www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Pn lip 07, 2025 3:28 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lip 18, 2005 11:31 pm 

Adam napisał(a):
Dla mnie wystarczającą negatywną rekomendacją tej książki był zachwyt nad nią mojego pastora.

Cytuj:
A wiecie,że selekcja negatywna też się przydaje?A ile czasu można zaoszczędzić...
:wink:

Buhahaha. Rozbrajające :lol: :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 12:47 am 

Robson napisał(a):
Adam napisał(a):
Dla mnie wystarczającą negatywną rekomendacją tej książki był zachwyt nad nią mojego pastora.

Niee, no Adam, podstawa to solidny przywódca, któremu można zaufać...
nawet samemu nie trzeba ksiązki czytać! :wink:

moj ojciec zwykl mi mawiac: ,,nigdy nikomu nie ufaj'' :wink:

oczywiscie to ma rozne zabarwienia.

Ale w zasadzie.....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 1:42 am 

liafail napisał(a):
moj ojciec zwykl mi mawiac: ,,nigdy nikomu nie ufaj'' :wink:
oczywiscie to ma rozne zabarwienia.
Ale w zasadzie.....

Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w odzieniu owczym, wewnątrz zaś są wilkami drapieżnymi!
(Mat. 7:15)

I strzeżcie się ludzi, albowiem będą was wydawać sądom i biczować w swoich synagogach.
(Mat. 10:17)

Strzeżcie się uczonych w Piśmie, którzy chętnie chodzą w długich szatach i lubią pozdrowienia na placach i pierwsze krzesła w synagogach, i przednie miejsca na ucztach,
(Łuk. 20:46)

Strzeżcie się psów, strzeżcie się złych pracowników, strzeżcie się przesady w obrzezywaniu,
(Filip. 3:2)

Wyrywając ich z ognia, ratujcie ich; dla drugich miejcie litość połączoną z obawą, mając odrazę nawet do szaty skalanej przez ciało.
(Judy 1:23)

Coś chyba te słowa znaczą. A przynajmniej powinny znaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 6:50 am 
W jednym zgadzam się z Miki - te książki są pisane z rozbrajajacą naiwnością i raczej do dość nierozwinietego audytorium.
Mnie np. od razu odrzuciła kiedyś książka Ricka Joynera gdy podał przykład "rzymskiej falangi" :lol: :lol: - jako olimpijczyk(historia) nie mogłem mu tego wybaczyć :lol: - to też świadczy o pewnym ugruntowaniu intelektualnym autora i w jakimś sensie od razu dyskredytuje inne spostrzezenia...

Co zaś do opinii Mike

Myślę, że zgdziłbym się z Tobą gdybym przeczytał tę książkę. Zwróć jednak uwagę, ze nie podjęłaś polemiki z Tezami autora. Z twojego opisu nie można wywnioskować, gdzie tak naprawde autor bredzi poza tym że przechwala się i luźno rzuca cytatami. Gdzie zaś myli się to niestety nie napisałaś.

Dzięki jednakże za komentarz. Bóg z Tobą

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 9:57 am 
hubertok napisał(a):
W jednym zgadzam się z Miki - te książki są pisane z rozbrajajacą naiwnością i raczej do dość nierozwinietego audytorium.
Mnie np. od razu odrzuciła kiedyś książka Ricka Joynera gdy podał przykład "rzymskiej falangi" :lol: :lol: - jako olimpijczyk(historia) nie mogłem mu tego wybaczyć :lol: - to też świadczy o pewnym ugruntowaniu intelektualnym autora i w jakimś sensie od razu dyskredytuje inne spostrzezenia...

Co zaś do opinii Mike

Myślę, że zgdziłbym się z Tobą gdybym przeczytał tę książkę. Zwróć jednak uwagę, ze nie podjęłaś polemiki z Tezami autora. Z twojego opisu nie można wywnioskować, gdzie tak naprawde autor bredzi poza tym że przechwala się i luźno rzuca cytatami. Gdzie zaś myli się to niestety nie napisałaś.

Dzięki jednakże za komentarz. Bóg z Tobą

Trudno polemizowac jezeli facet pisze glownie truizmy i rzeczy tak oczywiste w Biblii, ze az kluja. Postawilem swoje zarzuty wobec jawnych nieprawd, nikeompetencji i naiwnej wizji swiata prezentowanej przez autora.[/code]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 10:07 am 
Rozumiem. Dzieki za opinię. Tak na marginesie Miki to On czy Ona.
Uzywam zwrotów niemęskoosobowych ale mogę się mylić. Wszak boks to żadkie zainteresowanie u dziewczyny :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 19, 2005 10:34 am 
hubertok napisał(a):
Rozumiem. Dzieki za opinię. Tak na marginesie Miki to On czy Ona.
Uzywam zwrotów niemęskoosobowych ale mogę się mylić. Wszak boks to żadkie zainteresowanie u dziewczyny :)

Odsylam do moich postow. W nich wyraznie widac zgodnie z zasadmi j. polskiego czy jestem m czy k. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 11:06 am 

miki napisał(a):
Na jakiego maila?
Do pozostalych chetnych juz wyslalem. Prosze o konstruktowne opinie... :D

Ja bardzo proszę o wyłanie Twojej recenzji na maila: pysiak1963@tlen.pl

Może gdzieś zamieścimy... :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 11:41 am 

Tak trochę czegoś mi brakuje. Tyle postów i jeszcze nikt nie napisał nic konkretnego o tych przekroczeniach.
Z opisu wydawniczego mamy: "ŻYCIE ŚWIADOME CELU, poznając doskonały, Boży plan dla ciebie zarówno na dzień dzisiejszy, jak i na całą wieczność. Wszelkiego rodzaju poradniki często sugerują, by starać się odkrywać znaczenie i cel swojego życia, wnikając w samego siebie, lecz jak twierdzi autor, to nie jest to najlepsze miejsce do rozpoczęcia. Musisz zacząć od Boga, twojego Stwórcy i od jego przyczyny, dla których nas stworzył. Zostaliśmy stworzeni przez Boga i dla Boga, a zanim tego nie pojmiemy, życie nigdy nie będzie miało dla nas sensu.[...]Życie świadome celu stanowi podstawę życia chrześcijańskiego XXI wieku stylu życia opartego na Bożych, wiecznych zasadach, a nie na wartościach kulturowych. Wykorzystując 1 200 odniesień do Pisma Świętego..."

Brzmi zupełnie poprawnie co nie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 4:00 pm 
Szukający Sceptyk napisał(a):
Tak trochę czegoś mi brakuje. Tyle postów i jeszcze nikt nie napisał nic konkretnego o tych przekroczeniach.
Z opisu wydawniczego mamy: "ŻYCIE ŚWIADOME CELU, poznając doskonały, Boży plan dla ciebie zarówno na dzień dzisiejszy, jak i na całą wieczność. Wszelkiego rodzaju poradniki często sugerują, by starać się odkrywać znaczenie i cel swojego życia, wnikając w samego siebie, lecz jak twierdzi autor, to nie jest to najlepsze miejsce do rozpoczęcia. Musisz zacząć od Boga, twojego Stwórcy i od jego przyczyny, dla których nas stworzył. Zostaliśmy stworzeni przez Boga i dla Boga, a zanim tego nie pojmiemy, życie nigdy nie będzie miało dla nas sensu.[...]Życie świadome celu stanowi podstawę życia chrześcijańskiego XXI wieku stylu życia opartego na Bożych, wiecznych zasadach, a nie na wartościach kulturowych. Wykorzystując 1 200 odniesień do Pisma Świętego..."

Brzmi zupełnie poprawnie co nie ?

Na tym wlasnie polega marketing... Jak z tym kawalem o piekle. :D
Sadze ze nikt nic nie pisze bo pewnie nie czytal tej ksiazki. Bez przeczytania trudno dyskutowac, choc my Polacy i to potrafimy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 5:30 pm 

miki napisał(a):
Sadze ze nikt nic nie pisze bo pewnie nie czytal tej ksiazki. Bez przeczytania trudno dyskutowac, choc my Polacy i to potrafimy.

No przecież Ty czytałeś , ba nawet pisałeś recenzje to możesz dwa zdania sklecić. Albo spróbuj wysłać swój opis mi na priva..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 7:59 pm 

http://info.chrzescijanin.pl/modules.ph ... le&sid=922
http://www.dlajezusa.pl/sp/ewangelizacj ... _klasy.htm
http://www.niedziela.pl/xml.php?wyd=nd& ... .xml&nr=27

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 10:27 pm 

Tak się zastanawiam,czy się nie wziąść za napisanie tej recenzji.W końcu w podstawówce zawsze pisałem dość dobre wypracowania n.t. każdej nieprzeczytanej lektóry.(oczywiście jako Polak-miki 8) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 20, 2005 10:46 pm 

Ja czytałem :D.

„Ty w Chrystusie oto odkupienie; ale Chrystus w tobie to uświęcenie! Ty w Chrystusie to zdolność do tego, by być w niebie; lecz Chrystus w tobie to zmiana twego losu!” (Jan W Thomas „Zbawieni przez Chrystusa”)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 21, 2005 6:56 am 
Ok, aby pobudzic dyskusje bede zamieszczal fragmenty recenzji. :)
Zachęcony bardzo entuzjastycznymi recenzjami, sięgnąłem po książkę Ricka Warrena „Życie świadome celu”. Z pozytywnym nastawieniem i pełen oczekiwań zatopiłem się w lekturze, z nadzieją, że przeczytam coś naprawdę wartościowego. Po kilku stronach zacząłem się zastanawiać, o czym autor pisze? Pomyślałem, dalej pewnie będzie lepiej. Niestety z przerażeniem odkrywałem, że to, co miało być ekscytującą przygodą życiową, okazało się być karykaturą życia. W miarę czytania odkrywałem, że książka nie tylko ociera się o granicę banału (jak na początku sądziłem), ale granicę tę znacznie przekracza. Osobnego potraktowania wymaga poziom wyrobienia pisarskiego autora, oraz stan jego wiedzy w zakresie chrześcijańskiej teologii i znajomości filozofii, oraz psychologii (ocenę pozostawiam czytelnikom). Przejdę jednak do konkretów, aby nie być posądzonym o gołosłowność, albo fanaberie. Ograniczę się tylko do kilkunastu najbardziej rażących, bo w przeciwnym razie krytyka tego, co napisał Warren musiałby mieć objętość nie mniejszą niż jego książka.
... Już jedno z pierwszych zdań powala naiwnością i brakiem auto-krytyki ze strony autora. „Po odbyciu tej podróży będziesz znał cel swojego życia i zobaczysz wielki obraz – złożony ze wszystkich dobrze do siebie pasujących części twojego życia. Ta perspektywa uwolni cię od stresu, ułatwi ci podejmowanie decyzji, przyniesie satysfakcję, a co najważniejsze przygotuje cię do wieczności”. Trzeba wykazać się wyjątkowo wysoką samooceną, oraz brakiem skromności w ocenie swojego dzieła, aby napisać coś takiego. Nawet Biblia nie obiecuje, że jeśli będziesz ją czytał przez 40 dni, to dokona tak wielkich rzeczy jak dzieło Ricka Warrena. Życie jest znacznie bardziej skomplikowane niż wydaje się autorowi, o czym doskonale wiedzą m.in. wydawcy Naszych Inspiracji* , próbując pomagać swoim czytelnikom w ich życiowych zmaganiach. Przecież gdyby myśleli kategoriami autora „Życia…” to już dawno rozwiązaliby problemy swoich prenumeratorów i nabywców. Pomyśleć, że to takie proste, przeczytać jedną książkę i uwolnić się od stresu, ba coś więcej, dzięki lekturze być przygotowanym na wieczność. Jeśli pod wpływem tej książki czyjeś życie się zmieniło, to z pewnością było to życie Warrena, przeliczając ilość sprzedanych egzemplarzy na $. Można jeszcze dodać do tego amerykańskiego wydawcę i być może księgarzy. Wątpię jednak, aby pomogła dużo większej grupie ludzi oferując tak proste recepty.....
cdn. :)

* ten sam wydawca "Zycia..." i "Naszych Inspiracji"

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1