smok
Cytuj:
oznaczałoby to, że Mojżesz rozmawiał na Synaju z Duchem Świętym, nazywanym JHWH w II Mojż. 34:29]. I bardzo dobrze. W różnych fragmentach Biblii mamy rónież opisy JHWH jako Boga Izraela, którego prawdziwą postać oglądał Abraham [I Mojż. 18:22,33], Mojżesz [IV Mojżesz 12:8] czy starsi Izraela [II Mojż. 24:9-11]. Duch nie ma postaci (a tym bardziej prawdziwej postaci), Ojca nikt nigdy nie widział, o czym zaświadcza Paweł w I Tym. 6:16], a mimo to oni wszyscy widzieli JHWH. Po prostu trzy różne Osoby JEDNEGO JHWH objawiały się człowiekowi w historii w różny sposób. Ale nie ma sensu wałkować tego kolejny raz w szczegółach.
No i problemm jest w osobach Piszesz Widzieli TRZY rózne OSOBY Jednego YHVH .
Kto i kiedy widział ich równocześnie jako TRZY OSOBY.Owszem widzieli
YHVH w róznej CHWALE czy to Ognia -Obłoky itp ale popatrz kiedy był dzień był to Obłok w nocy Światło-Ogien Mosze widział Ogien -Światło YHVH jest Ogniem trawiącym i Światłem i Lilią W Dolinie ale to jest JEDEN i TEN SAM .
Cytuj:
Po prostu trzy różne Osoby JEDNEGO JHWH objawiały się człowiekowi w historii w różny sposób. Ale nie ma sensu wałkować tego kolejny raz w szczegółach.
odrębne Osoby mają wspólną istotę i jedna może być poprzez drugą np. w sercu człowieka. Dlatego Ojciec i Syn mieszkają w odrodzonym człowieku poprzez Ducha, bo zarówno Ojciec jak i Syn osobiście przebywają w niebie.
Sam przytoczyłeś werset - Oprócz MNIE niema Innego , skoro niema to niema innej OSOBY .Innego Boga Zbawiciela.
Cytuj:
Nie rozumiem tego intelektualnie, ale nie muszę. Bóg mi to objawił poprzez Ducha na podstawie przesłanek, które mieszczą się jeszcze w granicach mojego intelektualnego poznania.
I ja tak mogę powiedziec NIE wszystko rozumiem ,ale tak mi to Objawił jako cząstke maleńka dla maluczkiej.
Cytuj:
Ojciec "osobiście" mieszka w światłości niedostępnej [I Tym. 6:16], a Jego Duch (a zarazem Duch Mesjasza) mieszka w odrodzonym człowieku. Czyli Ojciec mieszka w nas poprzez swojego Ducha. Mat 10:20 mówi o Duchu Ojca, a nie że Duch jest Ojcem.
Mieszka a czy ja temu zaprzeczam? Światłem jest JAHszua i to jest niedostępne dla tych ,których On nie pociagnie.
Cytuj:
Oliwko, Słowo Boże nie jest równocześnie "tak" i "nie" [II Kor. 2:18]. Syn objawił Ojca i dlatego ten, kto widział Syna, widział objawionego Ojca. Tylko tak można było widzieć Ojca, ponieważ Ojca nikt zobaczyć nie może. Tak mówi Pismo. I nie próbuj Pisma podważać.
Nie smiałabym , własnie powołuje sie na Slowa Ust Jego Samego - kto mnie widzi Widzi Ojca - Ojca Wieczność- AD.
dlatego tak Umiłował Świat Wieczny-AD ,że posłał Syna.
[
Cytuj:
quote]
Cytat:
Jeśli połaczę ,ze Duch Mesjasza jest tym ,który mówi a tu ,ze jest to Duch Ojca to znaczy ,ze musi byc to TEN SAM DUCH bo Duch jest JEDEN. To, również znaczy, ze Duch Mesjasza który mówił w Dawnych Prorokach to nie kto inny jak SAM Duch OJCA - YHVH.
Cytuj:
Brawo! Czyżbyśmy jednak czynili jakieś postępy w naszej rozmowie?
[/quote]
Oczywiscie i widze ,ze w wielu miejscach mamy bardzo podobnie ,jednak
podział na OSOBY a nie na Objawienie sie w Postaci sprawia problem,
dlatego nie uzywam okreslenia któego ŻADEN aPOSTOŁ NIE UZYŁ
trójjedyny. Nie
ps
czysbys sugerował o ZBANOWANIU mnie .

http://biblia.phorum.pl/index.php