki /płomyki, płoneły nad ich głowami, czy to było TYLE duchów czy Jeden i TEN SAM.

Oliwko, ta dyskusja nie ma sensu, ponieważ sprowadzasz ją do absurdu unikając prostego tekstu Pisma. Jest napisane, że Duch Święty zstąpił pod postacią gołębicy i że to był On, a nie żaden "znak". Może chciałabyś, żeby było inaczej, ale nie będzie. A oprócz Ducha widzimy Jezusa czyli wcielonego Syna, który również nie był znakiem. I nie ma to nic wspólnego z zamianą Boga na bożki z Listu do Rzymian, ani z językami ognia w Wieczerniku, tym bardziej, że nie jest napisane, jakoby Duch zstąpił w postaci tych języków. Szum wiatru i języki ognia towarzyszyły napełnieniu Duchem. I tyle.

Niestety, jestem zmuszony odmówić dalszej dyskusji, ponieważ Twoja ucieczka w absurd w celu obrony własnego stanowiska uniemożliwia racjonalną wymianę poglądów na podstawie Pisma.

EOT z mojej strony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr gru 06, 2006 6:40 pm 

Dz 2:4 Br "z ognia; rozdzieliły się i po jednym spoczęły, na każdym z osobna. Wtedy wszyscy zostali napełnieni Duchem Świętym i zaczęli mówić obcymi językami, tak jak sam Duch pozwalał im mówić.

Cytuj:
ani z językami ognia w Wieczerniku, tym bardziej, że nie jest napisane, jakoby Duch zstąpił w postaci tych języków. Szum wiatru i języki ognia towarzyszyły napełnieniu Duchem. I tyle.

Doprawdy ,zaskoczyłes mnie ,przez tyle lat słyszałam ,że owe języki ognia to był Sam Duch świety i zostali Nim Napełnieni i wedle Niego mówili jezykami , a teraz dowiaduję sie ze Języki to nie Duch Świety bo nie naoisane?
Cóż za paradoks!
A gdzie ja zobacze napisane -- tórjjedyny -- trójca ??? ty jednak to widzisz a tam nie widzisz.
Cytuj:
Niestety, jestem zmuszony odmówić dalszej dyskusji, ponieważ Twoja ucieczka w absurd w celu obrony własnego stanowiska uniemożliwia racjonalną wymianę poglądów na podstawie Pisma.

Zawsze to lepiej powiedziec o moim absurdzie Wszak ty się Absurdem nie bronisz :roll: :wink:

Prosze nie zasłaniaj sie Pismem i nie powołuj na Pismo , bo to dopiero absurd :!:

co by nie powiedziec
dziekuję ci za odwage :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 4:11 pm 

Cytuj:
Prosze nie zasłaniaj sie Pismem i nie powołuj na Pismo , bo to dopiero absurd :!:

No nie...jak pragnę zdrowia... :mrgreen:
A na co ma się powoływać człowiek wierzący, na książkę kucharską i sennik egipski?!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 07, 2006 10:25 pm 

:lol: :lol: :lol: :lol: :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 1:33 pm 

Grazyna napisał(a):
Cytuj:

No nie...jak pragnę zdrowia... :mrgreen:
A na co ma się powoływać człowiek wierzący, na książkę kucharską i sennik egipski?!

No to pokaż mi Powołując sie na Pismo ,gdzie Napisano -trójjedyny?
z ust ,którego apostoła wyszedł opis
A może Sam JAHszua powiedział Trójca trójjedyny?

NIE? zatem to jest absurd - powoływac sie na Biblje i Nauczac o trójjedyny trójca:roll:

chyba ,że w twojej biblii sa inni Apostołowie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 3:05 pm 

Cytuj:
chyba ,że w twojej biblii sa inni Apostołowie
.

Na to wygląda... :roll: "Moi" mówią co innego...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 08, 2006 9:37 pm 

Cytuj:
No to pokaż mi Powołując sie na Pismo ,gdzie Napisano -trójjedyny?

Wot, i brooklynska teologia. Nie ma słowa - nie ma obiektu.
W Biblii nie ma dowodów, że Ojciec i Syn i Duch Święty, to ta sama osoba. Ale są dowody, iż Ojciec i Syn, to różne osoby, podobnie Duch - ale heretykowi to za mało. On wie lepiej i tak naucza. W ten sposób każdy wątek będzie miał kilkadziesiąt stron i tego będzie za mało dla nieuka.
A dowody były pokazywane wielokrotnie, zmilczane zresztą, jak zwykle. Więc do kogo ten apel?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1