Cytuj:
Po pierwsze czytasz w oderwaniu od słów Pawła "Pragnąłbym aby wszyscy byli jak ja, a niech żeni się ten co płonie" (w skrócie)
Hubert,
przejrzałem 1Kor 7, z którego wyciągnąłeś powyższą myśl i chyba warto doczytac kontekst, który jest dość szeroki i co najważniejsze, nie dotyczy w żadnej mierze kwalifikacji biskupów. Spróbuj na wypowiedź Pawła właśnie tak spojrzeć. On nie pisał w 1Kor 7 o biskupach lecz ogólnie o ludziach wierzących, których przestrzega przed wszeteczeństwem. Potrzeby seksualne są tak silne, że aby uniknąć wszeteczeństwa lepiej być w małżeńswie, niż gorzeć. Tu chyba się zgadzamy. Myślisz, że Paweł wolał, aby adresaci listu byli "tacy, jak on" [w celibacie], bo akurat pełnił jakąś konkretną służbę w Kościele? Czy on to pisal w kontekście kwalifikacji sługi Bożego, czy raczej ogólnie? Jeśli raczej ogólnie, to, przyznasz, zasady ogólne mają swoje wyjątki w szczegółach właśnie. A do Tymoteusza i Tytusa pisał o kwalifikacjach biskupów w sposób szczególny. Tam nie podawał ogólnych zasad dotyczących powołania wierzącego w aspekcie jego seksualności. Poniżej pogrubiłem, to na co sam zwróciłeś uwagę.
"A teraz o czym pisaliście: Dobrze jest, jeżeli mężczyzna nie dotyka kobiety; jednak ze względu na niebezpieczeństwo wszeteczeństwa, niechaj każdy ma swoją żonę i każda niechaj ma własnego męża. Mąż niechaj oddaje żonie, co jej się należy, podobnie i żona mężowi. Nie żona rozporządza własnym ciałem, lecz mąż; podobnie nie mąż rozporządza własnym ciałem, lecz żona. Nie strońcie od współżycia z sobą, chyba za wspólną zgodą do pewnego czasu, aby oddać się modlitwie, a potem znowu podejmujcie współżycie, aby was szatan nie kusił z powodu niepowściągliwości waszej. A to, co mówię, jest zaleceniem, a nie rozkazem.
A wolałbym, aby wszyscy ludzie byli tacy, jak ja, lecz każdy ma własny dar łaski od Boga, jeden taki, a drugi inny. A mówię tym, którzy nie wstąpili w związki małżeńskie, oraz wdowom: Dobrze zrobią, jeśli pozostaną w tym stanie, w jakim ja jestem. Jeśli jednak nie mogą zachować wstrzemięźliwości, niechaj wstępują w stan małżeński; albowiem
lepiej jest wstąpić w stan małżeński, niż gorzeć."