kristina napisał(a):
Własnie Robercie....po owocach.A to troche trwa czasami
Nie odniosłeś się do cytatów ,które wkleiłam.
A no trwa... Tylko krótką chwilkę

.
Co do Twoich cytatów... Nie potrafię się do nich odnieść tak jak byś sobie tego życzyła

.
Trzymamy się zwyczajnie słów do Tymoteusza - cytowałem je już - 'Rąk z prędka na nikogo nie wkładaj, nie bądź uczestnikiem cudzych grzechów, siebie samego czystym zachowaj'.
Dlaczego w tamtych czasach chrzczono od razu po uwierzeniu?
Nie będę się rozwodził nad tym, co dla mnie nie jest do końca jasne.
Zobacz co głosił Jan Chrzciciel:
(5) Tedy wychodziło do niego Jeruzalem i wszystka Judzka ziemia i wszystka kraina około Jordanu; (6) I byli chrzczeni od niego w Jordanie, wyznawając grzechy swoje. (7) A gdy ujrzał wiele z Faryzeuszów i Saduceuszów przychodzących do chrztu swego, rzekł im: Rodzaju jaszczurczy! któż wam pokazał, żebyście uciekali przed przyszłym gniewem? (8) Przynoścież tedy owoce godne pokuty; (9) A nie mniemajcie, że możecie mówić sami o sobie: Ojca mamy Abrahama; albowiemci powiadam wam, iż Bóg i z tych kamieni wzbudzić może dzieci Abrahamowi. (10) A już i siekiera do korzenia drzew przyłożona jest; wszelkie tedy drzewo, które nie przynosi owocu dobrego, bywa wycięte, i w ogień wrzucone. (11) Jać was chrzczę wodą ku pokucie; ale ten, który idzie za mną, mocniejszy jest nad mię; któregom obuwia nosić nie jest godzien; ten was chrzcić będzie Duchem Świętym i ogniem.
Mat 3 rozdz BG
Wzywał do pokuty... wskazywał co przez to rozumie:
10 I pytał go lud mówiąc: Cóż tedy czynić będziemy?
11 A on odpowiadając rzekł im: Kto ma dwie suknie, niechaj udzieli temu, co nie ma; a kto ma pokarm niech także uczyni.
12 Przyszli też i celnicy, aby byli chrzczeni, i rzekli do niego: Nauczycielu! a my cóż czynić będziemy?
13 A on rzekł do nich: Nic więcej nie wyciągajcie nad to, co wam postanowiono.
14 Pytali go też i żołnierze, mówiąc: A my cóż czynić będziemy? I rzekł do nich: Nikomu gwałtu nie czyńcie, i nikogo nie potwarzajcie, a przestawajcie na żołdzie waszym.
Łuk 3 rozdz BG
Po prostu chrzest nie może być bez nauki i pokuty. To zbyt poważna sprawa.
pozdr
Robert G.