www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest Wt maja 13, 2025 9:29 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 2:57 pm 

A co Cie zieloni obchodza? A adwentysci moga??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 4:28 pm 

Smok Wawelski napisał(a):
Terebint napisał(a):
Czy w społecznościach KZ zdarzają się osoby które są unitarianami i nie wierzące w piekło? Jeśli tak, to czy są traktowane jako członkowie drugiej kategorii?

O ile wiem, unitarianie jako heretycy nie są członkami KZ, więc siłą rzeczy nie mogą być traktowani w społecznościach jako "członkowie drugiej kategorii". Nauczanie o piekle jest również jasno sprecyzowane. Posiadanie wątpliwości w jakiejkolwiek sprawie nie jest niczym złym, samodzielne myślenie jest rzeczą cenną. Natomiast głoszenie jakiejkolwiek herezji niezgodnej z nauką Chrystusową należy traktować tak jak jest napisane w II Jana 9-10 i Tyt. 3:10-11. To na wypadek, gdybyś zapytał, czy np. osoba nie wierząca w Boga, w Boskość Jezusa, w osobowość Ducha Świętego, w niebo, z zbawienie przez wiarę itp. jest w społecznościach KZ traktowana jako "członek drugiej kategorii". Nie są. :)

P.S.

To nie oznacza, że wobec osób o poglądach odmiennych członkowie KZ okazują pogadrę, nienawiść i nietolerancję. Można dyskutować, każdy ma prawo wierzyć tak jak chce, ale trudno się wspólnie modlić do dwóch różnych bogów w innym duchu. Problem tożsamości boga, którego wyznajemy omawialiśmy już przy okazji wątku o Trójjedynym Bogu, więc nie będę się powtarzał.

Smok
ale jesli ja nie wierze w weiczne meki w piekle (no jakos mi to nie wychodzi :) ), to chyba wierzymy w tego samego Boga?

Pozatym mysle, ze zbyt radykalnie idziesz z podzialem na Innych Bogow, jesli chodzi o rozdzwiek miedzy trynity i unity. Mysle ze to sa dwa rozne zrozumienia tego samego Boga.
W koncu wszyscy wierza w Boga ktory jest Jeden-JHWH, i w syna jego Jezusa Chrystusa, ktory jest ublaganiem za grzechy nasze.
A i tak mysle, ze wszyscy zobaczymy prawde kiedy staniemy przed jego obliczem. Oczywiscie wierze w nieomylnosc i natchnienie 77 ksiag, sola scriptura itd.
Chodzi o to ze i tak wszyscy uni i try, modla sie do Ojca w imieniu Jezusa, a roznimy sie w pojmowaniu relacji miedzy ojcem i synem i duchem sw.

Dlatego uwazam iz mowiac ze oni (uni) wierza w innego Boga niz my, postepujesz niewlasciwie.
Ja uwazam ze jest to ten sam Bog.

Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 4:30 pm 

Herkules napisał(a):
Jestem ciekawy, czy zielonoświątkowcy mogą się modlić razem z katolikami na jakimkolwiek spotkaniu np. międzywyznaniowym czy ekumenicznym, jeśli obie grupy wierzą w Trójjedynego Boga?

Serdecznie pozdrawiam :-)
Herkules

No przeciez jesli spotkasz sie z kimkolwiek na swiecie, i on zechce sie modlic z toba do twojego Boga w imieniu Jezusa, to co stoi na przeszkodzie?

Inna rzecz, to czemu sluza takie spotkania ekumeniczne?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 6:01 pm 

liafail napisał(a):
Oczywiscie wierze w nieomylnosc i natchnienie 77 ksiag, sola scriptura itd.

Skoro tak mówisz .. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 6:14 pm 

Szukający Sceptyk napisał(a):
liafail napisał(a):

No wlasnie tak napisalem.
Oj sceptyk

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 7:10 pm 

liafail napisał(a):
Herkules napisał(a):
Jestem ciekawy, czy zielonoświątkowcy mogą się modlić razem z katolikami na jakimkolwiek spotkaniu np. międzywyznaniowym czy ekumenicznym, jeśli obie grupy wierzą w Trójjedynego Boga?

Herkules

No przeciez jesli spotkasz sie z kimkolwiek na swiecie, i on zechce sie modlic z toba do twojego Boga w imieniu Jezusa, to co stoi na przeszkodzie?

Inna rzecz, to czemu sluza takie spotkania ekumeniczne?

Nie wiem. Trudno mi sądzić, czy zielonoświątkowcy modlą się razem z wyznawcami innych denominacji.

Jeżeli zielonoświątkowcy i katolicy uznają się nawzajem za braci i siostry w Chrystusie, to mogą się modlić do samego Boga, jak to widzimy, że jeden z znanych przywódców ruchu pentekostalnego David du Plessis modlił się do Boga razem z katolikami o wylanie Ducha Świętego na nich. Ci później założyli charyzmatyczne wspólnoty w Kościele katolickim, zwane ruchem Odnowy w Duchu Świętym.

itur napisał(a):
A co Cie zieloni obchodza? A adwentysci moga??

Czemu pytałaś mnie o adwentystach zamiast odpowiedzieć na moje pytanie?

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 7:18 pm 

Sam sobie odpowiedziales na pytanie, wiec po co pytasz?
A adwentysci moga??
Napisz od razu, do czego zmierzasz, bo mam wrazenie, ze nie pytasz ot, tak sobie, tylko znow nam chcesz cos "udowodnic"... :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 9:32 pm 

liafail napisał(a):
Szukający Sceptyk napisał(a):
liafail napisał(a):

No wlasnie tak napisalem.
Oj sceptyk

Oj liafail
Po prostu w Biblii jest 66 ksiag a ja lubię prosty dowcip.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 10:11 pm 

liafail napisał(a):
ale jesli ja nie wierze w weiczne meki w piekle (no jakos mi to nie wychodzi :) ), to chyba wierzymy w tego samego Boga?

Nie wierzymy w to samo piekło. :)

Cytuj:
Pozatym mysle, ze zbyt radykalnie idziesz z podzialem na Innych Bogow, jesli chodzi o rozdzwiek miedzy trynity i unity. Mysle ze to sa dwa rozne zrozumienia tego samego Boga.

No, to w takim razie muzułmanie mają też pewne zrozumienie jedynego boga i Jezusa, którego jakoś tam sobie definiują. Deiści jakoś definiują boga. Indianie maja Wielkiego Manitou, który też jest jeden. Wszyscy mamy jednego boga, tylko mamy różne jego zrozumienie. :)

Cytuj:
W koncu wszyscy wierza w Boga ktory jest Jeden-JHWH, i w syna jego Jezusa Chrystusa, ktory jest ublaganiem za grzechy nasze.
A i tak mysle, ze wszyscy zobaczymy prawde kiedy staniemy przed jego obliczem.

Gdyby tak było, to Paweł nie ostrzegałby przed przyjmowaniem "innego Jezusa w innym duchu" i nie pisałby, czym to grozi. [II Kor. 11:4]. Napisałby po prostu, że to jest obojętne, a liczy się tylko to, żeby ilość bogów się zgadzała i żeby wierzyć w jakiegokolwiek Jezusa, pod warunkiem, że on się tak nazywa.

Cytuj:

77 powiadasz... hmm. :D

Cytuj:
Chodzi o to ze i tak wszyscy uni i try, modla sie do Ojca w imieniu Jezusa, a roznimy sie w pojmowaniu relacji miedzy ojcem i synem i duchem sw. Dlatego uwazam iz mowiac ze oni (uni) wierza w innego Boga niz my, postepujesz niewlasciwie. Ja uwazam ze jest to ten sam Bog.

Lia, może tak: w Krakowie mieszka kilka tysięcy Janów Kowalskich (albo i więcej). Chcemy się obaj spotkać i porozmawiać z Janem Kowalskim z Krakowa. Jak myślisz, ustalamy jakoś jego tożsamość, żeby się spotkać z tym samym Janem Kowalskim, czy każdy z nas szuka takiego Jana Kowalskiego, jak go sobie wyobraża, byle by się nazywał Jan Kowalski? Jeśli to drugie, to jakie są szansę, że obaj spotkamy tę samą osobę?

Problem jest w sumie prosty: Jezus, który nie jest wcieloną Osobą JHWH, nie jest tożsamy z Jezusem, który jest wcieloną Osobą JHWH. To dwóch różnych Jezusów.

Dlatego masz w dokumentach imiona rodziców. Na wypadek, gdyby ktoś Cię wziął za kogoś innego o tym samym imieniu i nazwisku. Na przykład Urząd Skarbowy... przyszliby do Ciebie i powiedzieliby, że mają nakaz aresztowania na Twoje imię i nazwisko, a ponieważ tak sobie Ciebie wyobrażali i mają takie zrozumienie Twojej tożsamości, a Ty nazywasz się tak samo jak ten, którego szukają, to Cię aresztują.

Może taka przygoda wyleczyłaby Cię z ekumenicznego myślenia? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 13, 2006 12:34 am 

itur napisał(a):
Sam sobie odpowiedziales na pytanie, wiec po co pytasz?
A adwentysci moga??
Napisz od razu, do czego zmierzasz, bo mam wrazenie, ze nie pytasz ot, tak sobie, tylko znow nam chcesz cos "udowodnic"... :P

Nie pytam po to, aby udowodnić czegoś, bo nie jestem sympatykiem ruchu zielonoświątkowego, lecz tylko obserwuję rozwój tego ruchu.

Cytuj:
Herku, rownie dobrze mozna powiedziec, ze siejesz nienawisc do zielonoswiatkowcow, ale to chyba nieprawda? [...]
Tak, podwazam adwentyzm, ale to nie jest rownoznaczne z nienawiscia do adwentystow.

Jeżeli Ty napisałaś mi w poście innego tematu, że miałbym siać nienawiść do zielonoświątkowców, to na pewno jesteś ich zwolennikiem lub sympatykiem. Prawda czy nie?

Herkules

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 13, 2006 9:26 am 

No rety kotlety :!: Alez sie z Toba rozmawia pod gorke...
Czepiales sie kiedys, ze siejemy nienawisc do adwentystow, bo zwalczamy ich poglady i probowalam Ci pokazac, ze wyciagasz zle wnioski. Dla porownania spytalam czy Ty siejesz nienawisc do zielonych, skoro co troche czegos sie u nich czepiasz, a na koncu napisalam: "ale to chyba nieprawda?". Ta koncowka mowi chyba sama za siebie, no nie? Rozumiesz teraz?
Pamietaj o pewnej rzeczy: ze nie jest to forum zielonoswiatkowe, zieloni tu sa, ale o niczym to nie swiadczy. Jak chcesz sie poczepiac zielonych to idz na ich forum i tam ich pytaj o rozne sprawy, pewno chetnie podyskutuja.
I wyobraz sobie, ze nie jestem zielona, a stosunek do zielonych mam... rozny :wink: Bo rozni sa zieloni... Sama etykietka koscielna to za malo, zeby kogos szufladkowac.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 13, 2006 9:42 am 

itur napisał(a):
Sama etykietka koscielna to za malo, zeby kogos szufladkowac.

To prawda. :D Ludzie zbyt bardzo przykładają uwagę do etykietek, do opakowań zamiast do zawartości. ;) Dzieje się tak pewnie dlatego, że to drugie jest trudniejsze, wymaga wysiłku, a nie każdemu się to podoba. ;)

pzdr. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 13, 2006 10:12 am 

Liafail,

Cytuj:
ale jesli ja nie wierze w weiczne meki w piekle (no jakos mi to nie wychodzi Smile )

Niedaleki jesteś Królestwa Bożego :).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 13, 2006 11:14 am 

arielxv napisał(a):
Liafail,

Cytuj:
ale jesli ja nie wierze w weiczne meki w piekle (no jakos mi to nie wychodzi Smile )

Niedaleki jesteś Królestwa Bożego :).

tak, tak

czuj, czuwaj!
:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: So maja 13, 2006 11:17 am 

Terebint napisał(a):
itur napisał(a):
Sama etykietka koscielna to za malo, zeby kogos szufladkowac.

To prawda. :D Ludzie zbyt bardzo przykładają uwagę do etykietek, do opakowań zamiast do zawartości. ;) Dzieje się tak pewnie dlatego, że to drugie jest trudniejsze, wymaga wysiłku, a nie każdemu się to podoba. ;)
pzdr. :)

Terebincie, jeśli pudełko jest szczelnie zamknięte i nie można zobaczyć, co jest w środku, pozostaje nam czytanie etykietek, które rzeczywiście niewiele wnoszą, ale mogą czasem być mylące. Dlatego jeśli ktoś nazywa siebie samego w jakiś sposób powszechnie z czymś kojarzony, natomiast jest kimś innym de facto, to przy braku możliwości bliżeszego poznania większość (która go osobiście nie zna) myśli o nim tak, jak siebie określił. Wszyscy mamy podobne problemy z nazewnictwem w wielu sprawach. :)

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1