www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N lip 13, 2025 3:00 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 10:29 pm 

:D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 17, 2008 10:42 pm 

Henryk napisał(a):
Często widziałem jak babcie i nie tylko klepią różaniec półgębkiem, ale przez myśl mi nie przeszło że są pijane. Bądźmy poważni, proszę.

No, to bądźmy poważni i czytajmy to, co jest napisane, a nie wykręcajmy się babciami. A swoją drogą, Anna ani nie była stara, ani nie klepała różańca. :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 4:48 pm 

Wracając do tematu flag(bo zrobił się tu lekki offtopic)mnie osobiście to "ani ziębi,ani grzeje".Nie mam nic przeciw temu,ale też nie ma to dla mnie jakiegoś szczególnego znaczenia....
Po prostu mój stosunek do tematu machania flagami jest raczej neutralny...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 5:15 pm 

Jak się odbywa SHOW to wygląda to efektownie, ale w Bibli tego nie ma. A może ktośby znalazłby w Piśmie Świętym czy jest coś takiego jak praktyka ,,uwielbienia''?

"Bez prorockich objawień naród dziczeje....''Księga Przysłów 29:18a

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 7:16 pm 

T.S.CHRISTWEAPON napisał(a):
A może ktośby znalazłby w Piśmie Świętym czy jest coś takiego jak praktyka ,,uwielbienia''?

ja znalazłam coś takiego [ wskazałam to w tym wątku: http://ulicaprosta.lap.pl/forum/viewtop ... 28&start=0 ale mogę ten fragment powielić]:

śpiew i muzykowanie zostały ustanowione przez Dawida jako służba świątynna...

* "I rzekł Dawid naczelnikom lewitów, aby ustanowili swoich braci śpiewakami przy instrumentach muzycznych: cytrach, harfach, cymbałach, aby rozbrzmiewał głos donośny i radosny."1 Kr. 15:16

* "I tak poświęcili dom Boży - król i cały naród. (6) Kapłani trwali przy swoich powinnościach, lewici zaś - z instrumentami muzycznymi, które sprawił król Dawid dla wtórowania pieśniom na cześć Pana: bo na wieki Jego łaskawość, gdy Dawid wychwalał Go za ich pośrednictwem. Naprzeciw nich trąbili kapłani, a cały Izrael stał." 2 Kronik 7:5-6

* "...a cztery tysiące wychwalało Pana na instrumentach, które Dawid sprawił w tym celu." 1 Ks. Kronik 23:5

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 7:21 pm 

Nowy Testament please, a co do ST to czy przy cytowanych przez ISZĘ fragmentach jest słowo uwielbienie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 21, 2008 8:53 pm 

Dz.Ap. 16:25
A około północy Paweł i Sylas modlili się i śpiewem wielbili Boga, więźniowie zaś przysłuchiwali się im.

Mat. 26:30
A gdy odśpiewali hymn, wyszli ku Górze Oliwnej.

Obj. 5:9
I zaśpiewali nową pieśń tej treści: Godzien jesteś wziąć księgę i zdjąć jej pieczęcie, ponieważ zostałeś zabity i odkupiłeś dla Boga krwią swoją ludzi z każdego plemienia i języka, i ludu, i narodu,

Judy 1:25
Jedynemu Bogu, Zbawicielowi naszemu przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego, niech będzie chwała, uwielbienie, moc i władza przed wszystkimi wiekami i teraz, i po wszystkie wieki. Amen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 9:33 am 

W przekładzie INTERLINEARNYM( Polsko - Grecki Nowy Testament) nie ma słowa UWIELBIENIE, tylko WIELKOŚĆ. Myślę że praktyka UWIELBIENIA pojawiła się dopiero w 20 wieku, kiedy muzyka rozrywkowa przemyciła się do Kościoła. W dawnych czasach w liturgii Chrześcijan było 3/4 MODLITW a 1/4 pieśni, obecnie jest odwrotnie. :(

quster napisał(a):
Judy 1:25
Jedynemu Bogu, Zbawicielowi naszemu przez Jezusa Chrystusa, Pana naszego, niech będzie chwała, uwielbienie, moc i władza przed wszystkimi wiekami i teraz, i po wszystkie wieki. Amen.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 5:42 pm 

Hmm, zdaje się, że tematem wątku są FLAGI, a nie uwielbienie samo w sobie. TS zwrócił uwagę na ciekawą rzecz:

TS napisał(a):
Myślę że praktyka UWIELBIENIA pojawiła się dopiero w 20 wieku, kiedy muzyka rozrywkowa przemyciła się do Kościoła

Rozumiem, że chodzi o uwielbienie jako przerost formy nad treścią - tak się składa, że tam gdzie mamy wysoko rozwinięte formy jak "służba tańca", "służba machania flagami", "służba skakania" i inne służby odwołujące się w gruncie rzeczy do zmysłowego charakteru nabożeństwa, jakoś często brakuje rzetelnej duchowej treści, kazań opartych na Słowie (a nie na dowcipach kaznodziei i mowie motywacyjnej), rzetelnego nauczania czy głębokich modlitw.

Mam takie odczucie, że flagi, dymy, światła czy ogłuszająca muzyka to są po prostu elementy socjotechniczne odwołujące sie do zmysłowych przeżyć (czytałem, że w niektórych zborach są wprowadzane elementy zapachowe), w wyniku których uczestnicy nabożeństwa wchodzą w stany zmysłowych uniesień i są święcie przekonani, że to jest działanie Ducha Świętego. Po takim "super nabo z pałerem" wychodzą oszołomieni zamiast nakarmieni. Poskakali, potańczyli, flagami pomachali. Ale to nie wystarczy, żeby wydać konkretny owoc w realu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 7:57 pm 

Czyli nakarmili pięć zmysłów, a duchowo- wciąż głodni...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 8:23 pm 

Grazyna napisał(a):
CO do flag...jeśli nie ma dobrego uzsadnienia biblijnego co do ich używania ( "modlitwa flagowaniem"...?) to nie wiem, czy jest sens praktykować to na nabozeństwie...Jakie to w ogóle ma znaczenie?

Jak wiele dziwnych rzeczy w spolecznosciach proroczo-flagowo-wesolkowatych, flagowanie tez musi miec jakies uzasadnienie biblijne i oczywiscie znajduja je w Starym Testamencie, no bo gdzie? Tancza na spotkaniach, bo wynalezli jeden taki przypadek w ST, gdzie tanczyl przed Panem Dawid; zakladaja szkoly prorocze, bo wyczytali w ST, ze takie byly; biora sie juz nawet za czary, wyjasniajac sny i piszac senniki chrzescijanskie, no bo w ST Jozef przeciez wyjasnial sny... i tak dalej, i tak dalej...
Wrzuccie sobie na wyszukiwarke w konkordancji haslo "sztandar" i wszelkie jego odmiany. Izraelici obozowali, kazdy rod, pod sztandarami, wyruszali w droge pod sztandarami, w Psalmach jest o wznoszeniu sztandarow na chwale Boga, w imie Boga albo "dales sztandar tym, ktorzy sie Ciebie boja", ma lopotac jakis sztandar ludow, zatykaja sztandary na gorach i tak dalej itp. itd... I chyba stad to wzieli. Oczywiscie ma to dla nich "wielkie znaczenie duchowe"... :? Bo jak sobie tak pomachaja, to moze chwala Boza zejdzie z gory na dol? Albo dodaje im to odwagi w ciezkich bojach duchowych? Albo czuja sie pewniej... Kto ich tam wie...
Niech mi tylko ktos wytlumaczy, po co tak grzebac w ST i wyszukiwac tam rozne rzeczy, zeby na sile przenosic je do czasow NT i do zborow?? Czemu to ma sluzyc?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 8:24 pm 

W przekładzie INTERLINEARNYM( Polsko - Grecki Nowy Testament) nie ma słowa UWIELBIENIE, ...

:)

Objawienie 5:12 bp
Mówili oni głosem donośnym: 'Baranek zabity jest godzien wziąć potęgę i bogactwo, i mądrość, i moc, i cześć, i chwałę, i uwielbienie'.

Objawienie 5:13 bp
A wszelkie stworzenie, które jest w niebie i na ziemi, i pod ziemią i na morzu, i wszystko, co w nich przebywa, usłyszałem, jak mówiło: 'Zasiadającemu na tronie i Barankowi uwielbienie i cześć, i chwała, i moc na wieki wieków'.

Objawienie 7:12 bp
mówiąc: 'Amen. Uwielbienie i chwała, i mądrość, i dziękczynienie, i cześć, i moc, i potęga Bogu naszemu na wieki wieków. Amen!'

Jest tutaj greckie słowo: eulogia

Wedlug "WIELKIEGO SŁOWNIKA GRECKO-POLSKIEGO" R.Popowskiego słowo eulegia to:

uwielbienie; błogosławieństwo; (...)
1. Uwielbienie, pochwała; o uwielbieniu dla Boga i Baranka: Obj. 5:12,13; 7:12

proszę :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 22, 2008 9:53 pm 

quster napisał(a):
W przekładzie INTERLINEARNYM( Polsko - Grecki Nowy Testament) nie ma słowa UWIELBIENIE, ...

:)

Objawienie 5:12 bp
Mówili oni głosem donośnym: 'Baranek zabity jest godzien wziąć potęgę i bogactwo, i mądrość, i moc, i cześć, i chwałę, i uwielbienie'.

Objawienie 5:13 bp
A wszelkie stworzenie, które jest w niebie i na ziemi, i pod ziemią i na morzu, i wszystko, co w nich przebywa, usłyszałem, jak mówiło: 'Zasiadającemu na tronie i Barankowi uwielbienie i cześć, i chwała, i moc na wieki wieków'.

Objawienie 7:12 bp
mówiąc: 'Amen. Uwielbienie i chwała, i mądrość, i dziękczynienie, i cześć, i moc, i potęga Bogu naszemu na wieki wieków. Amen!'

Jest tutaj greckie słowo: eulogia

Wedlug "WIELKIEGO SŁOWNIKA GRECKO-POLSKIEGO" R.Popowskiego słowo eulegia to:

uwielbienie; błogosławieństwo; (...)
1. Uwielbienie, pochwała; o uwielbieniu dla Boga i Baranka: Obj. 5:12,13; 7:12

proszę :D
Chodziło o tłumaczenie słowa UWIELBIENIE w Liście Judy. W OBJAWIENIU chyba nie chodzi o Uwielbienie uwielbienia( albo jak Smok Wawelski napisał przerost formy) praktykowany u ULTRASÓW. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 12:00 am 

...Chodziło o tłumaczenie słowa UWIELBIENIE w Liście Judy. W OBJAWIENIU chyba nie chodzi o Uwielbienie uwielbienia( albo jak Smok Wawelski napisał przerost formy) praktykowany u ULTRASÓW. :lol:

no w Judy to jest tłumaczenie BW, natomiast sprawdzilem jeszcze raz inne i w greckim i podałem.

Pytałeś czy jest słowo Uwielbienie w NT jest w Objawieniu.

i tylko tego dotyczy moja wypowiedz :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So lut 23, 2008 4:33 pm 

quster napisał(a):
...Chodziło o tłumaczenie słowa UWIELBIENIE w Liście Judy. W OBJAWIENIU chyba nie chodzi o Uwielbienie uwielbienia( albo jak Smok Wawelski napisał przerost formy) praktykowany u ULTRASÓW. :lol:

no w Judy to jest tłumaczenie BW, natomiast sprawdzilem jeszcze raz inne i w greckim i podałem.

Pytałeś czy jest słowo Uwielbienie w NT jest w Objawieniu.

i tylko tego dotyczy moja wypowiedz :D
Czy to słowo użyte jako uwielbieniE określa praktykę kościelną, jest tam też słowo CHWAŁA. Czy w Kościele oddawanie CHWAŁY I UWIELBIENIA, nie jest używane zamiennie?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 97 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1