www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest So maja 10, 2025 5:18 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 14, 2007 9:23 pm 

Cytuj:
No a u was jest generalnie wszystko łatwiejsze. Nie jesteście molochem bo w ogóle jesteście bliżej nieokreśleni. Dlatego ponawiam apel o nadanie nazwy.

Dobrze Ci radzę, zaciągnij paru najemników. W kupie raźniej będzie biadolić i zaniżać poziom.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 14, 2007 9:26 pm 
ja akurat piszę tutaj sam za siebie. pisałem ci że to ty jesteś "echem" smoka. czy jak wolisz - jego najemnikiem. i kto tu biadoli?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 14, 2007 10:26 pm 

Nie odpowiadajcie na zaczepne posty forumowych jatrzycieli i czepialskich. Widac wyraznie, jaki cel sobie obrali... Szkoda stukania palacami po klawiaturze. Jeden wart drugiego, niech sobie sami z soba dyskutuja, bedzie smieszniej :lol: A jak dalej beda zanizac poziom, proponuje: ban!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 14, 2007 11:42 pm 

itur napisał(a):
Nie odpowiadajcie na zaczepne posty forumowych jatrzycieli i czepialskich. Widac wyraznie, jaki cel sobie obrali... Szkoda stukania palacami po klawiaturze. Jeden wart drugiego, niech sobie sami z soba dyskutuja, bedzie smieszniej :lol: A jak dalej beda zanizac poziom, proponuje: ban!

Opps.
Przepraszam.
Nie wiedzialem, ze jestem w sekcie.
Znikam. Powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 5:04 am 

Powodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 8:49 am 

Problem jest taki, ze uwazajacy sie za nowonarodzonych nie uwazaja za stosowne budowanie jakiejkolwiek organizacji. Podobnie jak to jest w przypadku np ludzi w przedziale wiekowym od 20 do 40 lat. Albo kierowcow czy nauczycieli lub ekspedientek. Sa to zbiory nieuporzadkowane. Zalozyciel watku z pewnoscia do odrodzonych nie nalezy bo marzy mu sie zalozenie zboru czyli uporzadkowanie. A to juz jest wyzsza szkola jazdy i cos co podlega Wladcy Porzadku. Jeszcze wymysla porzadek w nakladaniu rak i dopiero by byl problem.
Ale nie wymysla. Jest ktos kto na to nie pozwala.

Sugerujesz Robaczku nieprawdę i to tylko dlatego że budowanie jak to nazywasz organizacjii samo w sobie nie jest celem a rzecza wtórną.
Po za tym nie kazdy jest posałany do zbudowania nastepnej społeczności, i wiekszośc poszukuje juz istniejacych. Ciekawi mnie że raz wytykasz chęć zakładania nowego zboru, a z drugiej zaprzeczasz temu wskazując że nowonarodzeni uważają zakładanie zborów za niestosowne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 8:57 am 

Frąfciu a po co ci nazwanie literalne? Czy nie chcesz w ten sposób zaszufladkować jakiejś nowej denominacji?

Mnie jest obojetne jak mnie ludzie nazwą czy nazywają. Wiekszośc tych określeń jest mylna i nieprawdziwa. Ludziom z zewnatrz (przede wszystkim z zewątrz) jest to potrzebne i rozumiem to, bo dzieki temu maja jakoś poukładany ten świat i niby przez to lepiej go rozumieja. Ta potrzeba nazwania jest także w kosciele ale...

Nie jestem ani Apollosowy ani Kefasowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 9:18 am 
Jarku! Trochę sami się szufladkujecie mówiąc przy tym że wcale tego nie robicie. Spokojnie można by wypisać kilkanaście podstawowych prawd w które wierzycie. I stąd pomysł z nazwą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 9:20 am 
itur napisał(a):

No zaniżamy poziom - tylko dlatego że nie piszemy tego samego co towarzystwo wzajemnej adoracji. Najłatwiej nazwać to zaniżaniem poziomu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 9:31 am 

robaczek2 napisał(a):
Nie wiedzialem, ze jestem w sekcie.

To juz wiesz. W katolickiej :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 9:32 am 

Jarku! Trochę sami się szufladkujecie mówiąc przy tym że wcale tego nie robicie. Spokojnie można by wypisać kilkanaście podstawowych prawd w które wierzycie. I stąd pomysł z nazwą.

ależ oczywiście że należac do Pana i wierząc że On jest Chrystusem jestesmy zaszufladkowani od stóp do głowy. Więc owszem szuflada jest, i z wiary, i z uczynków. Miejsca w niej sporo i wewnetrznych podziałów w niej samej nie ma, a jesli są, to znaczy jedynie że ktoś nie nalezy do tej szuflady całym sobą(nawiązałem tu do słów Pawła o podziałach, które mają nadejść).

Zobacz sam że jak powiemy że jestesmy Chrystusowi, to i ty mozesz to powiedzieć. Czy nie warto oprzeć sie na tym wyznaniu, bo inne dalsze nazwy wprowadzą jedynie podział?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 9:41 am 
No cóż poniekąd mogę się z tobą zgodzić, gdy chodzi o owe podziały. Generalnie podział jest faktem. Dla mnie podstawowe pytanie jest takie: jaka powinna być jedność chrześcijan i jak ją osiągnąć.
Ale niestety - to forum pokazuje że jedność ma być taka, że ja mam spełnić kryteria, które wymyśliło sobie iluś tam członków tego forum
z pozdrowieniem i nadzieją że o prawdziwej jedności da się rozmawiać

frąfciu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 10:03 am 

Cytuj:
z pozdrowieniem i nadzieją że o prawdziwej jedności da się rozmawiać

Załóż nowy temat. I tam wyłuszcz, o jaką jedność katolicy zabiegają z protestantami. Podasz kryteria, warunki, etc. I się zobaczy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 12:00 pm 

Cytuj:
Jak znajdziesz to napisz.
Rozumiem, ze jezeli znajdziesz to po 2000 lat nareszcie bedziemy mieli:
"zbór ze zdrowym nauczaniem, prostymi zasadami, gdzie ludzie nawzajem się szanują, pomagają sobie, gdzie można by nawiązywać przyjaźnie."

Ależ Robaczku, takie społeczności istnieją( i istniały na przestrzeni tych 2000 lat). Jest ich mało, ale jednak są(oczywiście, nie ma zborów idealnych, kłótnie, konflkty zdarzają się wszędzie, ważne , jak się z nich wychodzi).
Podstawą jest zdrowe nauczanie( a tegoż nie ma w KRK, choćbyś pękł).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 15, 2007 12:26 pm 
No tu jest takie zdrowe nauczanie, ze rzeczywiście można pęknąć... Bardzo zdrowe. Już mi lepiej. Już czuję się zdrowszy :) hehe

W innym wątku Grażyna napisała:

Witaj.
Ja się narodziłam na nowo w jednym ze zborów Kościoła Bożego w Chrystusie. Nie mogę powiedzieć, że wszystko , co tam było, było złe, ale rzeczywiście z biegiem czasu doszło do pewnych wypaczeń. Czy to był kościół ultracharyzmatyczny..? Na tamten czas( lata 90-te) pewnie tak
( łykaliśmy bez oporów wszystkie nowinki), a teraz...nie mam pojęcia.
Próbowałam się dowiedzieć, jakie teraz jest nauczanie w tym kościele, ale co próbuję ( drogą Internetową) porozmawiać na ten temat z członkami tego Kościoła, nabierają wody w usta.
10 lat temu mieliśmy dużo zapału, marzyliśmy o "rzeczach wielkich", ale mieliśmy bardzo płytką znajomości Bilii( taką powierzchowną) i w ogóle nie zastanawialiśmy się, czy to, czego się nas naucza, ma rzeczywiście oparcie w Piśmie. Nasza wiedza biblijna i nasza wiara osadzona była na paru wersetach mówiących o powodzeniu chrześcijanina, który miał "góry przenosić". Sporo się mówiło o zniewoleniach demonicznych.
Centralną postacią zboru był Pastor, któremu należało się bewzględne posłuszeństwo.
Sama jestem ciekawa, jaka jest teraz linia mojego "macierzystego" kościoła.

Jeśli to jest to ZDROWE NAUCZANIE to...wybaczcie ale ja wolę być chory.
Grażyno - czy przypadkiem z wersetów o powodzeniu nie przerzuciłaś się na 3 rozdział Ewangelii wg św. Jana?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1