Faktycznie masz rację bo nie wyraziłem się zbyt jasno ani nie przedstawiłem też jasno stanowiska brata Barucha Maoza. Tenże brat w Chrystusie nie twierdzi w swej książce że gdy Żyd uwierzy w Jezusa to ma wyrzec się całkowicie kultury żydowskiej, przestać obchodzić szabat, święta z Kpł 23,1-44 czy zacząć na siłę jeść kotlety schabowe.

Twierdzi natomiast że jeśli jakiś Żyd uwierzy w naszego Zbawiciela ale nie czuje potrzeby obchodzenia świąt biblijnych, szabatów i smakują mu owe kotlety schabowe to ma prawo je jeść a i tak będzie zbawiony. Zgadzam się z nim w 100%.
Autor tej książki sam obchodzi święta biblijne, szabat i stara się jeść koszernie ale nie robi tego z powodu że jest to jego obowiązkiem religijnym nakazanym mu przez NT a jedynie z powodów kulturowych bo dalej czuję się Żydem i popiera też istnienie państwa Izrael. Drugim powodem jest ewangelizacja niewierzących w Chrystusa Żydów i nie chce być dla nich zgorszeniem porzucając wyznaczniki kultury żydowskiej jaką jest przestrzeganie tych rzeczy. Twierdzi natomiast że nie musi tego robić (przestrzegać świąt i szabatów) jeśli tak mu się zechce bo nie jest to konieczne do uświęcenia przed obliczem Świętego Boga w obecnych czasach.
Pogląd Barucha Maoza na Prawo Mojżeszowe w Nowym Przymierzu jest typowe dla purytanów, prezbiterian i reformowanych baptystów. Stawia on na normy moralne z Prawa Bożego jak choćby Kpł 18,1-30;Kpł 19,29 i wiele tym podobnych fragmentów Prawa Mojżeszowego i w innych księgach ST jako uniwersalne doskonałe wieczne prawo moralne- Ps 1,1-2;Ps 19,7-9;Ps 119:51-52;Ps 111:7-8;Ps 119:151-152 dla całej ludzkości zarówno tej zbawionej-(Żydzi i poganie w Chrystusie) jak i tej niezbawionej- (również Żydzi i poganie). Uważa jednak że zbawiony Żyd może zrezygnować całkowicie z przestrzegania szabatów, świąt ST i z koszernego jedzenia a i tak wejdzie do Królestwa Bożego po swojej fizycznej śmierci. Uważa też że standardem uświęcenia nie jest Prawo a poddanie się działaniu darmowej łaski Ducha Świętego który to nas uświęca progresywnie a nie Prawo Mojżeszowe. Z czym zgadzam się w świetle listu do Rzymian i do Galacjan. Baruch Maoz twierdzi że list do Galacjan 2,11-21 mówi że nie tylko usprawiedliwienie-(przypisana sprawiedliwość Chrystusa) czy też nowe narodzenie z Ducha Świętego ale i uświęcenie progresywne-(dobre uczynki, miłość bliźniego) są dziełem Ducha Świętego i Jezusa w nas i że Prawo nie jest standardem uświęcenia progresywnego dla Żydów i pogan wierzących w Chrystusa-Ga 2,19-21.
W jego książce obrywa się takim osobom jak Mark Kinzer,Dawid Stern,Michael Schiffman,Daniel Juster,Paul Liberman i moim zdaniem zarzuty są słuszne ale drogi Smoku Wawelski musiałbyś przeczytać tą książkę aby zrozumieć jakie błędy zawiera obecnie ich teologia.
Inna ciekawa książka o zwiedzeniach w ruchu mesjańskim to warto przeczytać też "Judaizm Mesjanistyczny - W drodze do kościoła czy do synagogi?" - Artur R.Juszczak -
http://www.domarton.pl/#booksMain Chora fascynajca judaizmem ortodoksyjnym wśród chrześcijan to polecam ten artykuł Jamesa Jacoba Prasha pt. "Jezus w Talmudzie"
http://przyjdzpaniejezu.pl/wp-content/u ... Prasch.pdfNatomiast jeszcze raz zachęcam do przeczytania książki Barucha Maoza pt."Judaizm mesjanistyczny"
http://ksiazki.chrzescijanin.pl/zydzi-m ... ruch-maoz/ Ostatnio zauważyłem też że powstają judaizujące tłumaczenia Biblii jak choćby Biblia Nazaretańska. Kupiłem sobie ich Ewangelię Mateusza z komentarzem judaizującego poganina. Gdzie wykłada na tą Ewangelię tak aby zmusić pogan wierzących w Jezusa do wypełniania całego Prawa Mojżeszowego. Mam w domu tą Biblię Nazaretańską czyli Ewangelię Mateusza i czytałem ją. Znam też jej tłumacza bo miałem okazję z nim porozmawiać. Autor tego przekładu nie jest Żydem mesjanistycznym a judaizującym nie-Żydem. On twierdzi że poganie wierzący w Jezusa pod groźbą wiecznego potępienia w Jeziorze Ognistym piekle MUSZĄ obchodzić szabat, wszystkie święta biblijne ze ST oraz unikać wieprzowiny i niekoszernych potraw jeśli chcą uniknąć wiecznych mąk w piekle. On chce wydać tłumaczenie całego NT w którym ani razu nie padnie słowo "wiara" oraz słowo "usprawiedliwienie" a zamiast tego "wierność" i "sprawiedliwość". Chce on podważyć naukę o usprawiedliwieniu tylko z łaski przez wiarę i podkreślić wierność całemu Prawu Mojżeszowemu zinterpretowanemu według niego przez Mesjasza aby poganie wierzący w Jezusa mogli zachować zbawienie przestrzegając całego Prawa. W przyszłym roku ma wyjść jego tendencyjne tłumaczenie Listów do Rzymian i do Galacjan (które również planuje kupić) gdzie przykładowo Rz 5,1-2 brzmi tak :"Sprawiedliwi z wierności zachowajmy pokój z Bogiem przez Pana naszego, Jeszuę Mesjasza. Dzięki któremu też mamy dostęp dzięki wierności do tej łaski, w której stoimy, i chlubimy się nadzieją chwały Bożej." Rz 3,28 ma brzmieć tak: "Dlatego rozumiemy że człowiek jest sprawiedliwym przez wierność bez uczynków Prawa". On ma swój wykręt na Rz 3,28. I to Wam teraz przedstawię. Sformułowanie apostoła Pawła użyte w liście do Rzymian i do Galacjan czyli "Uczynki Prawa"-Rz 3,20;Rz 3,28;Ga 2,16 w przypisie do swojej Biblii tłumaczy on jako rabiniczne uczynki Prawa czyli Tora Ustna. Ha 2,4 ma przetłumaczyć w całym NT tak: "Oto człowiek niesprawiedliwy nie zazna spokoju duszy, ale sprawiedliwy z wierności żyć będzie." Twierdzi że termin "Uczynki Prawa" wyjaśniony jest w 4 Grocie w Qumran gdzie odkryto dokument oznaczony symbolem 4QMMT-(4Q394-5) który już przed apostołem Pawłem używa tego samego terminu co apostoł Paweł w listach do Rzymian i do Galacjan.
Moje pytanie brzmi jak wspólnota z Qumran rozumie ten termin? Wiem że w języku angielskim jest książka która stara się interpretować listy Pawła w temacie "Uczynków Prawa" w świetle zwojów z Óumran i Miszny oraz Ojców Apostolskich. Nie wiem jak Żydzi z Qumran rozumieli termin "Uczynki Prawa" którego używał też Apostoł Paweł bo nie znam greki, łaciny, hebrajskiego, aramejskiego i angielskiego aby móc zbadać dokładnie ten temat.
Na koniec powiem ciekawostkę że wydano w języku polskim trzy książki Żyda mesjanistycznego Tima Hegga (które kupiłem i przeczytałem) czyli "Często się słyszy", "Współdziedzice" i "Dziesięć uporczywie zadawanych pytań". Autor tej książki zmusza pogan do życia według całej Tory i on również gdy omawia sformułowanie "Uczynki Prawa" zawarte tylko w liście do Rzymian i do Galacjan również powołuje się na ten dokument z Qumran o nazwie "Uczynki Prawa". Ktoś z Was czytał ów dokument z Qumran?