Adamie pozwole sobie odpowiedziec na pare postawionych przez ciebie pytań ....i wcale się nie dzieiwe że ani_isza nie ma ochoty tego zrobić.
Adam napisał(a):
ani_isza,ja czegoś nie rozumię.
Skąd u niektórych żydów w Polsce taki pęd do powracania do własnej kultury?
Gdy odkrywa normalny człowiek swoje korzenie stara się je poznać lepiej.
Nie rozumiesz po co? Naprawde?
Gdy ja dowiedziałam się że moi przodkowie (część) przywedrowali tu z Niderlandów i dlaczego zainteresowałam się bliżej tym kim byli anababtyści chociaż nie byłam jeszcze osoba nawrócona.
Tak Pan poprowadził że poznałam go i anabaptysci, to jak wierzyli i żyli stali sie mi jeszcze blizsi, przez krew przodków i Ducha Bożego.
Teraz pomyśli: nawróca się człowiek dla którego Bóg nie miał znaczenia, jego korzenie być może też. Poznaje Pana i dociera do niego że jest nie tylko duchem ale i według ciała częścią tej historii o której czyta w Biblii.
Gdyby do ciebie dotarło to to naprawde byłoby ci to obojętne i nic nie znaczyło?
Cytuj:
Gdybym mieszkał np. w Hiszpanii,to baaardzo chciałbym zasymilować się z tamtejszymi chrześcijanami.Nawet,gdyby gdzieś blisko był zbór polski,nigdy w życiu nie chciał bym siedzieć tylko tam i wcinać pierogi,gołąbki i bigos z okazji jakichś tam świąt.
Taaa.. i dzieci nie uczyłbyś mówić po polsku, nie mówiłbyś im nic o historii kraju z którego pochodzą a w ramach asymilacji doskonałej przeszedłbyś całkowice na kuchnie tubylczą.
Cytuj:
I takiego polaka w Hiszpanii jestem jeszcze w stanie zrozumieć,bo sam wśród obcych,ale żyd,który od kilku pokoleń mieszka w Polsce,jest chrześcijaninem i ma problem z asymilacją z innymi chrześcijanami,i z tego powodu tworzy jakieś oddzielne zbory,jest dla mnie kimś,kto się uwstecznia.
Wiesz co Adamie, przeczytaj ze zrozumieniem to co napisała wyżej Ani_isza, Smok, Jarek.
Jesteś nastawiony jak często na atak i krytyke każdego kto ma inne zdanie niz ty.
Wyżej cytowano już Pawła i było pisane o wolności w Panu.
Chcesz mieć wolniść w świetowaniu bądz nie ? Daj innym te wolność.
Cytuj:
Co ma wspólnego tradycja żydowska i jej zwyczaje z chrześcijaństwem?!
Jako polak w Hiszpanii mogę tęsknić za pewnymi elementami polskiej zwyczajowości ale nie mogę tego wnosić do zboru i nadawać temu duchowego sensu na siłę.Mogę nawet założyć Klub Polski,ale nie mogę tego łączyć ze sprawami duchowymi.
Powtórze: Czytaj tekst ze zrozumieniem!
Smok i Ani _isaz pisza wyżej o tym.
Święcisz dni/nie świetujesz, jesz/nie jesz miesa itp czynisz to dla Pana. Mamy taka wolnośc w Panu wiesz o tym?
Chcesz by dawano ja tobie?
Daj ją innym.
Nikt nie mówi tu ze zbawia świecenie soboty lub niedzieli. Nie o tym mowa.
Cytuj:
Znam paru wierzących z innych stron świata,którzy jakoś wmontowali się w polskie zbory i normalnie tam funkcjonują.
Dlaczego niektórzy żydzi tak nie potrafią?
Ja też znam, i co z tego?
A to ze nikt nie zabranie i nie potepia w czambul Amerykanina który obchodzi świeto dziękczynienia za to chętnie wierzacy przyjmują zaproszenie na te świateczną kolacje.
Gdy wierzący Żyd wspomni o chanuce ...spotka się conajmniej z napomnieniem ze strony nadgorliwców tepiacych starotaestamentowe swieta jako niebiblijne, niegodne chrzescijanina.
....a że wcześniej ten sam wierzący wcinał indyka i zachwycał się symbolika święta dziękczynienia... No cóż...
Jesteś przecież z Katowic to wiesz jak w twoim byłym zborze traktowano nawroconych Żydów.
Nie ściemniaj więc że jest tak lukrowo i łatwo być narodzonym na nowo Żydem który chce być członkiem zboru i nie zapierać sie swoich korzeni.
Cytuj:
Za każdym razem,kiedy dowiaduję się o powstaniu zboru mesjańskiego jest mi poprostu smutno.
Dlaczego?Bo uwierzyli w Pana Jezusa,przez co mieli szansę wyrwać się z ograniczeń jakie niesie tkwienie w pustej religijności i tradycjach,a potem na własne życzenie zamknęli się w enklawie.
A mnie jest smutno gdy słucham opowieści ludzi którzy zostalo najpierw zepchnięci na margines zboru a w końcu potraktowani jak persona non grata dlatego że byli narodzonymi na nowo Żydami i nie chceli pluć na swoje pochodzenie, tradycje i naród bo tego oczekiwali od nich narodzeni na nowo poganie. Wiem jak trudno może być im przetrwać w zborze. wiem że czasem latami nie przyznaja sie do swoich korzeni bojąc się ostracyzmu.Znam powody dla których odchodza i tworza społeczności mesjańskie. zreszta czy nie ma miejsca na takie zbory? Wśród takiej mieszanki baptystycznych, chrystusowych, zielonoświątkowych itp itd społeczności? Dlaczego nie.
Cytuj:
Tradycyjność żydowska,tak jak zresztą każda inna ,nie ma w sobie nic,zupełnie nic ,co pomogło by przybliżyć się do Boga.
To daje TYLKO Chrystus.
Zastanów sie nad zdaniem które napisałeś.
Gdy będziesz czytał historie Józefa, Abrahama, proroctwa Izajasza, Daniela przypomnij sobie ze to częś "tradycji żydowskiej' która jak napisaleś " nie ma w sobie nic, zupełnie nic, co pomogłoby przybliżyć się do Boga".
Skąd wiesz kim jest Jezus? Czy aby nie "żydowslie pisma" mówia o nim?
Pismo to część tej tradycji.
Cytuj:
Nawet nazywanie Go Jahszua jest tylko nic nie znaczącym ,a nieco dziwacznym i śmiesznym zachowaniem spowodowanym jakimiś dziwnymi i nieuzasadnionymi nadziejami.
Ty to umiesz dorobic treśi po to by dowodnic że walczysz z niebezpiecznym zwiedzeniem
Jeszua - tak ma na imie Boży Syn
Drażni Cię brzmienie tego imienaia w jezyku Biblii?
Oj.... moze czas doszukać tu się jakiegoś drugiego dna, duchowych przyczyn tej awersji?
Cytuj:
Żaden z wierzących obcokrajowców jakich znam nie nazywa Jezusa w swoim języku,kiedy rozmawia z polakami po polsku.Robią to tylko tzw.żydzi mesjańscy i zafascynowani nimi wierzący,i wybacz,ale brzmi to po prostu pretensjonalnie.
Ja mówie do znajomych obcokrjowców używając brzmienia ich imienia w ich ojczystym języku.
Ba! Boga nazywam często tak jak mówi o nim Pismo uzywając hebrajskiego Adonaj, Szaddaj, Elochim itd.
Jestem wiec pretensjonalna Bea
Cytuj:
Jeszcze nigdy nie słyszałem,by ktokolwiek w zborach prześladował,czy też okazywał niechęć żydom.Przeciwnie,są tam przeważnie bardzo lubiani i szanowani.
Ściemniasz ...czy w swoim starym zborze żyłeś w słodkiej niświadomości co się tam działo?
Cytuj:
Dlaczego w gronie tak zakręconych( czyli mesjanistycznie) osób nie spotkałem dotad braci???
Dlaczego tak wiele kobiet idzie w tym kierunku a męzczyźni jakos nielicznie???
A spotkałes , (w realu, nie na forum wirualnie) nawrconego Żyda lub Żydówke? Mam wrażenie że nie.
Co do drugiego pytania to postawie je inaczej:dlaczego w Polsce nawracja sie głównie kobiety a mężczyzni nie?