www.ulicaprosta.net

Forum przy Ulicy Prostej
Teraz jest N maja 11, 2025 2:26 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 31, 2009 1:10 pm 

2 Sam. 12:15-23
15. Potem Natan poszedł do swojego domu. Pan zaś ugodził dziecię, które żona Uriasza urodziła Dawidowi, i ono zachorowało.
16. Wtedy Dawid błagał Boga za dziecięciem i pościł Dawid, a gdy przyszedł na noc do domu, leżał całą noc na ziemi.
17. Gdy zaś przystąpili do niego starsi jego domu, aby go podnieść z ziemi, nie chciał wstać i nie spożył z nimi posiłku.
18. Siódmego dnia dziecię zmarło. Słudzy Dawida bali się powiedzieć mu, że dziecię nie żyje, myśleli bowiem: Jeżeli oto, póki jeszcze dziecię żyło i my mówiliśmy do niego, on nie słuchał naszego głosu, to jakże mamy mu powiedzieć, że dziecię nie żyje? Gotów jeszcze zrobić sobie coś złego.
19. Lecz Dawid spostrzegł, że jego słudzy szepcą między sobą, domyślił się więc, że dziecię nie żyje. I zapytał Dawid swoich sług: Czy dziecię zmarło? A oni odpowiedzieli: Zmarło.
20. Wtedy Dawid podniósł się z ziemi, umył się, namaścił, zmienił swoje szaty i poszedł do świątyni Pana, aby mu oddać pokłon. Potem powrócił do swojego domu, poprosił o posiłek, a gdy mu go podano, spożył go.
21. Wtedy rzekli do niego jego słudzy: Co ma znaczyć to, co uczyniłeś? Dopóki dziecię żyło, pościłeś i płakałeś, a gdy dziecię zmarło, podniosłeś się i spożyłeś posiłek?
22. A on odpowiedział: Dopóki dziecię żyło, pościłem i płakałem, gdyż myślałem sobie: Kto wie? Może Pan zlituje się nade mną i dziecię będzie żyło?
23. Teraz zaś, gdy zmarło, po cóż mam pościć? Czy mogę je jeszcze przywrócić życiu? To ja pójdę za nim, a nie ono powróci do mnie.
(BW)
Zanim odpowiem na twoje wypowiedzi zapytam tylko po co Dawid się modlił i pościł ..? przecież dziecko miało umrzeć, wiedział o tym..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 31, 2009 1:47 pm 

jartur napisał(a):
Zanim odpowiem na twoje wypowiedzi zapytam tylko po co Dawid się modlił i pościł ..? przecież dziecko miało umrzeć, wiedział o tym..

A gdzie jest napisane, że wiedział? Pokaż mi paluszkiem. Bo ja czytam, że liczył na Boże zmiłowanie, dopóki dziecię żyło. Czytajmy to, co JEST NAPISANE. OK?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 31, 2009 2:34 pm 

cytat:
Cytuj:
A komu i kiedy ją dał? I czy posiadali ją dla samej mocy? I czy nie myśleli tak samo błędnie jak Ty, radując się nie z tego, z czego powinni? Przeczytaj cały fragment Łuk. 10:1-20. I zrób proste działanie matematyczne 72-12=? No i wyciągnij wnioski.

Nie ładnie tak wmawiać mi ze myślę błędnie, bo myślę inaczej niż ty..? a raduje się z tego czego doświadczam z Bogiem, a co niemożliwe by było bez Ducha Świętego i wiary.

A co to znaczy komu i kiedy ją dał, czyżbyś sugerował, ze to tylko było na tamte czasy ? mam nadzieje ze nie...bo znam takie nauczanie ze to tylko było za Apostołów i tylko tych 12-tu miało taka moc...
cytat
Cytuj:
Ambasador nie posiada pełnomocnitwa "in blanco" i nic nie może zrobić samodzielnie (chyba, że mówimy o wyborze własnego krawata, ale to nie wchodzi w zakres polityki zagranicznej). Jest przedstawiciele rządu RP i wykonuje wolę rządu. Jeśli zacznie wykonywać swoją wolę, to zostanie odwołany do kraju.

Owszem są pewne ramy i ustalone zasady ale tez jest określony zakres obowiązków i to on organizuje sobie prace ma autorytet i on także ma pewne ramy aby nie nadużywał go niewłaściwie, ale tez otrzymuje moc którą może dysponować i owszem za nadużycia będzie rozliczony tak jak kaznodzieja, który popada w zwiedzenie, on tez rozliczony zostanie jednak Duch Święty może przez niego działać udzielając mu mocy i darów swoich..zaprzeczysz..?
cytat:
Cytuj:
Nie czytałem biblijnych proroctw na temat trzęsienia ziemi na Wawelu. Sprawdziłbym wiarygodność proroka i sam poprosiłbym o potwierdzenie. Wolno mi, bo i ja mam Ducha Świętego
.
No dobrze ale odpowiedz mi czy modliłbyś się o ocalenie..? nie znając lub znając wole Bożą..?
cytat:
Cytuj:
To prawda, że Duch Święty jest obecny w Kościele. Ale jest Bogiem i chyba nie zamknąłeś Go w jakimś "tabernaculum" za przeproszeniem? Kościół zostanie wzięty z ziemi i działanie Ducha poprzez Kościół się skończy. Nie będzie już soli ziemi ani światłości świata. A "ustąpienie z pola" jest określeniem militarnym oznaczającym koniec walki czyli koniec powstrzymywania nieprawości, która już działa. Kulminacja nieprawości nastąpi za czasów Antychrysta.

Wytłumacz dlaczego w w Obj. Jana nie ma określenia Duch Święty

Cytuj:
A gdzie to jest napisane? Mam na myśli to, co pogrubiłem. Pokaż mi paluszkiem.

już pokazuje paluszkiem wszędzie jest napisane ze to Pan Jezus będzie sądził i Ojciec właśnie Jemu przekazał wszelki sąd nawet gdy mówimy o antychryście to czytaj uważnie:
2 Tes. 2:8
8. A wtedy objawi się ów niegodziwiec, którego Pan Jezus zabije tchnieniem ust swoich i zniweczy blaskiem przyjścia swego.
(BW)
Jezus jest sędzią
2 Tym. 4:1
1. Zaklinam cię tedy przed Bogiem i Chrystusem Jezusem, który będzie sądził żywych i umarłych, na objawienie i Królestwo jego;
(BW)
cytat:
Cytuj:
Jeśli uważasz, że "zejście z pola" oznacza FIZYCZNE odejście Ducha Świętego z planety Ziemia, to mamy problem, bo Bóg jest wszechobecny właśnie poprzez Ducha Świętego. Moim zdaniem rozmawiamy o sposobie działania, a nie o zamykaniu Ducha Świętego w jakimś naczyniu i wypuszczaniu Go z tego naczynia (to tak obrazowo piszę).

nie rozumiem w takim układzie dlaczego przestaje powstrzymywać a jeśli chodzi o zejście z pola, to może chodzić tez o ustąpienie miejsca komu innemu kto jest do tego przeznaczony, w tym przypadku może chodzić o przyjście Jezusa, gdzie tez jest napisane ze przyjdzie i zabije antychrysta.
dobrze ze piszesz mamy problem a nie że ja mam problem :D
bo samemu ciężko rozwiązuje się problemy a razem raźniej.
Pozdrawiam Serdecznie!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 31, 2009 2:52 pm 

Jartur, mam taką uwagę - czytając to co piszesz, nie wiem co piszesz i nie wiem o co Ci chodzi..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 31, 2009 3:42 pm 

jartur napisał(a):
Nie ładnie tak wmawiać mi ze myślę błędnie, bo myślę inaczej niż ty..? a raduje się z tego czego doświadczam z Bogiem, a co niemożliwe by było bez Ducha Świętego i wiary.

Ja Ci nic nie wmawiam, natomiast Twoje doświadczenie nie jest argumentem w dyskusji. Uważam, że myślisz błędnie w temacie, o którym rozmawiamy.

jartur napisał(a):
A co to znaczy komu i kiedy ją dał, czyżbyś sugerował, ze to tylko było na tamte czasy? mam nadzieje ze nie...bo znam takie nauczanie ze to tylko było za Apostołów i tylko tych 12-tu miało taka moc...

Sugeruję, żebyś czytał moje wpisy zanim na nie odpowiesz. Prosiłem o wykonanie prostego działania matematycznego 72-12. Ale widzę, że i tak zaniżyłem liczbę, bo 72 uczniów to nie byli nawet w części apostołowie, tylko inni uczniowie [Łuk. 10:1]. Mieli moc uzdrawiania, a jednak odeszli od Pana, gdy zaczęła się twarda mowa. Apostołowie tez otrzymali moc, ale czymś się od tamtych 72 różnili. No i nikt nie otrzymuje mocy "w prezencie", bo jej wykonywanie musi zachodzić w imieniu Jezusa.

jartur napisał(a):
Owszem są pewne ramy i ustalone zasady ale tez jest określony zakres obowiązków i to on organizuje sobie prace ma autorytet i on także ma pewne ramy aby nie nadużywał go niewłaściwie, ale tez otrzymuje moc którą może dysponować i owszem za nadużycia będzie rozliczony tak jak kaznodzieja, który popada w zwiedzenie, on tez rozliczony zostanie jednak Duch Święty może przez niego działać udzielając mu mocy i darów swoich..zaprzeczysz..?

Oczywiście, że zaprzeczę. Po pierwsze, autorytet ambasadora nie należy do niego, podobnie jak nie może on dysponować we własnym imieniu tym, co zostało mu nadane. On może działać tylko i wyłącznie jako przedstawiciel swojego kraju. Z Twoich wypowiedzi rozumiem, że autorytet zostaje dany abmasadorowi lub Kościołowi, i w związku z tym NALEŻY do ambasadora lub Kościoła. I z tym się nie zgadzam, ponieważ zarówno ambasador jak i Kościół mają autorytet tylko wtedy, gdy rzeczywiście działają w imieniu kraju lub Pana, a nie we własnym.

Co do zwiedzionego kaznodziei, któremu Duch Święty udziela swojej mocy i darów, to gdzie wyczytałeś tę teorię? :shock:

jartur napisał(a):
czy modliłbyś się o ocalenie..? nie znając lub znając wole Bożą..?

A czy Lot modlił sie o ocalenie Sodomy, gdy Bóg mu powiedział, co się stanie?

jartur napisał(a):
Wytłumacz dlaczego w w Obj. Jana nie ma określenia Duch Święty

Owszem, jest i to wielu miejscach. Natomiast po wylaniu gniewu Bożego nie działa na ziemi w taki sposób, jak po wylaniu w Dniu Pięćdziesiątnicy. Gdyby nie działał w ogóle, to nikt by się w czasie Wielkiego Ucisku nie nawracał, bo to Duch przekonuje świat o grzechu, sprawiedliwości i o sądzie. A w pierwszej połowie Wielkiego Ucisku nawrócą się wielkie rzesze ludzi.

jartur napisał(a):
już pokazuje paluszkiem wszędzie jest napisane ze to Pan Jezus będzie sądził i Ojciec właśnie Jemu przekazał wszelki sąd nawet gdy mówimy o antychryście to czytaj uważnie:

Sorry, ale pokazałeś tylko tyle, że to Pan Jezus będzie sądził i że zabije Antychrysta. W tych fragmentach nic nie ma o tym, żeby Duch miał "zamienić sie miejscami" z Jezusem. Tym bardziej, że przecież Izrael się nawróci w czasie przyjścia Pana [Zach. 12:10]. Jak się nawróci, kiedy Twoim zdaniem Duch Święty w ogóle nie będzie obecny na ziemi? I co z Jego wszechobecnością?

jartur napisał(a):
nie rozumiem w takim układzie dlaczego przestaje powstrzymywać a jeśli chodzi o zejście z pola, to może chodzić tez o ustąpienie miejsca komu innemu kto jest do tego przeznaczony, w tym przypadku może chodzić o przyjście Jezusa, gdzie tez jest napisane ze przyjdzie i zabije antychrysta.

Jartur, JA CIĘ PROSZĘ ZACZNIJ CZYTAĆ TO, CO JEST NAPISANE. Nie wiem dlaczego, ale czytasz "po łebkach". Czytaj uważniej.

"(...) ten, który teraz powstrzymuje, nie zejdzie z pola. A wtedy objawi się ów niegodziwiec, którego Pan Jezus zabije tchnieniem ust swoich i zniweczy blaskiem przyjścia swego" [II Tes. 2:7-8]

Kiedy objawi się "ów niegodziwiec"? Wtedy, gdy ten, który powstrzymuje, zejdzie z pola. Pan Jezus go zabije, ale nie jest napisane, że zrobi to wtedy - "wtedy" odnosi się do objawienia Antychrysta, a nie do przyjścia Pana Jezusa.

Antychryst nie zostanie zabity od razu po swoim objawieniu się, co jest wyraźnie napisane w Apokalipsie. Najpierw sie objawi [Obj. 6:1], potem dostanie władzę i moc działania na 42 miesiące [Obj. 13:5], a potem zostanie zabity [Obj. 19:19]. Pan Jezus go zabije tchnieniem swoich ust ok. 7 lat po jego [Antychrysta] objawieniu się.

jertur napisał(a):
dobrze ze piszesz mamy problem a nie że ja mam problem :D bo samemu ciężko rozwiązuje się problemy a razem raźniej.

Razem raźniej, tylko musimy się umówić, że będziemy czytać to, co jest napisane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 31, 2009 9:59 pm 

jartur napisał:
Smok napisał
A gdzie jest napisane, że wiedział? Pokaż mi paluszkiem. Bo ja czytam, że liczył na Boże zmiłowanie, dopóki dziecię żyło. Czytajmy to, co JEST NAPISANE. OK?

2 Sam. 12:13-14
13. Wtedy rzekł Dawid do Natana: Zgrzeszyłem wobec Pana. Natan zaś rzekł do Dawida: Pan również odpuścił twój grzech, nie umrzesz.
14. Ponieważ jednak czynem tym zbezcześciłeś Pana, przeto syn, który ci się urodził, musi umrzeć.
(BW)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 12:05 am 

ani_isza napisał(a):
mac napisał(a):
pozostanie Biblia i inne świadectwa chrześcijan, którzy zostali zabrani z ziemi

Albo świadectwa chrześcijan, którzy nie zostali zabrani z ziemi wraz z Kościołem...

Nie za bardzo rozumiem co masz na mysli. Chrzescijanin o ktorym myslalem piszac, to czlowiek narodzony na nowo, ktory jest czescia Ciala Chrystusa czyli Kosciola. Wydaje mi sie, ze z Twojej wypowiedzi moze wynikac, ze pochwycenie bedzie:
a) po ucisku
b) w trakcie ucisku
c) moze jeszcze inaczej
Bo ja raczej sklaniam sie w pochwycenie przed uciskiem. Dlatego mowie, ze "swiadectwa chrzescijan (Kosciola) ktorzy zostali zabrani w pochwyceniu".

Pewnie i to forum mogloby byc swiadectwem dla niewierzacych :-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 8:11 am 

jartur napisał:
cytat:
Cytuj:
Oczywiście, że zaprzeczę. Po pierwsze, autorytet ambasadora nie należy do niego, podobnie jak nie może on dysponować we własnym imieniu tym, co zostało mu nadane. On może działać tylko i wyłącznie jako przedstawiciel swojego kraju. Z Twoich wypowiedzi rozumiem, że autorytet zostaje dany abmasadorowi lub Kościołowi, i w związku z tym NALEŻY do ambasadora lub Kościoła. I z tym się nie zgadzam, ponieważ zarówno ambasador jak i Kościół mają autorytet tylko wtedy, gdy rzeczywiście działają w imieniu kraju lub Pana, a nie we własnym.

To skąd sie biorą zwiedzeni ewangeliści i kaznodzieje którzy uzdrawiają w imieniu Jezusa i wiele innych rzeczy czynią ...długo by tu wymieniać
uważasz że nie maja Ducha Świętego..? a oni to robia w imieniu kogo..?
nie będę podawał nazwisk bo wiemy oboje o co chodzi... cdn..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 11:36 am 

jartur napisał(a):
2 Sam. 12:13-14
13. Wtedy rzekł Dawid do Natana: Zgrzeszyłem wobec Pana. Natan zaś rzekł do Dawida: Pan również odpuścił twój grzech, nie umrzesz.
14. Ponieważ jednak czynem tym zbezcześciłeś Pana, przeto syn, który ci się urodził, musi umrzeć.
(BW)

Ok, dziękuję za pokazanie paluszkiem. Masz rację, Dawid usłyszał od Natana szereg zapowiedzi wydarzeń, które wypełniły się szczegółowo i nie były niczym uwarunkowane. I modlitwa Dawida niczego nie zmieniła. Wygląda na to, że ten fragment dowodzi mojego stanowiska, a nie Twojego. Nie wiem, dlaczego zakładasz, że skoro Dawid coś robił, to zawsze musiało być słuszne. A wydaje mi się, że tak założyłeś w tym przypadku.

jartur napisał(a):
To skąd sie biorą zwiedzeni ewangeliści i kaznodzieje którzy uzdrawiają w imieniu Jezusa i wiele innych rzeczy czynią ...długo by tu wymieniać uważasz że nie maja Ducha Świętego..? a oni to robia w imieniu kogo..? nie będę podawał nazwisk bo wiemy oboje o co chodzi... cdn..

Po pierwsze, istnieją w Kościele ludzie, którzy są wilkami w owczej skórze i nigdy się na nowo nie narodzili, a oceniać ich należy po ich owocach. Oni uzdrawiają, prorokują i robią inne rzeczy w imieniu Jezusa, choć On nigdy ich nie znał. Ich cechą charakterystyczną jest nieprawość [Mat. 7:15-23]

Po drugie, istnieją w Kościele ludzie, którzy kiedyś byli odrodzeni, ale zaparli się Pana, który ich odkupił i weszli na drogę Bileama, zwodząc trzodę i wiodąc ją ku przepaści [Dz. Ap. 20:29-30; II Piotra 2:1-2,15-22]

Po trzecie, Bóg działa ze względu na serce człowieka poprzez słuchanie Słowa i czasem MIMO posługi danego kaznodziei. Dlatego słów niektórych ludzi można słuchać, ale nie należy postępować tak jak oni [Mat. 23:1-3].

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 7:41 pm 

cytat:
Cytuj:
Dawid usłyszał od Natana szereg zapowiedzi wydarzeń, które wypełniły się szczegółowo i nie były niczym uwarunkowane. I modlitwa Dawida niczego nie zmieniła. Wygląda na to, że ten fragment dowodzi mojego stanowiska, a nie Twojego. Nie wiem, dlaczego zakładasz, że skoro Dawid coś robił, to zawsze musiało być słuszne. A wydaje mi się, że tak założyłeś w tym przypadku.

skłonny jestem uważać ze postawa Dawida wynikała nie tylko z bólu utraty syna, lecz wynikała z tego, ze dobrze znał swojego Boga i musiał doświadczyć miłosierdzia nie raz i tego ze Bóg dał się przebłagać Dawidowi, bo go umiłował i była to głęboka relacja skoro Dawid miał serce według serca Bożego.
cytat:
Cytuj:
Po pierwsze, istnieją w Kościele ludzie, którzy są wilkami w owczej skórze i nigdy się na nowo nie narodzili, a oceniać ich należy po ich owocach. Oni uzdrawiają, prorokują i robią inne rzeczy w imieniu Jezusa, choć On nigdy ich nie znał. Ich cechą charakterystyczną jest nieprawość [Mat. 7:15-23]

Zgadza się istnieją tacy ludzie ale tacy tez mogą pokutować i co wtedy gdy Prawda ich wyzwoli..dalej sa wilkami..?
a co z tymi którzy szczerze się nawrócili i zaczęli dobrze ale zapachniała im kasa i poszli w zwiedzenie i co byli owcami i stali się wilkami..?
cytat:
Cytuj:
Po drugie, istnieją w Kościele ludzie, którzy kiedyś byli odrodzeni, ale zaparli się Pana, który ich odkupił i weszli na drogę Bileama, zwodząc trzodę i wiodąc ją ku przepaści [Dz. Ap. 20:29-30; II Piotra 2:1-2,15-22]

Po trzecie, Bóg działa ze względu na serce człowieka poprzez słuchanie Słowa i czasem MIMO posługi danego kaznodziei. Dlatego słów niektórych ludzi można słuchać, ale nie należy postępować tak jak oni [Mat. 23:1-3].

zgadza się ale są ludzie którzy czynią wiele rzeczy w imieniu Jezusa i popadają w pychę i staja się zwiedzeni, lecz Duch Święty nadal przez nich działa i ludzie się nawracają...lecz oni sami zostaną rozliczeni i jeśli nie wyjdą ze zwiedzenia koniec będzie ich marny.

Zadam ci pytanie czy to co nauczasz i co reprezentujesz na ulicy prostej i w twojej społeczności w której jesteś ma jakaś inspiracje i wzorzec w nauczaniu innych nauczycieli czy autorytetów, znasz też dobrze angielski
a wiec na pewno dużo czytałeś wcześniej i masz może ulubionych kaznodziejów ?
pomijam już oczywisty fakt że Biblia jest jedynym źródłem nauczania które wprowadza Duch Święty do życia wierzącego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 8:45 pm 

jartur napisał(a):
skłonny jestem uważać ze postawa Dawida wynikała nie tylko z bólu utraty syna, lecz wynikała z tego, ze dobrze znał swojego Boga i musiał doświadczyć miłosierdzia nie raz i tego ze Bóg dał się przebłagać Dawidowi, bo go umiłował i była to głęboka relacja skoro Dawid miał serce według serca Bożego.

To nie wynika z tekstu, który podałeś. Po prostu ściemniasz niestety. A poza tym, Dawid mylił się wielokrotnie, mimo że znał swojego Boga.

jartur napisał(a):
Zgadza się istnieją tacy ludzie ale tacy tez mogą pokutować i co wtedy gdy Prawda ich wyzwoli.. dalej sa wilkami..?

Wtedy otrzymują Ducha, a Ty pytałeś o to, czy przez zwiedzionych kaznodziejach działa Duch Święty. Rozmawiajmy na temat.

jartur napisał(a):
zgadza się ale są ludzie którzy czynią wiele rzeczy w imieniu Jezusa i popadają w pychę i staja się zwiedzeni, lecz Duch Święty nadal przez nich działa i ludzie się nawracają... lecz oni sami zostaną rozliczeni i jeśli nie wyjdą ze zwiedzenia koniec będzie ich marny.

Poproszę jakieś biblijne poparcie tej tezy. Zwodzicieli należy nawet do domu nie wpuszczać, jeśli zapędzają się za daleko i nie trzymają się nauki Chrystusowej, tylko głoszą herezje [II Jana 9-10]. Nie każdy powinien się brać za nauczanie [Jak. 3:1]. Nie bardzo wiem, skąd bierzesz swoje teorie i w dodatku sam sobie chyba zaprzeczasz.

jartur napisał(a):
Zadam ci pytanie czy to co nauczasz i co reprezentujesz na ulicy prostej i w twojej społeczności w której jesteś ma jakaś inspiracje i wzorzec w nauczaniu innych nauczycieli czy autorytetów, znasz też dobrze angielski a wiec na pewno dużo czytałeś wcześniej i masz może ulubionych kaznodziejów? Pomijam już oczywisty fakt że Biblia jest jedynym źródłem nauczania które wprowadza Duch Święty do życia wierzącego.

Owszem, uczę się od braci, którzy mają dar nauczania, widzą rzeczy, których ja nie widzę i od których mogę się czegoś nauczyć w sensie wykładu Słowa Bożego. Głupotą byłoby tego nie robić. Nie mam "ulubionych kaznodziejów", tak samo jak nie słucham listy przebojów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 9:22 pm 

cytat:
Cytuj:
Nie mam "ulubionych kaznodziejów", tak samo jak nie słucham listy przebojów.

tak samo jak nie masz ulubionych potraw, dezodorantu czyli zapachu ,ciuchów w których czujesz się dobrze i przyjaciół z którymi lubisz przebywać, ulubionej książki która porusza twoje serce...itd
teraz to ty ściemniasz ja mam ulubionych czyli tych których lubię słuchać bo wiem ze przez nich będzie do mnie mówił Duch Święty przekonując o grzechu sprawiedliwości i sadzie...potrząśnie moim ja i da sile, aby dać odpór złemu

jartur napisał:
Cytuj:

cytat Smoka:
Cytuj:
To nie wynika z tekstu, który podałeś. Po prostu ściemniasz niestety. A poza tym, Dawid mylił się wielokrotnie, mimo że znał swojego Boga.

a ty się nigdy nie mylisz ? nie ustanawiam żadnej nowej doktryny a staram się zrozumieć jego postępowanie i jestem przekonany do słuszności tego co napisałem jeśli chodzi o moje przemyślenia, a to ze napisałeś ze ściemniam to nie znaczy ze nie mogę mieć racji w moim myśleniu.
Nie odpowiedziałeś mi na to pytanie:
a co z tymi którzy szczerze się nawrócili i zaczęli dobrze ale zapachniała im kasa i poszli w zwiedzenie i co byli owcami i stali się wilkami..?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 9:38 pm 

mac napisał(a):
ani_isza napisał(a):
mac napisał(a):
pozostanie Biblia i inne świadectwa chrześcijan, którzy zostali zabrani z ziemi

Albo świadectwa chrześcijan, którzy nie zostali zabrani z ziemi wraz z Kościołem...

Nie za bardzo rozumiem co masz na mysli. Chrzescijanin o ktorym myslalem piszac, to czlowiek narodzony na nowo, ktory jest czescia Ciala Chrystusa czyli Kosciola. Wydaje mi sie, ze z Twojej wypowiedzi moze wynikac, ze pochwycenie bedzie:
a) po ucisku
b) w trakcie ucisku
c) moze jeszcze inaczej
Bo ja raczej sklaniam sie w pochwycenie przed uciskiem. Dlatego mowie, ze "swiadectwa chrzescijan (Kosciola) ktorzy zostali zabrani w pochwyceniu".

Według mojego zrozumienia pochwycenie nastąpi przed "Wielkim Uciskiem" [umownie to tak nazywając].
A z mojej wypowiedzi może jeszcze wynikać, że chrześcijanin nowonarodzony nie zabrany wraz z Kościołem należał do części panien głupich, z których wszystkie były dziewicami [sprawdź w interlinii], a jednak nie wszystkie zostały znalezione w pełnej gotowości. Albo TAKI należał do tych gałęzi które będąc uprzednio w winnym krzewie przestały w nim trwać i uschły. Albo TAKI nie został znaleziony odzianym ["w gaciach" 8) ]. Czyli posiadając PANA i znając JEGO WOLĘ nie stosował się do niej.

Ostatnio edytowano Śr kwi 01, 2009 9:39 pm przez ani_isza, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 9:38 pm 

Cytuj:

Tu sie chyba klania przypowiesc o czworakiej roli. Najwyrazniej zwiodla ich uluda bogactwa.

2Tm 3:16 "Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości,"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 01, 2009 9:50 pm 

jartur napisał(a):
cytat:
Cytuj:
Nie mam "ulubionych kaznodziejów", tak samo jak nie słucham listy przebojów.

tak samo jak nie masz ulubionych potraw, dezodorantu czyli zapachu ,ciuchów w których czujesz się dobrze i przyjaciół z którymi lubisz przebywać, ulubionej książki która porusza twoje serce...itd
teraz to ty ściemniasz ja mam ulubionych czyli tych których lubię słuchać bo wiem ze przez nich będzie do mnie mówił Duch Święty przekonując o grzechu sprawiedliwości i sadzie...potrząśnie moim ja i da sile, aby dać odpór złemu

A mógłyś napisać co to za kaznodzieje?

Odpowiedz z cytatem  
Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 165 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1