www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 11:42 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 06, 2007 10:59 pm 

Drobna uwaga: zdecydowana większość z nas ma Pismo w domu, więc wystarczy podawać odnośniki, zamiast cytować obszerne fragmenty. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 06, 2007 11:25 pm 

Każdy kto sie dopiero narodził szuka Pana, jak tez społeczności tych którzy są w Panu. Owszem, nie każda społecznośc jest budująca i trudno pokierować kimś do jakiejś społeczności. Hmm.. ale jest jedna dostepna każdemu: to społeczność w Panu, i zamiast kierować idź tam lub tam, :) , to razem kierowac się do Pana. Wspólnie łatwiej, ale przecież tez po Pańsku, łamiąc sie chlebem we wzajemnosci jednego narodu. Rodziny!!! :)

Mnie osobiście bardzo pomaga ufność w to że Pan każdym kieruje tak aby ten co ma dotrzeć, dotarł; a ten kto ma odpaść, odpadł. I moje wewnetrzne pragnienie aby kazdy poznał Pana za zycia, jest ugaszone na tyle aby nie wyrywać się przed wole Boga, a jednoczesnie z ufnościa patrzeć na zbawienie ludzi. Ludzi, którzy stali sie znacznie bliżsi gdy poznaje sie Pana, jednoczesnie dostrzegając przepaść między odrodzonymi a nieodrodzonymi.

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 09, 2007 2:52 pm 

Cytuj:
ani_isza
więc mamy być doskonali i do tego zdążać (czy w swoich własnych domach, rodzinach, życiu z Bogiem, czy w kościołach...):
2Tm 3:17 BT "aby człowiek Boży był doskonały, przysposobiony do każdego dobrego czynu."

Mt 5:48 BT "Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski."

tyle

Tak , ale co dla ciebie jest - tyle- dla innych Aż TYLE a na dodatek
niemozliwe, .

http://biblia.phorum.pl/index.php

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 07, 2007 10:19 pm 

ani_isza,ja czegoś nie rozumię.
Skąd u niektórych żydów w Polsce taki pęd do powracania do własnej kultury?
Gdybym mieszkał np. w Hiszpanii,to baaardzo chciałbym zasymilować się z tamtejszymi chrześcijanami.Nawet,gdyby gdzieś blisko był zbór polski,nigdy w życiu nie chciał bym siedzieć tylko tam i wcinać pierogi,gołąbki i bigos z okazji jakichś tam świąt.
I takiego polaka w Hiszpanii jestem jeszcze w stanie zrozumieć,bo sam wśród obcych,ale żyd,który od kilku pokoleń mieszka w Polsce,jest chrześcijaninem i ma problem z asymilacją z innymi chrześcijanami,i z tego powodu tworzy jakieś oddzielne zbory,jest dla mnie kimś,kto się uwstecznia.
Mało tego.Przed nawróceniem nie miał żadnych problemów z asymilacją.Żył jak inni polacy.Nawraca się i nagle zaczyna go ciągnąć do tych rzeczy.Czy to Duch Boży go tam ciągnie?Absolutnie w to nie wierzę.
To tylko jacyś ludzie mącą im w głowach obiecując wraz z powrotem do żydostwa jakąś lepszą jakość chrześcijaństwa.A to jest kłamstwo.
Co innego tęsknota za pierogami i gołąbkami,tudzież noszeniem pejsów,a co innego dorabianie do tego jakiejś dziwnej duchowości.
To pierwsze jestem w stanie jak najbardziej zrozumieć i zaakceptować ale tego drugiego już nie.
Co ma wspólnego tradycja żydowska i jej zwyczaje z chrześcijaństwem?!
Jako polak w Hiszpanii mogę tęsknić za pewnymi elementami polskiej zwyczajowości ale nie mogę tego wnosić do zboru i nadawać temu duchowego sensu na siłę.Mogę nawet założyć Klub Polski,ale nie mogę tego łączyć ze sprawami duchowymi.
Znam paru wierzących z innych stron świata,którzy jakoś wmontowali się w polskie zbory i normalnie tam funkcjonują.
Dlaczego niektórzy żydzi tak nie potrafią?
Wg.mnie spowodowane jest to szukaniem czegoś więcej niż oferuje Chrystus.A że tradycja żydowska w sposób historyczny wiąże się z Bogiem liczą na to,że przywracając te tradycje w jakiś szczególny sposób przybliżą się do Boga.
Za każdym razem,kiedy dowiaduję się o powstaniu zboru mesjańskiego jest mi poprostu smutno.
Dlaczego?Bo uwierzyli w Pana Jezusa,przez co mieli szansę wyrwać się z ograniczeń jakie niesie tkwienie w pustej religijności i tradycjach,a potem na własne życzenie zamknęli się w enklawie.
Tradycyjność żydowska,tak jak zresztą każda inna ,nie ma w sobie nic,zupełnie nic ,co pomogło by przybliżyć się do Boga.
To daje TYLKO Chrystus.Nawet nazywanie Go Jahszua jest tylko nic nie znaczącym ,a nieco dziwacznym i śmiesznym zachowaniem spowodowanym jakimiś dziwnymi i nieuzasadnionymi nadziejami.
Żaden z wierzących obcokrajowców jakich znam nie nazywa Jezusa w swoim języku,kiedy rozmawia z polakami po polsku.Robią to tylko tzw.żydzi mesjańscy i zafascynowani nimi wierzący,i wybacz,ale brzmi to po prostu pretensjonalnie.
Jeszcze nigdy nie słyszałem,by ktokolwiek w zborach prześladował,czy też okazywał niechęć żydom.Przeciwnie,są tam przeważnie bardzo lubiani i szanowani.
Żydzi nawracali się wieleset lat temu i jakoś nie przychodziło im do głowy tworzenie własnych zborów.Przyłączali się do tych,które były w pobliżu i wzrastali,tak jak inni w Panu.
Skąd więc w obecnych czasach taki pęd do oderwania się od innych chrześcijan?Przecież krzywda się im nie dzieje?
Ano stąd,że wcześniej nie mieli pojęcia,że tak można.Dopiero w tych czasach pojawili się jacyś ludzie,którzy zaczęli im mącić w głowach tym powracaniem do korzeni,tradycji,świąt,słownictwa.
Smutne to wszystko bardzo,bo coraz więcej w tym nacjonalizmu i nieuzasadnionego cierpiętnictwa a coraz mniej Chrystusa :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 07, 2007 11:00 pm 

Kiedyś, na samym początku istnienia Kościoła, gdy Kościół składał się w większości z Żydów, byli tacy Żydzi, którzy kazali nowonawróconym poganom obrzezać się i zasymilować z Żydami, żeby nie było w Kościele różnic między Żydami a poganami. Apostoł Paweł tępił takie zachowania i uznawał je za sprzeczne z Ewangelią.

Potem, gdy w Kościele pogan było coraz więcej, a Żydów coraz mniej, byli tacy poganie (a nawet prawie wszyscy), którzy zakazywali nowonawróconym Żydom obrzezywać się zgodnie z przymierzem Abrahamowym i nakazywali Żydom zasymilowac się z poganami, żeby nie było w Kościele różnic między poganami a Żydami. Czy taka postawa jest zgodna z Ewangelią?

Jakiś czas temu odkryłem, że kościół w Koryncie złożony z pogan obchodził Paschę [I Kor. 5:7-8 interlinia]. I poganom to nie przeszkadzało, a przecież kościół ten został założony przez apostoła Pawła, Akwilę i Pryscyllę - wszyscy troje byli Żydami i przynajmniej jeśli chodzi o Pawła, to po swoim nawróceniu podkreślał on swoje przywiązanie do żydowskich korzeni, co widać w całych Dziejach Apostolskich i nie tylko. Czy komuś to przeszkadzało? Nie czytamy o tym.

Czy gdyby dzisiaj do naszego zboru wszedł apostoł Paweł z długimi włosami, bo uczynił niedawno ślub nazyreatu [Dz. Ap. 18:18], to popukalibyśmy się w głowy? A gdyby zobaczył wśród nas jakiegoś Tymoteusza - syna Żydówki i Greka, po czym obrzezałby go [Dz. Ap. 16:3], to czy zwrócilibyśmy mu uwagę, żeby nie robił różnic w Ciele Chrystusa? A gdyby chciał prywatnie obchodzić Szabat, to stwierdzilibyśmy, że robi podziały w Kościele?

Ja rozumiem, że tworzenie zborów mesjanistycznych niekoniecznie jest dobrym pomysłem, ponieważ Ciało Chrystusa jest jedno. Widzę jednak, że w najwcześniejszym Kościele poganie i Żydzi według ciała mogli się miłować i szanować różnice, jakie po prostu istnieją, zamiast zmuszać jedni drugich do asymilacji. Żydzi szanowali wolnośc pogan od przykazań skierowanych wyłącznie do Żydów, a poganie szanowali fakt wybrania Żydów jako narodu, a nawet obchodzili Paschę razem z Żydami (nie w sposób tradycyjny i rabiniczny, co pokazuje Paweł w I Kor. 5:7-8 ).

Tak się zastanawiam, czy dzisiaj naprawdę to jest już niemożliwe?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 07, 2007 11:16 pm 

nowy napisał(a):
Przepraszam Cię za pewną przewrotność, którą teraz zastosuję. Zapytam, co Ty byś odpowiedziała na tak Ci zadane pytanie mając do dyspozycji Nowy Testament.

Przepraszam teraz ja za pewną przewrotność, ale Słowo Boże to jest cała Biblia, a nie tylko Nowy Testament. Poza tym, podział na Stary i Nowy Testament jest całkowicie sztuczny i apostołowie go nie znali. Znali Pisma czyli Tanach i na przykład Listy Pawłowe. Ogólnie Słowo Boże zaczyna się od Księgi Rodzaju, a kończy na Apokalipsie. Wszystkie księgi stanowią JEDNĄ CAŁOŚĆ, a próby zrozumienia objawienia późniejszego, zwanego Nowym Testamentem, bez znajomości objawienia wcześniejszego, zwanego Starym Testamentem, kończą się zazwyczaj tworzeniem "ewangelicznej tradycji" a nie uczciwą egzegezą Pism w kontekście ich całości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 08, 2007 5:14 pm 

Korzystając z faktu, że wreszcie mogę rozpoczynać szabat o godzinie bardziej zbliżonej do wieczora, bo Dziecię już tak nie marudzi, to pozwoliłam sobie na specerek po ULICY PROSTEJ...
z pewnością chętnie wybiorę sobie coś z propozycji Adama, pejsów już nie noszę, bo mi się plątały w rosole i trochę okopcały przy zapalaniu świec szabatowych :lol:

Adam napisał(a):

a co powinny mieć? (bo ja prosta gospodyni domowa jestem, więc nie wszystko rozumiem)

A gdyby Adam miał ochotę na publiczne potępienie mnie, to zapodaję swoją facjatę, kto wie może mnie gdzieś rozpozna i będzie mógł mnie osobiście napomnieć- no to tak wyglądam i nie wstydzę się niczego dla ADONAI

SZABAT SZALOM

/ listy gończe rozesłane, więc zdejmuję już swoją bladość, żeby nie obciążać serwera/;) - i jest to jedyna zmiana jakiej dokonuję w tym poście ;)

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!
"NA WIEKI JHWH SŁOWO TWOJE TRWALE ZASIADŁO W NIEBIOSACH" [interlinia Ps.119:89]

Ostatnio edytowano So cze 09, 2007 8:11 pm przez ani_isza, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 08, 2007 7:32 pm 

Ani Iszo.
Pęd wierzących z pogan do kultury izraelskiej jest istotnie śmiesznawy. Z drugiej strony lepsze chyba to niż obojętność i teologia zastąpienia. Badać Pisma staram się rzetelnie, a wnioski są takie, że wierzący z izraelskiej narodowości nie tylko mogą być posłuszni nakazom Starego Testamentu, ale nawet powinni.
Żaden Izraelita w Nowym Testamencie nie przestał być posłuszny nakazom Starego Testamentu. Pewne zmiany można nazwać najwyżej nową, właściwszą interpretacją.
Problem jest wtedy gdy człowiek szuka usprawiedliwienia w przykazaniach ST, ale czytając twe posty myślę, że ciebie to nie dotyczy.
Tak więc cieszę się jeśli swoim życiem świadczysz również i to, że jesteś członkiem narodu wybranego.
Mnie wybranie Izraela nie drażni. Wiem też, że żaden Żyd należący do mesjasza nie będzie się wynosił, bo rozumie żeśmy jedno.

Ps zdaję sobie sprawę, że kultura żydowska to nie to samo co nakazy ST. Ja piszę o posłuszeństwie nakazom ST a nie o kulturze. Co z elementów kultury żydowskiej nie przystoi chrześcijaninowi (a są takie) jest już inną dyskusją. Ale o tym to ty pewnie lepiej wiesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 8:15 am 

Adam napisał:

Cytuj:

I tyle się dowiedział:
Cytuj:
A gdyby Adam miał ochotę na publiczne potępienie mnie

Znów się zaczyna :cry:
Cóż,nie pozostaje mi nic innego jak potraktować taką ,siostro ,odpowiedź jako żart,choć nie było tam :wink:

Żart żartem,ale sprawa jest poważniejsza,a twoja,kochana siostro,reakcja nic nie wnosi.Zadałem wiele pytań i zapodałem wiele moich przemyśleń oczekując rozsądnej rozmowy.Liczyłem,że będziesz w stanie wyjaśnić mi wiele i ewentualnie wyprostować to,co być może jest w moim wnioskowaniu błędne.
Nie jestem żadnym ekspertem od mesjanistycznych tematów a moje wnioskowanie opieram na ,jak sądzę,zdrowym rozsądku.Jeśli się mylę,chciałbym się o tym dowiedzieć zanim takie rozumienie sprawy mi się utrwali.
Próbowałem już o tym popisać z innymi mesjanistycznymi siostrami ale obrywałem jeno zdrowo i lądowałem w końcu ,za ich usilną rekomendacją, w piekle.
Wraz z twoim pojawieniem się na tym forum pojawiła się nowa nadzieja,że w końcu zrozumiem.
Liczyłem na to,bo to,co piszesz do tej pory jest o wiele bardziej strawne i rozsądne,niż postawa i poglądy co niektórych tu piszących pań.
Bardzo,ale to baaaardzo bym nie chciał byś stała się keturopodobna lub zaoliwiła się.To by był dramat. :cry:

Mam już gotowe następne pytanie :) choć na poprzednie jeszcze nie mam żadnej odpowiedzi:
Dlaczego w gronie tak zakręconych (czyli mesjanistycznie) osób nie spotkałem dotąd braci??? :shock: Dlaczego tak wiele kobiet idzie w tym kierunku a mężczyźni jakoś nielicznie???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 1:29 pm 

Adamie pozwole sobie odpowiedziec na pare postawionych przez ciebie pytań ....i wcale się nie dzieiwe że ani_isza nie ma ochoty tego zrobić.
Adam napisał(a):
Skąd u niektórych żydów w Polsce taki pęd do powracania do własnej kultury?

Gdy odkrywa normalny człowiek swoje korzenie stara się je poznać lepiej.
Nie rozumiesz po co? Naprawde?
Gdy ja dowiedziałam się że moi przodkowie (część) przywedrowali tu z Niderlandów i dlaczego zainteresowałam się bliżej tym kim byli anababtyści chociaż nie byłam jeszcze osoba nawrócona.
Tak Pan poprowadził że poznałam go i anabaptysci, to jak wierzyli i żyli stali sie mi jeszcze blizsi, przez krew przodków i Ducha Bożego.
Teraz pomyśli: nawróca się człowiek dla którego Bóg nie miał znaczenia, jego korzenie być może też. Poznaje Pana i dociera do niego że jest nie tylko duchem ale i według ciała częścią tej historii o której czyta w Biblii.
Gdyby do ciebie dotarło to to naprawde byłoby ci to obojętne i nic nie znaczyło? :roll:

Cytuj:
Gdybym mieszkał np. w Hiszpanii,to baaardzo chciałbym zasymilować się z tamtejszymi chrześcijanami.Nawet,gdyby gdzieś blisko był zbór polski,nigdy w życiu nie chciał bym siedzieć tylko tam i wcinać pierogi,gołąbki i bigos z okazji jakichś tam świąt.

Taaa.. i dzieci nie uczyłbyś mówić po polsku, nie mówiłbyś im nic o historii kraju z którego pochodzą a w ramach asymilacji doskonałej przeszedłbyś całkowice na kuchnie tubylczą.

Cytuj:
I takiego polaka w Hiszpanii jestem jeszcze w stanie zrozumieć,bo sam wśród obcych,ale żyd,który od kilku pokoleń mieszka w Polsce,jest chrześcijaninem i ma problem z asymilacją z innymi chrześcijanami,i z tego powodu tworzy jakieś oddzielne zbory,jest dla mnie kimś,kto się uwstecznia.

Wiesz co Adamie, przeczytaj ze zrozumieniem to co napisała wyżej Ani_isza, Smok, Jarek.
Jesteś nastawiony jak często na atak i krytyke każdego kto ma inne zdanie niz ty.
Wyżej cytowano już Pawła i było pisane o wolności w Panu.
Chcesz mieć wolniść w świetowaniu bądz nie ? Daj innym te wolność.

Cytuj:
Jako polak w Hiszpanii mogę tęsknić za pewnymi elementami polskiej zwyczajowości ale nie mogę tego wnosić do zboru i nadawać temu duchowego sensu na siłę.Mogę nawet założyć Klub Polski,ale nie mogę tego łączyć ze sprawami duchowymi.

Powtórze: Czytaj tekst ze zrozumieniem!
Smok i Ani _isaz pisza wyżej o tym.
Święcisz dni/nie świetujesz, jesz/nie jesz miesa itp czynisz to dla Pana. Mamy taka wolnośc w Panu wiesz o tym?
Chcesz by dawano ja tobie?
Daj ją innym.
Nikt nie mówi tu ze zbawia świecenie soboty lub niedzieli. Nie o tym mowa.
Cytuj:
Znam paru wierzących z innych stron świata,którzy jakoś wmontowali się w polskie zbory i normalnie tam funkcjonują.
Dlaczego niektórzy żydzi tak nie potrafią?

Ja też znam, i co z tego?
A to ze nikt nie zabranie i nie potepia w czambul Amerykanina który obchodzi świeto dziękczynienia za to chętnie wierzacy przyjmują zaproszenie na te świateczną kolacje.
Gdy wierzący Żyd wspomni o chanuce ...spotka się conajmniej z napomnieniem ze strony nadgorliwców tepiacych starotaestamentowe swieta jako niebiblijne, niegodne chrzescijanina.
....a że wcześniej ten sam wierzący wcinał indyka i zachwycał się symbolika święta dziękczynienia... No cóż...
Jesteś przecież z Katowic to wiesz jak w twoim byłym zborze traktowano nawroconych Żydów.
Nie ściemniaj więc że jest tak lukrowo i łatwo być narodzonym na nowo Żydem który chce być członkiem zboru i nie zapierać sie swoich korzeni.

Cytuj:
Za każdym razem,kiedy dowiaduję się o powstaniu zboru mesjańskiego jest mi poprostu smutno.
Dlaczego?Bo uwierzyli w Pana Jezusa,przez co mieli szansę wyrwać się z ograniczeń jakie niesie tkwienie w pustej religijności i tradycjach,a potem na własne życzenie zamknęli się w enklawie.

A mnie jest smutno gdy słucham opowieści ludzi którzy zostalo najpierw zepchnięci na margines zboru a w końcu potraktowani jak persona non grata dlatego że byli narodzonymi na nowo Żydami i nie chceli pluć na swoje pochodzenie, tradycje i naród bo tego oczekiwali od nich narodzeni na nowo poganie. Wiem jak trudno może być im przetrwać w zborze. wiem że czasem latami nie przyznaja sie do swoich korzeni bojąc się ostracyzmu.Znam powody dla których odchodza i tworza społeczności mesjańskie. zreszta czy nie ma miejsca na takie zbory? Wśród takiej mieszanki baptystycznych, chrystusowych, zielonoświątkowych itp itd społeczności? Dlaczego nie.
Cytuj:
Tradycyjność żydowska,tak jak zresztą każda inna ,nie ma w sobie nic,zupełnie nic ,co pomogło by przybliżyć się do Boga.
To daje TYLKO Chrystus.

Zastanów sie nad zdaniem które napisałeś.
Gdy będziesz czytał historie Józefa, Abrahama, proroctwa Izajasza, Daniela przypomnij sobie ze to częś "tradycji żydowskiej' która jak napisaleś " nie ma w sobie nic, zupełnie nic, co pomogłoby przybliżyć się do Boga".
Skąd wiesz kim jest Jezus? Czy aby nie "żydowslie pisma" mówia o nim?
Pismo to część tej tradycji.
Cytuj:
Nawet nazywanie Go Jahszua jest tylko nic nie znaczącym ,a nieco dziwacznym i śmiesznym zachowaniem spowodowanym jakimiś dziwnymi i nieuzasadnionymi nadziejami.

Ty to umiesz dorobic treśi po to by dowodnic że walczysz z niebezpiecznym zwiedzeniem :shock:
Jeszua - tak ma na imie Boży Syn :wink:
Drażni Cię brzmienie tego imienaia w jezyku Biblii?
Oj.... moze czas doszukać tu się jakiegoś drugiego dna, duchowych przyczyn tej awersji? :lol: :lol: :lol:

Cytuj:
Żaden z wierzących obcokrajowców jakich znam nie nazywa Jezusa w swoim języku,kiedy rozmawia z polakami po polsku.Robią to tylko tzw.żydzi mesjańscy i zafascynowani nimi wierzący,i wybacz,ale brzmi to po prostu pretensjonalnie.

Ja mówie do znajomych obcokrjowców używając brzmienia ich imienia w ich ojczystym języku.
Ba! Boga nazywam często tak jak mówi o nim Pismo uzywając hebrajskiego Adonaj, Szaddaj, Elochim itd.
Jestem wiec pretensjonalna Bea ;-)

Cytuj:
Jeszcze nigdy nie słyszałem,by ktokolwiek w zborach prześladował,czy też okazywał niechęć żydom.Przeciwnie,są tam przeważnie bardzo lubiani i szanowani.

Ściemniasz ...czy w swoim starym zborze żyłeś w słodkiej niświadomości co się tam działo? :roll:

Cytuj:
Dlaczego w gronie tak zakręconych( czyli mesjanistycznie) osób nie spotkałem dotad braci??? :roll:
Dlaczego tak wiele kobiet idzie w tym kierunku a męzczyźni jakos nielicznie???

A spotkałes , (w realu, nie na forum wirualnie) nawrconego Żyda lub Żydówke? Mam wrażenie że nie.
Co do drugiego pytania to postawie je inaczej:dlaczego w Polsce nawracja sie głównie kobiety a mężczyzni nie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 2:24 pm 

Ani_Iszo i Adamie,

Post Michała bardzo mnie osobiście zbudował i myślę, że taka postawa mogłaby być punktem wyjścia w dyskusji. Ciekawość tak, ale sugerowanie drugiej stronie złych intencji "na wejściu" nie przynosi niczego dobrego.

Ja również wiążę pewne nadzieje z Waszą wymianą poglądów. Mam podstawy przypuszczać, że będzie ona budująca. Adamie, zwróć uwagę, że w kilku miejscach swojego pierwszego postu do ani_iszy właściwie sam odpowiedziałeś na pytania, które postawiłeś. I to w taki sposób, jakbyś chciał "zepchnąć ją do obrony", żeby zaczęła się tłumaczyć z czegoś, z czego niekoniecznie się tłumaczyć musi.

Ani_Iszo, weż poprawkę na to, że my jako wierzący pochodzący z pogan wykazujemy wiele razy po prostu niezrozumienie dla pragnień, sposobu myślenia i praktyk wierzących pochodzących z Żydów. Postaraj się potraktować to niezrozumienie z wyrozumiałością. Adam na pewno nie chciał Cię osądzać ani potępiać.

Nasz Pan jest ten sam. Jego prawdziwe imię brzmi Jeszua, a nie Jezus. Nikt nam nie każe mówić "Jeszua", ale chyba możemy wykazać na tyle tolerancji, żeby pozwolić komuś nazywać Jezusa Jego prawdziwym imieniem? Nie zauważyłem, żeby ani_isza była "zaoliwiona" i nie widzę, żeby nas wszystkich chciała obrzezać jak Ketura.

Widzę, że różnym osobom sprawia to jakąś niezrozumiałą dla mnie trudność, a niektórych wręcz wprowadza w stan równie niezrozumiałej dla mnie agresji fakt, że Żydzi sa wybrani (co nie oznacza ich automatycznego zbawienia), że Jezus urodził się jako Żyd, pozostaje Synem Dawida, powróci jako Mesjasz Izraela, w Erze Mesjańskiej zasiądzie na tronie Dawidowym w Jerozolimie na Syjonie i nic nie wskazuje na to, żeby Jego uwielbione ciało po zmartwychwstaniu nie było już obrzezane (a byłby to bardzo ważny fakt, więc powinien byc podkreślony, gdyby zaistniał). Jeśli ktoś jest w stanie wykazać na podstawie Pisma, że jest inaczej, niech to zrobi. Tylko proszę o merytoryczne wypowiedzi, a nie o emocjonalne matrowanie, na które ja osobiście nie będę odpowiadał.

Apostoł Paweł poświęcił wiele miejsca w swoim nauczaniu, żeby wytłumaczyć odrodzonym Żydom i odrodzonym poganom, że ich wzajemna INNOŚĆ według ciała nie powinna być ani źródłem poczucia wyższości Żydów według ciała nad poganami według ciała, ani źródłem zawiści pogan według ciała wobec Żydów według ciała. Praktyka Kościoła czasów apostolskich wskazuje, że różnice były i Bóg ich nie zniwelował.

Spróbujmy się wzajemnie wzbogacić zamiast sugerować sobie konieczność "asymilacji" w którąś stronę albo czyjś brak wrażliwości traktować jako chęć potępienia lub osądzenia. Nie zmarnujmy tej szansy. Please.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 4:50 pm 
Smoku, piszesz rzeczy oczywiste i aż dziw bierze że trzeba to pisać do nowonarodzonych chrześijan.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So cze 09, 2007 8:09 pm 

Przemówię tedy w dłuższym wywodzie: «Wiem, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby. Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie « ...

Sprawiedliwości uczy mnie Prawo (Tora), jako zbiór nauk/mądrości, które Jeszua logicznie wyłożył sprowadzając do "dwu przykazań" (Mt.22:36-40).

Jeżeli Nie-Żyd żyje zgodnie ze sprawiedliwą nauką Tory (Rzym.2:12-16), to jego nieobrzezanie fizyczne staje się jego obrzezaniem duchowym i dziedzictwem płynącym z przymierza zawartego z Abrahamem (Gal.3:6-29).

W-g Tory nie mam z czego się chlubić (Rzym2:25-29). Zwłaszcza w świetle proroctw Jeremiasza (Jer.9:24-25). Ale mam też przywileje (Rzym.3:21-26), bo przez Prawo mam większą znajomość grzechu i świadomość jak prowadzić sprawiedliwe życie (czyli życie podobające się Bogu). A usprawiedliwienie przed Adonai mam tylko w Jeszua (Rzym.3:21-26).

Nie uważam też żeby jakieś moje zewnętrzne cechy (np.: pejsy, jarmułka), czy zachowania (np.: kiwanie się przy modlitwie, zapalanie świec z wymachiwanie rękami) miały ze mnie uczynić Żyda/Żydówkę...

Nie ma nic o TAKICH ZJAWISKACH napisanego w Tanach, więc osobiście nie powielam judaizmu, ani tym bardziej chasydyzmu, bo nie podnieca mnie egzotyka mistycyzmu (ani nakładanie na kogoś nakazów, których Adonai nam oszczędził).

O samej "czynności kołysania" (nie: "kołysania się"!) czytamy w Torze: Kapłan Najwyższy wykonywał ten gest ofiarą przed jej złożeniem Bogu i spaleniem na ołtarzu.

O pochodzeniu "cicit" napisano w Księdze Liczb 15:37-41...

Uważam, że ze względu na to, iż niektóre nakazy Adonai zastrzegł słowami: "obowiązują Cię po wieczne czasy" oraz " po tym poznają, że to moje przymierze z Wami", to wiele z tych nakazów jest dla mnie aktualnych i dzisiaj...
Rzeczy ukryte należą do Pana, Boga naszego, a rzeczy objawione - do nas i do naszych synów na wieki, byśmy wykonali wszystkie słowa tego Prawa. (Powt.Pr.29:28 ).

A czy może Prawo sprzeciwia się obietnicom Bożym? (Gal.3:21-22)
NIE, ALE Z WIARY W JESZUA OBIETNICA JEST MOŻLIWA DO WZIĘCIA...

Czy Jeszua powiedział, że przyszedł anulować Torę? czy powiedział, że szabat już mnie nieobowiązuje?

Nie, powiedział, że przyszedł Torę wypełnić ( i tylko ON mógł tego dokonać bez potknięcia się na czymkolwiek!) i powiedział, że to ON jest Panem szabatu - bo to ON go ustanowił (Mt.12:1-8 ).
Nie unieważnił szabatu, tylko ustawił mi go we właściwej perspektywie (Mt.12:12). Z resztą służba przy świątyni wymagała od kapłana, aby składał ofiary przed Bogiem także w szabat - miała wyższość nad szabatem, ale nikt kapłanom nie zarzucał, że szabat łamią (właściwe priorytety!).
Wskazał także tymi przykładami Uczonym Żydom, że sami łamią nie tylko zalecenia Tory Ustnej (czyli interpretacji zaleceń Prawa), ale też Tory spisanej w zwojach (Mt.15:1-6).

Każdego z wierzących w Niego Adonai wyposażył w "zalecenia szczegółowe". Wytyczne dla Nie-Żydów z Dziejów Ap. 15:19-21 są podobne do tych, jakie zawarł Adonai z Noem (Rodz.9:1-17).

Tora nadal mnie obowiązuje, ale w interpretacji pozostawionej przez Jeszuę
(Rzym.3:31). Łatwo jest znaleźć te "wytyczne", przecież są i w Listach Apostołów - nie wykluczają one nauki Mesjasza...(Gal.6:2).
Apostołowie też do tego nawoływali, bo miłosierdzia chce od nas Bóg... (Ef.6:1-3; List Jakuba).

Ja to naprawdę rozumiem:

Pan, Bóg twój, dokona obrzezania twego serca i serca twych potomków, żebyś miłował Pana, Boga swego, z całego serca swego i z całej duszy swojej, po to, abyś żył. (Powt.Pr.30:6)

To teraz, skoro jasny jest "Mój Manifest" ;) poproszę o RZECZOWE PYTANIA.

ps.: ja osobiście znam takie kongregacje z netu, ale przewodzą w nich mężczyźni:

http://www.hallelujah.domowastrona.com/

http://www.smkoszalin.chs.pl/

"Ilu więc nas jest doskonałych, tak myślmy. A jeśli o czymś inaczej myślicie, i to wam Bóg objawi. Jednak w tym, do czego doszliśmy postępujmy według jednej miary i to samo myślmy"(Flp 3:15-16 Uwspółcześniona BG, wyd. Wrota Nadziei)
Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 10, 2007 8:54 pm 

przysluchujac sie tej ostaniej rozmowie niestety nie znajduje tu nic budujacego, a cos co moge nazwac mniejsza ekumenia, gdzie zbieramy sie w jedno ale kazdy ma pozostac przy swom.
przypomina mi to tez bogatego mlodzienca o ktorym wspomniala Tunia w innym watku, ktory idzie za Panem ale niestety nie sprzedal tego co mial i nie rozdal.

Za ten smutny akcent wszystkich przepraszam, gdzie uznaje roznorodnosc ale inna i nie oparta na narodowosci. Jestem tez ciekaw jak waszym zdaniem wyglada slub Poganki i Zyda, gdzie oboje sa w wierze w Panu?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: N cze 10, 2007 9:35 pm 

Jarek napisał(a):
Jestem tez ciekaw jak waszym zdaniem wyglada slub Poganki i Zyda, gdzie oboje sa w wierze w Panu?

a liczysz na "nasze zdanie" typu uogólnione puenty, bez własnych doświadczeń w tym temacie?

zapytaj sam, tych którzy chętnie odpowiedzą:
http://www.hallelujah.domowastrona.com/testimonies.htm

ja jestem w związku "odwrotnym" 8) i uznając autorytet męża oraz swoje (odpowiednio wyjaśnione w Pismach) miejsce w tym związku, mam naprawdę komfortową sytuację :lol:

Cytuj:
przysluchujac sie tej ostaniej rozmowie niestety nie znajduje tu nic budujacego, a cos co moge nazwac mniejsza ekumenia, gdzie zbieramy sie w jedno ale kazdy ma pozostac przy swom.

ostatni był dokładnie mój monolog wyjaśniający...poczułeś, że narzuciłam Ci coś?

więc co jest w nim sprzeczne z Biblią?

Jarek napisał(a):
przypomina mi to tez bogatego mlodzienca o ktorym wspomniala Tunia w innym watku, ktory idzie za Panem ale niestety nie sprzedal tego co mial i nie rozdal.

czy Ty człowieku rozumiesz, co napisałam?

ani_isza napisał(a):
W-g Tory nie mam z czego się chlubić (Rzym2:25-29). Zwłaszcza w świetle proroctw Jeremiasza (Jer.9:24-25). Ale mam też przywileje (Rzym.3:21-26), bo przez Prawo mam większą znajomość grzechu i świadomość jak prowadzić sprawiedliwe życie (czyli życie podobające się Bogu). A usprawiedliwienie przed Adonai mam tylko w Jeszua (Rzym.3:21-26).

4. A przecież kresem Prawa jest Chrystus, dla usprawiedliwienia każdego, kto wierzy.5. Albowiem o sprawiedliwości, jaką daje Prawo, pisze Mojżesz: Kto je wypełnił, osiągnie przez nie życie. 6 Sprawiedliwość zaś osiągana przez wiarę tak powiada: Nie mów w sercu swoim: Któż zdoła wstąpić do nieba? - oczywiście po to, by Chrystusa stamtąd sprowadzić na ziemię, albo: Któż zstąpi do Otchłani? - 7 oczywiście po to, by Chrystusa wyprowadzić spośród umarłych. 8 Ale cóż mówi: Słowo to jest blisko ciebie, na twoich ustach i w sercu twoim. Ale jest to słowo wiary, którą głosimy. 9 Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że JEZUS JEST PANEM, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie. 10 Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia.
11 Wszak mówi Pismo: Żaden, kto wierzy w Niego, nie będzie zawstydzony. 12 Nie ma już różnicy między Żydem a Grekiem. Jeden jest bowiem Pan wszystkich. On to rozdziela swe bogactwa wszystkim, którzy Go wzywają. 13 Albowiem każdy, kto wezwie imienia Pańskiego, będzie zbawiony.
Rzym.10:4-13

Ufność do Boga jest drogą do sprawiedliwości, którą Prawo pokazuje! Usprawiedliwienie nie zależy od moich uczynków i mechanicznego wypełniania Prawa/Tory, ale kresem/wypełnieniem Tory (CZYLI OSIĄGNIĘCIEM TEJ SPRAWIEDLIWOŚCI) jest uznanie Jeszuy za Mesjasza oraz usprawiedliwienie JEDYNIE W NIM- po to była Tora dana. Sprawiedliwość tą mogą osiągnąć w Mesjaszu WSZYSCY bez względu na narodowość. Problemem dla Żydów zabiegających o usprawiedliwienie z przestrzegania Tory było i jest BŁĘDNE ROZUMIENIE możliwości osiągnięcia sprawiedliwości...

(chyba, że problemem -wskazywanym przez Ciebie - jest tu posiadanie jakiejś narodowości Jarku?)

miały być RZECZOWE PYTANIA, a zrozumiałam, że oczekujesz Jarku, że będę podona np. do Ciebie, bo inaczej to tylko "mniejsza ekumenia"... chodzi Ci o to, że ze mną wogóle ktoś na tym FORUM gada, tak?

Welcome to Elijahnet!

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1