Jest przynajmniej trzy grupy Nones and Dones:
Ci którzy odeszli z błahych, często absurdalnych powodów, np bo we wspólnocie nie wierzą mi, ze ziemia jest płaska, lub bo pastor zmienił ustawienie krzeseł
Ci którzy opuścili wspólnotę ponieważ wspólnota była zbyt konserwatywna, nie akceptowała ich grzechu, palenia papierosów, powtórnego małżeństwa, popierania homoseksualistów czy aborcji itp.
Ci którzy odeszli ponieważ w kościele "droga Prawdy została pohańbiona."
Są ludzie którzy zbyt szybko uchodzą z kościoła, i są tacy którzy zbyt długo tkwią w tym w czym nie powinni. Musimy popatrzeć na Nones and Dones, że często są to ludzie poranieni przez wspólnotę i przez apodyktycznych przywódców. Obdarci z zaufania do innych i z potrzeby, a także możności zapierania się samych siebie.
Oto kilka kolejnych przykładów odejścia z kościoła:
Cytuj:
Kościół powiedział mi, że muszę wierzyć w 6 24-godzinnych dni stworzenia 6000 lat temu. Nie mogłem w to uwierzyć, więc doszedłem do wniosku, że jeśli to ma być chrześcijaninem, nie mogę być jednym.
LUB
Kościół był pełen nienawiści. Nienawidzili homoseksualistów. Nienawidzili demokratów. Nienawidzili muzułmanów. Mam kilku gejowskich przyjaciół. Mam kilku muzułmańskich przyjaciół. Jestem demokratą. Więc opuściłem chrześcijaństwo.
LUB
Czy czytałeś Stary Testament? Bóg topi wszystkich, którzy żyją i każe Izraelitom zabijać ludzi. Kiedyś powiedziałem mojemu przywódcy studium Biblii, że czuję się niekomfortowo z Bogiem, który robi takie rzeczy, i powiedział mi, że muszę kochać i czcić tego Boga, albo nie mógłbym być chrześcijaninem. Więc nie jestem chrześcijaninem.
LUB
Czy czytałeś wszystkie te głupie prawa w Biblii? Prawa dotyczące tego, co mogę, a czego nie mogę nosić? Co mogę i nie mogę jeść? Z kim mogę i nie mogę spędzać czasu? Lubię cheeseburgery. Lubię bekon. I lubię spędzać czas z ludźmi, którzy lubią jeść te rzeczy. Nie mogłem podążać za Bogiem, który stworzył takie głupie prawa.
LUB
Mój pastor był pedofilem, a zarząd kościelny próbował to ukryć, aby kościół się nie podzielił. Zastanawiam się, ile dzieci molestował, o których nigdy się nie dowiemy? Nie mogłem mieć nic wspólnego z ludźmi, którzy ukrywają takie rzeczy. Wyszedłem więc i nigdy nie oglądałem się za siebie.
źródło:
https://redeeminggod.com/adults-have-left-the-church/