Nie jestem pewien, czy to tutaj dokladnie pasuje, ale temat "coachingu" wydaje mi sie najlepiej pasujacy:
Kosciól Zielonoswiatkowy w Polsce juz nie od wczoraj na gwaltu rety chce zakladac nowe zbory
nowymi metodami. Na oficjalniej stronie KZ znajdujemy nastepujace ogloszenie dotyczace nadchodzacego "eventu przygotowawczego":
http://kz.pl/kzw/calendar-item/nowy-pro ... kosciolow/Ogloszenie umieszczone jest równiez na stronie "Misji Krajowej" KZ:
http://misjakrajowa.kz.pl/meta-program.htmlWazny element przedsiewziecia stanowia "Regularne spotkania coachingowe".
Szkolenia rzekomo
Cytuj:
pomogą każdemu uczestnikowi wyklaryfikować wizję oraz strategię. Pomożemy zobaczyć różnicę w mentalności jaskini oraz Królestwa. Pokażemy i nauczymy jak strategicznie podchodzić do zdobywania całej społeczności nie tylko wąskiej grupy osób.
Cytuj:
Program ten pomoże ci patrzeć na lokalną społeczność jako wielkie możliwości, budowanie kultury zachęty, wyposażenia ludzi, przezwyciężanie ducha ubóstwa, budowanie zasobów. Pomożemy ci wypracować wizję i strategie. Pomożemy ci abyś określił jaki kościół chcesz budować i jak to robić. Jak budować swoją społeczność, jak być pastorem swojego miasta nie tylko swojej społeczności.
Jak to brzmi? Co znaczy bycie "pastorem swojego miasta" i "przezwyciezanie ducha ubóstwa"?!

No i: w jakiz to sposób mozna "strategicznie podejsc do zdobywania calej spolecznosci, nie tylko waskiej grupy osób"?!
Wedlug informacji na stronie internetowej "Misji Krajowej" KZ [http://misjakrajowa.kz.pl/lokalnie.php] jej program realizowany jest we wspólpracy z organizacja "Matamorphic":
Cytuj:
PROGRAM MK - METAMORPHIC
Jest to program Misji Krajowej prowadzony we współpracy z organizacją Metamorphic International z Australii.
Na stronie metamorphic.eu znajdujemy taki oto opis:
Cytuj:
Metamorphic to network przemian, który tworzy innowacyjne rozwiązania rozwojowe dla wszystkich, niezależnie od religii, etnicznego pochodzenia lub płci.
A w sekcji "czeste zadawane pytania" na stronie
http://metamorphic.org.au/about/faq/ znajdujemy cos takiego:
Cytuj:
Do I need to go to Church or be a Christian to be involved?
A. No, definitely not! We use Judeo Christian ethics and frameworks to roll out our projects and govern them but we have both donors and beneficiaries who are not of Christian persuasion. We want to help all people regardless of religious, ethnic or gender background. At Metamorphic we also understand that there are many generous individuals and organisations that want to contribute and change the world not because they are Christian but because they are Human.
Po polsku zatem mniej wiecej tak:
"
Pytanie: Czy musze byc czlonkiem kosciola lub byc chrzescijaninem, aby sie zaangazowac?
Odpowiedz: Nie, absolutnie nie! Uzywamy judeo-chrescijanskiej moralnosci i podstaw w realizacji i rozporzadzaniu naszych projektów, ale mamy zarówno dawców jak i beneficjentów, którzy nie maja chrzescijanskich przekonan. Chcemy pomóc wszystkim ludziom bez wzgledu na religie, tlo etniczne czy tez plec. Organizacja Metamorphic równiez rozumie, ze istnieje wiele hojnych osób i organizacji, które chca uczestniczyc i zmienic swiat nie dlatego, ze sa chrzescijanami, ale dlatego, ze sa ludzmi."
I tak mi sie puzzle skladaja w calosc: zaangazowanie w polityke lokalna i nie tylko, obnizenie duchowej poprzeczki na koszt podobania sie "calej spolecznosci" (w tym oczywiscie ekumenizm, by powiekszyc wlasny wplyw), zaangazowanie "dla sprawy" razem z ludzmi niewierzacymi dla dobra miasta, stawianie dobra materialnego ponad dobro duchowe...
Co pozostaje wiernej Oblubienicy?
"
Nie chodźcie w obcym jarzmie z niewiernymi; bo co ma wspólnego sprawiedliwość z nieprawością albo jakaż społeczność między światłością a ciemnością? Albo jaka zgoda między Chrystusem a Belialem, albo co za dział ma wierzący z niewierzącym? Jakiż układ między świątynią Bożą a bałwanami? Myśmy bowiem świątynią Boga żywego, jak powiedział Bóg: Zamieszkam w nich i będę się przechadzał pośród nich, I będę Bogiem ich, a oni będą ludem moim. Dlatego wyjdźcie spośród nich i odłączcie się, mówi Pan, I nieczystego się nie dotykajcie; A ja przyjmę was" (2.Kor.6:14-17)
"
Młodzieńczych zaś pożądliwości się wystrzegaj, a zdążaj do sprawiedliwości, wiary, miłości, pokoju z tymi, którzy wzywają Pana z czystego serca." (2.Tm.2:22)
"
Kto czyni nieprawość, niech nadal czyni nieprawość, a kto brudny, niech nadal się brudzi, lecz kto sprawiedliwy, niech nadal czyni sprawiedliwość, a kto święty, niech nadal się uświęca. Oto przyjdę wkrótce, a zapłata moja jest ze mną, by oddać każdemu według jego uczynku. Ja jestem alfa i omega, pierwszy i ostatni, początek i koniec. Błogosławieni, którzy piorą swoje szaty, aby mieli prawo do drzewa żywota i mogli wejść przez bramy do miasta. Na zewnątrz są psy i czarownicy, i wszetecznicy, i zabójcy, i bałwochwalcy, i wszyscy, którzy miłują kłamstwo i czynią je." (Obj.22:11-15)