Nie wiem czy ten raper pisał tak serio, nie wiem też czy dostał za to nagrodę. Może to miało być ironicznie, ale tego nie wiem, bo jest wśród innych utworów (bardziej normalnych) i nie jest skomentowane w żaden sposób.
Co do kobiet pastorów i nauczycieli, to uważam, że sedno sprawy nie tkwi w tym czy kobieta robiłaby to dobrze czy źle, tylko w tym co jest napisane w Biblii:
Cytuj:
1 Tymoteusza 2:12 nie pozwalam zaś kobiecie nauczać ani wynosić się nad męża; natomiast powinna zachowywać się spokojnie.
Wiele osób nie zauważa faktu, że to akurat autor tych słów zaznaczał zwykle, że w Chrystusie wszyscy są równi, więc oskarżanie Pawła o dyskryminację kobiet byłoby jakimś nieporozumieniem.
Chociaż w Chrystusie wszyscy, którzy uwierzyli są równi, bo wszyscy są zbawieni to jednak mężczyzna to mężczyzna a kobieta to kobieta.
Cytuj:
Galacjan 3:28 Nie masz Żyda ani Greka, nie masz niewolnika ani wolnego, nie masz mężczyzny ani kobiety; albowiem wy wszyscy jedno jesteście w Jezusie Chrystusie.
Chcąc stosować feministyczny sposób myślenia powinniśmy stwierdzić, że zgodnie z tymi słowami zarówno Żyd jak i Grek stracili swoją przynależność narodową, a kobieta i mężczyzna płeć, bo w Chrystusie wszyscy są jedno.
Argumentację "tak było w tamtych czasach, to specyfika kulturowa" można by przecież zastosować szerzej. Dlaczego by nie stwierdzić, że chrzest to taki mało istotny rytuał kulturowy tamtych czasów, no bo co właściwie stoi na przeszkodzie, aby tak założyć?