www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 13, 2025 5:22 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 5:54 pm 

Jezus powiedział Oliwko, że to co z ust człowieka wychodzi to kala.
To powiedział Jezus, ja zas dodam że to co wychodzi z ust Boga to okazuje się, że nie dość że nie kala, ale ozywia.

Słowo Boże to nie w innej postaci Bóg Ojciec, który jest jeden, tak jak jest jeden nasz Pan, Jezus Chrystus.

Hej :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 30, 2006 9:12 pm 

Oliwka napisał(a):
A według ciebie to niemozliwe bo patrzysz ludzka logika. To wszystko sie działo dla Jana na Znak i ja ci odpowiedziałam na pytanie ale ty nie patrzysz. Co za paradoks innym mówisz ganisz napominasz a sam w tym trwasz?

Przesłanki są zrozumiałe. Z przesłanek wyraźnie wynika, że Ojciec, Syn i Duch NIE SĄ tą samą Osobą. Jednorodzony Bóg jest w łonie Ojca, który nazywa Go swoim Synem. Nie potrzeba wielkich objawień, żeby to zobaczyć. Ariusz stwierdził, że istotę Boga możemy pojąć ludzkim intelektem i to był jego błąd. Fakt, że Ojciec nie jest Synem ani Duchem, wynika jasno z tekstu i nie przekracza naszych zdolności poznawczych. Skoro Ojciec i Duch posyłają Syna [Iz. 48:12-16] i Ojciec mówi do Syna [Hebr. 1:8-10], jest dosyć oczywisty.

Cytuj:
Dlaczego Pocieszyciel nie mógł przyjść?

Ponieważ Jezus nie był jeszcze uwielbiony czyli jeszcze nie wstąpił do Ojca [Jan 7:39]

Cytuj:
Ponieważ tym Pocieszycielem był SAM JAHszua ale jego Czas był ku czemu innemu - Ofiara.

Nie. INNY POCIESZYCIEL to jest "allos Parakletos" - czyli INNA OSOBA. Jeśli Jezus odejdzie, pośle Ducha do uczniów [Jan 16:7]. Dokładnie, to Ojciec posle Ducha w imieniu Syna [Jan 14:26]. Poprzez Ducha Ojciec i Syn przyjdą do odrodzonej osoby, aby w niej zamieszkać [Jan 14:23].

Cytuj:
Z mego weźmie - dlaczego czy nie ma Swojego?

To jest kwestia misji, z którą Duch jest posyłany przez Ojca i Syna. Dlaczego najpierw odrzucasz normalne wnioskowanie z Pisma, a potem sama próbujesz sama robić to, co przed chwilą krytykowałaś? Jesteś mocno niekonsekwentna. Nie pierwszy raz zresztą. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 1:12 am 

Smoku Wawelski masz rację ,by być ostrożnym przy nakładaniu rąk. Osobiście modlę się z nałożeniem rąk, ale zawsze też pytam daną osobę czy sobie tego życzy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 7:31 pm 

Mówiłeś tu komus ,że Jezus zasiada na tronie Ojca .

Czy są dwa trony czy jeden dwuosobowy.

A co sie stało z Duchem Świetym ,jesli jest według kk Osoba to dlaczego
nie ma tronu, kto Go pozbawił ?
Synowi mozna ubliżyc ale DuchŚwięty jest w Swej Istności Najwyższy .

Duch Świety jest Ojcem .Ojcem w Mesjaszu , i tak Jezus został znaleziony w Łonie Ojcem.
Wkleilam na ten temat art ,ale Admin uniósł sie honorem i usunał.
A tam było jak Żydzi pojmowali to co wy nazywacie trójca Osób.

Jezus powiedział -- wraz z Ojcem przyjdziemy i zamieszkamy u niego.
A gdzie trzeci -został na dworze?

A przecież czytamy ,że kto niema Ducha Mesjasza nie jest Jego.
Zatem tylko dwie Osoby weszły trzecia sie niedostała ,zamknieto jej drzwi.?
Cóż tak wierze - odrzuciłam c a ł ą nauke ROMY.
jesli tak nie jest to Jezus był sobie tylko i wyłącznie takim sobie człowieczkiem ,który mówił coś tam.

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 8:57 pm 

Cytuj:
Czy są dwa trony czy jeden dwuosobowy.

A Jezus siedzi po prawicy Ojca... 8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 01, 2006 10:49 pm 

Oliwka napisał(a):
Mówiłeś tu komus, że Jezus zasiada na tronie Ojca. Czy są dwa trony czy jeden dwuosobowy.

Jan widzi tron Boga i Baranka [Obj. 22:1,3]. Tyle wiemy. Wspólne zasiadanie na tronie oznacza udział we władzy, a określenie to zostało użyte również w stosunku do wierzących i to w kontekście, który wyklucza tezę, że Ojciec i Syn to jedna i ta sama Osoba:

"Zwycięzcy pozwolę zasiąść ze mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem wraz z Ojcem moim na jego tronie" [Obj. 3:21]

Cytuj:
A co sie stało z Duchem Świetym, jesli jest według kk Osoba to dlaczego nie ma tronu, kto Go pozbawił?

Zostaw kk i zwróć się do samego Boga i Jego Słowa. Pisaliśmy juz wielokrotnie, że równość statusu Osób to jedna rzecz, a porządek funkcji to coś innego. Duch nie zasiada na tronie, ale uczestniczył w akcie stworzenia świata [I Mojż. 1:2] i człowieka [Job 33:4] i wraz z Ojcem posłał Mesjasza [Iz. 48:12-16]. Interesujące jest również to, że chwała Boża przyśle Mesjasza ponownie, gdy JHWH posłany przez JHWH zamieszka osobiście wśród swego ludu [Zach. 2:12-15].

Cytuj:
Synowi mozna ubliżyc, ale Duch Święty jest w Swej Istności Najwyższy

Duch Święty jest Panem [II Kor. 3:18 interlinia], a jednocześnie jest Duchem Pana. Jezus ostrzega przed bluźnierstwem wobec Ducha nie dlatego, że Duch jest większy od Syna w sensie statusu, lecz dlatego, że to Duch w sensie funkcji przekonuje świat o grzechu, sprawiedliwości i sądzie [Jan 16:8]. Występując przeciwko Duchowi, grzesznik odcina się od działania Osoby, która go może bezpośrednio doprowadzić do upamiętania.

Cytuj:
Duch Święty jest Ojcem. Ojcem w Mesjaszu, i tak Jezus został znaleziony w Łonie Ojcem.

Syn już na początku był z Ojcem [Jan 1:1] i jest w łonie swego Ojca [Jan 1:18]. Ojciec wraz z Jego Duchem posyłają Mesjasza [Iz. 48:12-16]. Mesjasz wraz z Ojcem posyłają Ducha [Jan 14:26].

Cytuj:
Jezus powiedział -- wraz z Ojcem przyjdziemy i zamieszkamy u niego. A gdzie trzeci -został na dworze? A przecież czytamy, że kto niema Ducha Mesjasza nie jest Jego. Zatem tylko dwie Osoby weszły trzecia sie niedostała, zamknieto jej drzwi?

Zadajesz sensowne pytania, tylko sama się nad nimi zastanów. Prorocy przemawiali w Duchu Bożym, który jest nazywany Duchem Mesjasza [I Piotra 1:10-11]. Mesjasz w uwielbionym ciele zasiada po prawicy Ojca, a równocześnie jest w nas [II Kor. 13:5] wraz z Ojcem [Jan 14:23]. Wiadomo natomiast, że otrzymaliśmy Ducha Świętego, którego mamy od Boga, który w nas mieszka i dla którego nasze Ciała są świątynią [I Kor. 6:19]. Duch jak najbardziej wszedł i to przez Niego mieszkają w nas Ojciec i Syn, którzy są w niebie. Ojciec mieszka w światłości niedostępnej, nikt nigdy Go nie widział i zobaczyć nie może [I Tym. 6:16], a Syn zasiada teraz po Jego prawicy i wstawia się za nami [Hebr. 9:24]. Duch został przez nich Obu posłany, aby w nas zamieszkał - a ponieważ jest z nimi współistotny, to przez Niego i oni w nas (odrodzonych) zamieszkują.

Przyjęcie tego objawienia na podstawie dostępnych nam przesłanek powoduje, że zaczynamy te sprawy przyjmować duchem, a nie umysłem. I naprawdę nie ma to nic wspólnego z "Romą" - Ojcowie wierzyli tak samo na długo przed tym, zanim "Roma" sięgnęła po władzę i stworzyła system zwany dzisiaj krk.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 11:43 am 

Bóg Ojciec + Bóg Syn + Bóg Duch = Trójjedyny Bóg

Trójjedyny Bóg = Bóg w trzech osobach (Istota osobowa)

To piękna prawda, jakiej się nie da podważyć.

Bóg przyszedł na ziemię w ciele jako Bóg Syn. Ojciec posłał swego Syna na ziemię w swoim imieniu. Był On na ziemi od zstąpienia z nieba, czyli od swego poczęcia za sprawą Ducha Świętego, aż do wniebowstąpienia.

Bóg przyszedł na ziemię nie w ciele, lecz w duchu jako Duch Święty. Syn Boży posłał swego Ducha na ziemię w swoim imieniu, czyli pod swoją nieobecność. Obecnie jest On na ziemi od swego zesłania na uczniów Jezusa.

Polecam ciekawy artykuł pt. "Czy Trójca jest w Biblii?":

http://www.nadzieja.pl/czytelnia/artyku ... rojca.html

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 3:29 pm 

smok
"Zwycięzcy pozwolę zasiąść ze mną na moim tronie, jak i Ja zwyciężyłem i zasiadłem wraz z Ojcem moim na jego tronie" [Obj. 3:21]
>>>>
Jeśli pójdziemy tym tropem to sie okaże ,ze ten tron to jakaś
długa ława jak to dawniej w szkołach bywało - bedzie posun sie. :?
>>>>
Cytuj:
Duch nie zasiada na tronie, ale uczestniczył w akcie stworzenia świata [I Mojż. 1:2] i człowieka [Job 33:4] i wraz z Ojcem posłał Mesjasza [Iz. 48:12-16]. Interesujące jest również to, że chwała Boża przyśle Mesjasza ponownie, gdy JHWH posłany przez JHWH zamieszka osobiście wśród swego ludu [Zach. 2:12-15].

No to KTO ,Stworzył świat ,raz mówicie Jezus i pokazujecie palcem wersety teraz ,że Duch no i masz racje ,to Duch Mesjasza czyli jak dla mnie Jeden i TEN SAM -Stwórca ,ale jeszcze nie Ojciec.Ale czy to wyjaśnia dlaczego nie siedział na tronie..

YHVH posłany przez YHVH ,drwisz ? albo ty mówisz prawde, albo Jezus .On powiedział /widać przewidział / Israelu YHVH JEDEN .
Zatem który z was kręci? ty twierdisz wbrew Jego Słowu ze DWUCH. nie wierzę ci.

Duch nie ma ciała i kości jako Ja mam - to słowa JAHszua Mesjasza .By mieć Ciało i kosci musiał sie Oblec w OSOBE Duch moze byc w ciele i poza ciałem bo inaczej NIKT z nas nie miał by Ducha Świetego mimo ,ze otrzymujemy tylko cząstke .
W Mesjaszu
zamieszkała PEŁNIA W Nim mam Wszystko Kto ma Ducha ma Ojca i Syna bo wnim Zamieszkał -YHVH zaprawde jesteś Bogiem Ukrytym.
Kiedy Jezus mówi o Ojcu mówi o Duchu ,kiedy mówi o Duchu mówi o Ojcu Jezus był chodzącą CHWAŁA DUCHA -Ojca.
Jelsi twierdzisz ,ze Duch Świety jest Panemi , to znaczy ,że innym Panem niz Jezus ,a przecież Paweł uczy Jeden Pan .

Gdy sie do YHVH nawrócą zasłona zostanie zdjeta .
2kor3/17
A Adonaj/Jahszua/ jest DUCHEM,gdzie Duch YHVH tam WOLNOŚC.
gdy was Prawda/Syn Wyzwoli bedziecie WOLNI.
JAHszua juz w ew Jana mówi o sobie ,że jest Duchem a tu czytam ,że Duchem YHVH którego ogladamy niby w Odbicu lustra ,który Przemieniał sie z Chwały w Chwałę .
Chwała/Cieżki
Przemieniał sie dla naszego bezpieczeństwa by mogli Go dotykac rekami ogladać oczami ,by nie zgineli.
YHVH jest Duchem.
Paweł powiedział jak powiedział Adonaj jest DUCHEM i zakończył wymawiajac IMIE Adonaj - YHVH jest Duchem .
Tu nie ma dwuch ale Jeden i ten sam

Cytuj:
Syn już na początku był z Ojcem [Jan 1:1] i jest w łonie swego Ojca [Jan 1:18]. Ojciec wraz z Jego Duchem posyłają Mesjasza [Iz. 48:12-16]. Mesjasz wraz z Ojcem posyłają Ducha [Jan 14:26].

Dziwne ,ale to Syn Objawia Ojca a nie Ojciec Syna?
Zatem to Ojciec jest Ukryty a nie Syn.
Jesli Ojciec jest Duchem ,a jest to, z czyim Duchem posłał Mesjasza ,który też jako Adonaj mówi ze jest DUCHEM -ew Jana
Pamietam ,ze Duch jest JEDEN ,zatem CZYJ?kogo?
Mesjasz wraz z Ojcem pozyłaja Ducha CZyjego? Mesjasza? czy Ojca?

>>>>
Cytuj:
Zadajesz sensowne pytania, tylko sama się nad nimi zastanów. Prorocy przemawiali w Duchu Bożym, który jest nazywany Duchem Mesjasza [I Piotra 1:10-11].

Dokładnie a był to Duch Ojca , - myslałem ,ze bedziecie wołac na mnie Ojcze i

ew Mat10/20 nie wy jesteście tymi którzy mówią ale DUCH Ojca
waszego ,który mówi w was.

Jeśli połaczę ,ze Duch Mesjasza jest tym ,który mówi a tu ,ze jest to Duch Ojca to znaczy ,ze musi byc to TEN SAM DUCH bo Duch jest JEDEN.

To ,również znaczy ,ze Duch Mesjasza który mówił w Dawnych Prorokach to nie kto inny jak SAM Duch OJCA - YHVH.

Cytuj:
Mesjasz w uwielbionym ciele zasiada po prawicy Ojca, a równocześnie jest w nas [II Kor. 13:5] wraz z Ojcem [Jan 14:23].

Mesjasz jest Jedyna OSOBA z Ciała i Krwi w której zamieszkała
Pełnia Boga Duch YHVH.
Cytuj:
Wiadomo natomiast, że otrzymaliśmy Ducha Świętego, którego mamy od Boga, który w nas mieszka i dla którego nasze Ciała są świątynią [I Kor. 6:19].
Tak są Świątynia dla Ducha Świetego ,który jest Ojcem patrz Mat10.20
Cytuj:
Duch jak najbardziej wszedł i to przez Niego mieszkają w nas Ojciec i Syn, którzy są w niebie.

Tak .
Ojciec i Syn w TYM SAMYM DUCHU.Przez Tego Ducha.
Cytuj:
Ojciec mieszka w światłości niedostępnej, nikt nigdy Go nie widział i zobaczyć nie może [I Tym. 6:16],

I tak i nie- Sam Jahszua mówi o tym .
ewJan6/46
OJCA WIDZI TYLKO TEN ,KTO JEST OD BOGA= czyli ma Jego Ducha
czy ja mogę podważać Jego Słowo ? sa tacy co WIDZA OJCA W NIM.

A kto Go niewidzi?
1Jan3/6

Każdy kto WNIM mieszka nie grzeszy - każdy kto grzeszy NIE WIDZIAŁ GO I NIE POZNAŁ.

Te słowa wyjaśniaja wszystko .

Mieszka w Światłosci niedostępnej -- dla grzesznika bo nienawidzi Światłości , chodzi w ciemnosci i mówi ,ze nie ma grzechu i powołuje sie na społecznosć z Bogiem.

Ten kto chodzi w Świetle ,a Jezus jest Światłem ten ma spółeczność z Ojcem iSynem - w Jednym Duchu bo ma Jego Ducha.I ZNA I WIDZI OJCA.

Cytuj:
a Syn zasiada teraz po Jego prawicy i wstawia się za nami [Hebr. 9:24]. Duch został przez nich Obu posłany, aby w nas zamieszkał - a ponieważ jest z nimi współistotny, to przez Niego i oni w nas (odrodzonych) zamieszkują.

Współistotny - jakie to katolickie .
Kiedy nadejdzie Czas Mesjasza Ucisku zginie tysiace Żydów bo nie przyjma tej nauki ,która bedzie nakazem, powtórzy sie to co za konstantyna ,który nakazał WIARE w trójce pod karą smierci.

Mozesz mieć pełne ręce roboty :shock:

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 7:14 pm 

Oliwka napisał(a):
Jeśli pójdziemy tym tropem to sie okaże ,ze ten tron to jakaś długa ława jak to dawniej w szkołach bywało - bedzie posun sie. :?

Napisałem, co oznacza zasiadanie na tronie wraz z kimś. Przeczytaj jeszcze raz.

Oliwka napisał(a):
Smok napisał(a):
Duch nie zasiada na tronie, ale uczestniczył w akcie stworzenia świata [I Mojż. 1:2] i człowieka [Job 33:4] i wraz z Ojcem posłał Mesjasza [Iz. 48:12-16]. Interesujące jest również to, że chwała Boża przyśle Mesjasza ponownie, gdy JHWH posłany przez JHWH zamieszka osobiście wśród swego ludu [Zach. 2:12-15].

No to KTO, Stworzył świat, raz mówicie Jezus i pokazujecie palcem wersety teraz, że Duch no i masz racje, to Duch Mesjasza czyli jak dla mnie Jeden i TEN SAM - Stwórca, ale jeszcze nie Ojciec. Ale czy to wyjaśnia dlaczego nie siedział na tronie...

JHWH powiedział "Uczyńmy człowieka na obraz nasz". I uczynił. JHWH stworzył niebo, ziemię i wszystko, co na niej jest. Poszczególne Osoby JHWH (Ojciec, Syn i Duch) pełniły różne funkcje w akcie stworzenia - Syn własnoręcznie stworzył niebo i Ziemię [Hebr. 1:8-10], Duch Boży był obecny podczas aktu stwórczego nieba i Ziemi [I Mojż. 1:2], a także stworzył człowieka, a tchnienie Wszechmocnego ożywiło go [Job. 33:4]. Ponieważ Ojciec stworzyl świat przez Syna [Hebr. 1:2], możemy wnioskować, że Syn uczynił to z inicjatywy Ojca. Oczywiście, nie jesteśmy w stanie pojąć do końca relacji między Osobami, ale to, co czytamy, powinno nam wystarczyć.

Cytuj:
YHVH posłany przez YHVH, drwisz?

Nie drwię. Czytam Pismo i tam jest tak dosłownie napisane [Oz. 1:7; Zach 2:12-15]. Poczytaj oryginał. Przecież dla Ciebie to pestka, no nie? :wink:

Cytuj:
Albo ty mówisz prawde, albo Jezus .On powiedział /widać przewidział / Israelu YHVH JEDEN .

Oczywiście, że JHWH jest JEDEN (echad). Tak jak mąż i żona są JEDNYM (echad) ciałem, gdy się połączą.

Cytuj:
Zatem który z was kręci? Ty twierdisz wbrew Jego Słowu ze DWUCH. nie wierzę ci.

Mnie nie musisz wierzyć. Uwierz Słowu. Jeśli zakładasz, że jeden oznacza jedność absolutną, to masz rację. Ale wtedy masz poważne problemy z wieloma fragmentami, które albo są całkowicie sprzeczne albo sugerują, że może to być jedność złożona. To Ty twierdzisz, że DWUCH. Nie ja.

Cytuj:
Paweł powiedział jak powiedział Adonaj jest DUCHEM i zakończył wymawiajac IMIE Adonaj - YHVH jest Duchem. Tu nie ma dwuch ale Jeden i ten sam.

Paweł nie pisał do Koryntian po hebrajsku, więc nie ma tam "Adonai", tylko "kyrios" czyli Pan. Nawet, gdyby było "Adonai" (co w połączeniu z cytowanym przez Pawła II Mojż. 34:29-35 jest wielce prawdopodobne), oznaczałoby to, że Mojżesz rozmawiał na Synaju z Duchem Świętym, nazywanym JHWH w II Mojż. 34:29]. I bardzo dobrze. W różnych fragmentach Biblii mamy rónież opisy JHWH jako Boga Izraela, którego prawdziwą postać oglądał Abraham [I Mojż. 18:22,33], Mojżesz [IV Mojżesz 12:8] czy starsi Izraela [II Mojż. 24:9-11]. Duch nie ma postaci (a tym bardziej prawdziwej postaci), Ojca nikt nigdy nie widział, o czym zaświadcza Paweł w I Tym. 6:16], a mimo to oni wszyscy widzieli JHWH. Po prostu trzy różne Osoby JEDNEGO JHWH objawiały się człowiekowi w historii w różny sposób. Ale nie ma sensu wałkować tego kolejny raz w szczegółach.

Cytuj:
Dziwne, ale to Syn Objawia Ojca a nie Ojciec Syna? Zatem to Ojciec jest Ukryty a nie Syn.

Ojciec mieszka w światłości niedostępnej [I Tym. 6:16], a Żydzi słyszeli Jego głos, ale Jego postaci nigdy nie widzieli [Jan 5:37]. (zagadka - czyją prawdziwą postać oglądał Mojżesz, jeśli nie mógł to być ani Ojciec, ani Duch?). Dlatego Syn objawił ludziom Ojca.

Cytuj:
Jesli Ojciec jest Duchem, a jest to, z czyim Duchem posłał Mesjasza, który też jako Adonaj mówi ze jest DUCHEM - ew Jana Pamietam, że Duch jest JEDEN, zatem CZYJ? kogo? Mesjasz wraz z Ojcem pozyłaja Ducha Czyjego? Mesjasza? czy Ojca?

Jeśli masz tak niewzruszone założenia jak to, które wytłuściłem, to żadna dyskusja nie ma sensu, bo i tak zawsze wiesz najlepiej. Duch JHWH jest Duchem Bożym, czyli zarówno Duchem Ojca jak i Duchem Mesjasza - Trójjedyny JHWH najwyraźniej ma taką cechę, którą nazywamy współistotnością - tzn. odrębne Osoby mają wspólną istotę i jedna może być poprzez drugą np. w sercu człowieka. Dlatego Ojciec i Syn mieszkają w odrodzonym człowieku poprzez Ducha, bo zarówno Ojciec jak i Syn osobiście przebywają w niebie. Nie rozumiem tego intelektualnie, ale nie muszę. Bóg mi to objawił poprzez Ducha na podstawie przesłanek, które mieszczą się jeszcze w granicach mojego intelektualnego poznania.

Cytuj:
Jeśli połaczę ,ze Duch Mesjasza jest tym ,który mówi a tu ,ze jest to Duch Ojca to znaczy ,ze musi byc to TEN SAM DUCH bo Duch jest JEDEN. To, również znaczy, ze Duch Mesjasza który mówił w Dawnych Prorokach to nie kto inny jak SAM Duch OJCA - YHVH.

Brawo! Czyżbyśmy jednak czynili jakieś postępy w naszej rozmowie?

Cytuj:
Tak są Świątynia dla Ducha Świetego, który jest Ojcem patrz Mat 10:20

Ojciec "osobiście" mieszka w światłości niedostępnej [I Tym. 6:16], a Jego Duch (a zarazem Duch Mesjasza) mieszka w odrodzonym człowieku. Czyli Ojciec mieszka w nas poprzez swojego Ducha. Mat 10:20 mówi o Duchu Ojca, a nie że Duch jest Ojcem.

Oliwka napisał(a):
Smok napisał(a):
Ojciec mieszka w światłości niedostępnej, nikt nigdy Go nie widział i zobaczyć nie może [I Tym. 6:16],

I tak i nie - Sam Jahszua mówi o tym . ewJan6/46 OJCA WIDZI TYLKO TEN, KTO JEST OD BOGA = czyli ma Jego Ducha. czy ja mogę podważać Jego Słowo ? sa tacy co WIDZA OJCA W NIM.

Oliwko, Słowo Boże nie jest równocześnie "tak" i "nie" [II Kor. 2:18]. Syn objawił Ojca i dlatego ten, kto widział Syna, widział objawionego Ojca. Tylko tak można było widzieć Ojca, ponieważ Ojca nikt zobaczyć nie może. Tak mówi Pismo. I nie próbuj Pisma podważać.

Oliwka napisał(a):
Współistotny - jakie to katolickie. Kiedy nadejdzie Czas Mesjasza Ucisku zginie tysiace Żydów bo nie przyjma tej nauki, która bedzie nakazem, powtórzy sie to co za konstantyna, który nakazał WIARE w trójce pod karą smierci. Mozesz mieć pełne ręce roboty :shock:

Przypominam, że antytrynitarze prześladowali trynitarzy, a Atanazego (obrońcę doktryny o Trójjedynym Bogu) skazali na wygnanie. Ja na szczęście nikomu niczego nie karzę, a tym bardziej pod karą śmierci.

Myślę, że Twoje ostatnie zdanie kończy naszą dyskusję z bardzo prostego powodu - z braku argumentów zaczynasz odwoływać się do skojarzeń z katolicyzmem, a nawet straszyć prześladowaniem, chociaz Ciebie tutaj nawet nikt nie zabanował.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 7:17 pm 

Cytuj:
Pamietam ,ze Duch jest JEDEN ,zatem CZYJ?kogo?
Mesjasz wraz z Ojcem pozyłaja Ducha CZyjego? Mesjasza? czy Ojca?

Czyj Duch...? :D No właśnie, Oliwka , Jest Ojciec, jest Syn i...Duch , jako trzeci...On jest swój własny, oprócz tego, że jest Chrystusa i Ojca!

Dziwne ,ale to Syn Objawia Ojca a nie Ojciec Syna?
Zatem to Ojciec jest Ukryty a nie Syn.

A czasem odwrotnie..."Ale gdy upodobaŁo się Bogu, który mnie sobie obrał[...]żeby objawić mi Syna swego"( Gal. 1.15-16)

Wiesz, zaczęłam czytać próbując znaleźć jakiś fragment, który wyjaśniałby te kwestie i coś tam naskrobać, ale w zasadzie...to pełno tego w całym NT...co krok, w kazdym liście...Nie wiem, z czego wybrać. Kto cię tak omamił, że ty tego nie widzisz? :?:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So gru 02, 2006 9:44 pm 

"Sabelianizm (modalizm) - pogląd głoszący, że Bóg istnieje tylko w osobie Ojca a Syn i Duch Święty to jego atrybuty, sposoby wyrażania się, nie istniejące jako osoby. Innymi słowy jest tylko jedna osoba Boga, który raz w historii objawił się jako Ojciec. Potem na ziemi przybrał rolę Syna, a póżniej Ducha Świętego. W związku z tym, że Bóg w tym poglądzie przejawiał się na 3 różne sposoby, pogląd ten też określa się jako modalizm (od łac. modus czyli sposób)."

Fałszywy nauczyciel głosi starą herezję. Skoro Bóg jest Jeden, to heretyk swym małym rozumkiem zakłada, że owa jedyność wyklucza istnienie trzech osób w Bogu Jedynym. Oczywiście, w Piśmie brak słowa Trójca, co dla heretyka stanowi wystarczający dowód dla odrzucenia doktryny o Tójjedynym Bogu. Ale heretykowi nie przeszkadza również brak stwierdzeń explicite o wykrzykiwanej własnej herezji, iż Ojciec i Syn i Duch Święty to ta sama osoba Bóstwa. To już heretykowi w zupełności nie doskwiera. Żaś szereg biblijnych zdań o wzajemnych i osobowych relacjach pomiędzy Ojcem i Synem i Duchem Świętym, nic dla heretyka nie znaczą. O nich heretyk milczy, a jego krzyk ma zagłuszyć prawdę tych zdań.

Błogosławiony, szcześliwy Bóg ma społeczność ze samym sobą w trzech Osobach. Nie można zaprzeczyć na podstawie Pisma, że Ojciec miłuje Syna, a Syn miłuje Ojca, prawda? Nie można zaprzeczyć, że Ojciec uwielbia Syna, a Syn Ojca, prawda? Nie można zaprzeczyć, iż Osoby Trójjedynego rozmawiają ze sobą, współdziałają w dziele stworzenia i zbawienia, prawda? Nie można zaprzeczyć, że odrodzone dziecko Boże na świadectwo swego nowego narodzenia przyjmuje chrzest w imię Ojca i Syna i Ducha Swiętego, prawda?

Tak, prawda, ale heretyk po to jest, by temy zaprzeczać i mendlić w koło Macieju swoje. Nic to. Niech się nie zniechęca, niech czyni swoją powinność.

Ojciec nie wyznał, iż jest Synem, ani Syn nie wyznał, iż jest Ojcem. Ojciec nie wyznał, iż jest Duchem Świętym, ani Duch Święty nie wyznał, iż jest Ojcem. Syn nie wyznał, iż jet Duchem Świętym, ani Duch Święty nie wyznał, iż jest Synem. A jednak jest jeden Bóg, jeden Pan, jeden Duch. I nie ma Boga oprócz mnie, mówi wszechmogący JHWH.

ps. najzabawniejsze w tym wykrzykiwaniu jest przywoływanie tekstów NT z użyciem hebrajszczyzny i propagowanie imienia Bożego w transliteracji angielskiej - miszmasz do kwadratu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 12:23 pm 

Ojciec nie wyznał, iż jest Synem, ani Syn nie wyznał, iż jest Ojcem. Ojciec nie wyznał, iż jest Duchem Świętym, ani Duch Święty nie wyznał, iż jest Ojcem. Syn nie wyznał, iż jet Duchem Świętym, ani Duch Święty nie wyznał, iż jest Synem. A jednak jest jeden Bóg, jeden Pan, jeden Duch. I nie ma Boga oprócz mnie, mówi wszechmogący JHWH.

A gdzie Duch Święty wyznał że jest osobą?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 12:27 pm 

Skoro mówi, przekonuje, ostrzega, bada...to chyba ma cechy osobowe? :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 12:42 pm 

a jednak nie widać go osobowo jak Ojca i Syna?
Za to widac go osobowo i w Ojcu i w Synu :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N gru 03, 2006 1:17 pm 

Cytuj:
A gdzie Duch Święty wyznał że jest osobą?

A gdzie Ojciec wyznał, że jest osobą?
A gdzie Syn wyznał, że jest osobą?
Zestaw coraz inteligentniejszych pytań nie ma końca.

Cytuj:
a jednak nie widać go osobowo jak Ojca i Syna?

Ślepy, gdy wpada do dołu, też nie widzi. Dopiero, jak wyrżnie o kamień dwa metry niżej, płacze - ale dziura.

Cytuj:
Za to widac go osobowo i w Ojcu i w Synu

Równie olśniewające, jak to, iż Logos jest stworzeniem i niestworzeniem zarazem - wedlug Jarka, rzecz jasna.

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1